Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 30 nummer 3 (december 2014) pag. 28


Bussum in boeken

Klaas Oosterom

In deze rubriek bespreekt Klaas Oosterom recente en minder recente boeken die passen bij de onderwerpen in dit nummer. De boeken kunnen in het Documentatiecentrum van de Kring ingezien worden. Ze worden niet uitgeleend.

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.Bussum in boeken

 

Lezen voor iedereen

De Bussumse historicus Paul Schneiders schreef in 1990 dit boek over de geschiedenis van de openbare bibliotheek in Nederland. Het leeszaal- en bibliotheekwezen bestond toen 100 jaar. Hij gebruikt vaak gegevens die betrekking hebben op de Openbare Bibliotheek Naarden-Bussum en van Laren-Blaricum. Het boek is rijk geïllustreerd met zwart/wit afbeeldingen.
Het Nederlands Bibliotheek en Lektuur Centrum (NBLC) gaf het gebonden boek van 248 pagina’s uit.

 

De zaak Beukenoot

Het Boekenweekgeschenk 1950. Het boek is van een Bussumse auteur, Marianne Philips.
Ze werd in 1886 geboren en groeide op in een orthodox-joods milieu. Zij werd het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid van Bussum. De zaak Beukenoot is een novelle waarin de onmacht wordt beschreven van een eenvoudig man als hij in aanraking komt met politie en justitie. Marianne Philips overleed in 1951. Het bijzondere aan dit boekje was dat de naam van de auteur niet werd genoemd. Lezers konden aan een prijsvraag meedoen om de schrijver te raden. Er werden 130.000 exemplaren van gedrukt. Je kreeg het als je voor f 4,50 boeken kocht.

 

Bussum door schrijversogen

Al in 1978 ging de Bussumer Marcus van der Heide aan de gang om literaire gegevens van Bussumse (en Gooise) schrijvers en dichters te verzamelen. In 1984 publiceerde hij het resultaat in dit boek. Het boek bevat naast veel biografische gegevens uiteraard ook veel citaten, foto’s (van Martin Heyne) en andere afbeeldingen. Frederik van Eeden (1860-1932) en mensen dicht bij hem en andere tijdgenoten krijgen veel aandacht.
Het boek is getypt (!) in Courier van verschillende groottes en de opmaak maakt het de lezer niet gemakkelijk. Het gelijmde boek, 112 pagina’s, gaf Van de Heide zelf uit.

 

Het Nederlands Literatuur Kwartet

Wel gedrukt, maar toch geen boek. 48 kaarten van kwartetten van schrijvers en dichters uit diverse tijden en stromingen vanaf de 16e eeuw. Op elke kaart staan een foto, een korte biografie en enkele belangrijke werken. Maar liefst drie van vier mannen van het kwartet Tachtigers woonden en werkten in Bussum: Willem Kloos, Frederik van Eeden en Herman Gorter. Nog een Bussums ‘luchtje’: de bedenker en uitgever van het kwartet is Wouter van Riemsdijk, die via zijn uitgeverij MemoriaeL dit en andere kwartetten en boeken uitgaf. Hij is bij velen bekend als medewerker van de Bibliotheek Naarden-Bussum. Het kwartet is in 1997 uitgekomen, twee keer herdrukt en nu uitverkocht.

 

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 78 gasten en geen leden online