Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 31 nummer 1 (april 2015) pag. 4


Honger: januari - mei 1945

Nol Verhagen

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

      
 De familie Bierman tijdens de oorlog. In 1944 zou het
negende kind  worden geboren.

 

De Bussumse huisschilder Piet Bierman hield van begin 1944 tot in de jaren ’60 op kassa-stroken een dagboek bij. BHT maakte een selectie uit zijn aantekeningen uit de maanden januari-mei 1945. Gezamenlijk geven die een goed beeld van hoe ‘een gewone Bussumer’ de maanden voorafgaande aan de bevrijding en de bevrijding zelf ervoer. Centraal daarin staat de honger. Terwijl Zuid-Nederland in het najaar van 1944 werd bevrijd, begon de nood in het Noorden almaar nijpender te worden. Noord-Nederland was zo’n beetje het laatste stukje van Europa dat van de druk van de oorlog bevrijd werd. En hoewel Bussum wat het krijgsgeweld betreft redelijk gespaard bleef, kregen de inwoners het door de schaarste aan voedsel en brandstof toch heel zwaar te verduren.

Het leven van Piet Bierman, en ongetwijfeld van velen met hem, bestond dan ook (naast het gewone werk) voornamelijk uit het zoeken van eten en brandhout voor zijn gezin van negen kinderen. Elders in dit nummer vertelt zijn zoon Herman meer over het gezin. Opmerkelijk is dat de buitenwereld in het dagboek van Bierman zo’n geringe rol speelt. Enerzijds waren mensen als Bierman vrijwel verstoken van nieuws uit die buitenwereld, anderzijds was hun eerste en misschien wel enige prioriteit: iets te eten zien te krijgen. Over de bevrijding zelf is Bierman dan ook opvallend ingetogen: ze hadden immers nog steeds honger! Pas in de loop van de maand mei verbeterde de situatie en konden ook andere zaken aandacht krijgen, zoals het kerkkoor en de toneelvereniging. Al met al een indrukwekkend document.

Ik heb zo weinig mogelijk aan de tekst veranderd, op toevoeging van wat leestekens, correctie van enkele spel- en typefouten en het invoegen van enkele woorden na, alles alleen om de leesbaarheid te bevorderen. Wel is er een en ander weggelaten (aangegeven met … ) omdat Biermans aantekeningen vanzelfsprekend een grote mate van herhaling bevatten.

Foto’s: (coll. Herman Bierman)

Uit het dagboek van Piet Bierman, deel 1

Uit het dagboek van Piet Bierman, deel II

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 102 gasten en geen leden online