Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 31 nummer 1 (april 2015) pag. 3


Bevrijd!

Van de redactie

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
De illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Zevenbht31 1a1ttig jaar geleden kwam er ook voor Noord-Nederland een einde aan de oorlog die bijna op de kop af vijf jaar had geduurd. In deze aflevering van BHT blikken we terug op die gebeurtenis, en vooral ook op de maanden die daaraan vooraf gingen.

Een aantal ‘gewone’ mensen komt aan het woord, die via brieven, dagboeken en herinneringen vertellen wat hun destijds is overkomen. Geen heldendaden of spannende avonturen, maar het leven van alledag, met ziekte, kou, gebrek en honger en nog eens honger.

Centraal staat huisschilder Piet Bierman, die een gedetailleerd dagboek bijhield, dat in al zijn eenvoud en herhaling een indrukwekkende getuigenis is. BHT publiceert daaruit een royale selectie. Zijn zoon Herman, Lid van Verdienste van de Historische Kring Bussum, vertelt in een interview over het gezin en over zijn eigen ervaringen uit die tijd. De bevrijding was ook een tijd van afrekening met het recente verleden.

Klaas Oosterom belichbht31 1a3tt de geschiedenis van de Gooi- en Eemlander, die tijdens de bezetting bleef verschijnen en daarvoor na de oorlog zwaar werd gestraft.

Tussen de bedrijven door is de Historische kring verhuisd van Huizerweg 54 (de voormalige Huishoudschool, die in het eerste nummer van de vorige jaargang nog aan de orde kwam) naar station Naarden-Bussum (dat een belangrijke rol speelde in het tweede nummer van de vorige jaargang). Tijdens de opening ontmoette de redactie de voormalige stationschef, Luc Smink, die in een interview terugblikt op de tijd dat hij hier de scepter zwaaide.

Allemaal geschiedenis dus, die als het ware nog binnen handbereik is, waar we zelf deel aan hebben gehad, en die laat zien hoeveel er in twee of drie generaties kan veranderen. Nog maar zeventig jaar geleden heersten hier oorlog en hongersnood en gebeurden er de verschrikkelijkste dingen! Zo dicht bij en toch zo ver weg!

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 244 gasten en geen leden online