Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum
jaargang 10 nummer 1 (april 1994)
pag. 42


Mevrouw H.J. van der Sleesen-Dolk

(Van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Na 11 jaar aktief lid te zijn geweest neemt mevr. H.J. van der Sleesen-Dolk afscheid van de Historische Kring.

Vanaf het allereerste begin is mevr. Van der Sleesen betrokken geweest bij het wel en wee van onze vereniging. Eerst bij de werkgroep oudheidskamer: deze had tot doel om voorwerpen te verzamelen die betrekking hebben op de geschiedenis van Bussum. Dit viel niet mee, omdat mevr. Van der Sleesen geen Bussumse van geboorte is en ook niet veel geboren Bussumers kende. Later is zij zich gaan bezighouden met het inrichten van tentoonstellingen. De eerste betrof de Brediusweg, later volgden nog de Bussumse apotheken, de boekhandels, de Brinklaan en, wat mevrouw Van der Sleesen een van de meest geslaagde tentoonstellingen vond, die over de architect K.P.C. de Bazel.

De laatste tentoonstelling betrof de openingstentoonstelling over de Huizerweg, waarvan zij het onderdeel over de familie Clinge Doorenbos voor haar rekening nam. Om alle informatie te verzamelen is veel zoekwerk verricht. Zodoende was zij iedere maandagmorgen bij de documentatie te vinden; eerst in de bibliotheek, later in onze eigen ruimte aan de Huizerweg 54.

Wij wensen mevrouw Van der Sleesen veel geluk in haar nieuwe woning in Bilthoven en bedanken haar voor het vele werk dat zij bij onze Historische Kring heeft gedaan.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 45 gasten en geen leden online