Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum
jaargang 10 nummer 1 (april 1994)
pag. 45


Jaarverslag afdeling Documentatie over 1993

Auteur: C. de Jong

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

1993 Was een zeer bijzonder jaar voor de afdeling documentatie. De verhuizing naar het pand Huizerweg 54 moest voorbereid en uitgevoerd worden. Alles bij elkaar een enorme klus voor de leden van de afdeling documentatie; de heer W. van Berkel was er praktisch dag en nacht mee bezig.

Toen alles gereed was, besloot de heer W. van Berkel zijn taak over te dragen aan mevr. C. de Jong en de heer G. Langemeijer. Het nieuwe onderkomen biedt veel meer ruimte dan wij gewend waren in de bibliotheek; we beschikken ook over een opslagruimte in de kelder. Die extra ruimte gaf ons de kans een iets andere koers in te slaan. Om iets te noemen: wij beschikken nu over 10 meter open kasten, dat wil zeggen met plexiglas deuren, vitrines. Er is een speciale kast voor kaarten, zoals kadastrale kaarten. Daarnaast hebben wij de mogelijkheid veel op te hangen aan de wanden van ons verblijf.

Voor bezoekers op de vrijdagmiddag van 14.00 tot 17.00 uur en op de eerste zaterdag van de maand van 14.00 tot 16.00 uur is dit een ideale situatie. De extra kastruimte biedt de mogelijkheid alles overzichtelijker op te stellen. Zo besloten wij de verschillende onderwerpen per ordner onder te geen brengen. Wilt u bijvoorbeeld iets weten over scholen of kerken, café's of restaurants, oude straatnamen, architecten enz., dan vindt u dit in een eigen ordner. Een omvangrijke klus, waarmee we nog lang niet klaar zijn.

In het afgelopen jaar zijn heel wat boeken geschreven waar Bussum in voorkwam. De schrijvers maakten daarbij dankbaar gebruik van de medewerking en de gegevens van de Historische Kring.

Dit jaar werd een tentoonstelling ingericht over de Huizerweg. Hiervoor was grote belangstelling. Een van de medewerksters, mevr. H.J. van der Sleesen, nam afscheid van de kring.

Graag hadden wij nog enkele leden om onze groep te versterken. Overigens kunt u tijdens de bezoekuren zelf eens langskomen en u laten informeren. Uw bezoek is bovendien voor ons een stimulans, Wij zijn ook maar gewone mensen die door een bezoekje zich aangemoedigd voelen. Bij sportwedstrijden is aanmoediging door bezoekers een gewone zaak.
Documentatie is volgens het woordenboek: het verschaffen van bewijsstukken en gegevens. Dat doen wij ook, maar we doen o.i. meer. Wij willen u ook wat laten zien en er over vertellen. We hebben tenslotte ook heel wat voorwerpen, foto's, boeken etc. Daarom is de nieuwe naam voor onze afdeling: informatie en documentatiecentrum, waarin ook de oudheidskamer participeert. Informatie van ons, maar ook van u.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 56 gasten en geen leden online