Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 30 nummer 3 (december 2014) pag. 22-23


Mevrouw Truus van den Pol, directeur van de OB van 1966 tot 1989

Jan-Willem Henfling

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting."

De bibliotheek aan de Brinklaan naast de Wilhelminakerk lijkt nieuw, oogt modern, maar is toch alweer 27 jaar beeldbepalend voor die drukke hoek van Bussum. De toenmalige directeur mevrouw Truus van den Pol (1931) heeft een belangrijk stempel gedrukt op het gebouw. BHT zocht haar op en ontmoette een vitale en innemende tachtiger.


      
Mevrouw T. van den Pol
 

 Van den Pol werd geboren in Amersfoort, maar gedreven door de crisis verhuisde het gezin al snel naar Arnhem, waar ze woonde totdat de slag om Arnhem in 1944 (Market Garden) het gezin naar Amsterdam verdreef. In de hectiek van die gebeurtenissen verloor ze haar vader en een broer. Ze was toen 14 jaar oud. Bezocht de HBS-A en aangezien studeren geen optie was (er waren nog geen beurzen) nam ze na haar eindexamen ‘het eerste het beste kantoorbaantje’ aan. Ze werd politiek actief in de ARJOS (de jongerenorganisatie van de Anti Revolutionaire Partij) en bracht het tot voorzitter.

“Zo leerde ik dat ik goed kan organiseren en ik moest vaak toespraken houden. Die ervaring is van enorme betekenis voor me geweest.” Op haar dertigste besloot ze om alsnog de bibliotheekopleiding te gaan doen, een voltijdse opleiding met veel stages. De opleiding werd georganiseerd door de koepel van openbare bibliotheken. Ze financierde haar opleiding met tussendoorbaantjes en enkele stages leverden een kleine vergoeding op. “We hadden ook heel weinig nodig hoor. Ik at droog brood en had twee bloesjes, meer niet. Maar dat was niet erger dan de meeste studenten toen, met wie ik via de ARJOS veel contact had. Jongeren van nu kunnen zich zoiets nauwelijks voorstellen.” Het derde jaar bestond, voor degenen die meer wilden, uit de directeursopleiding aan de Koninklijke Bibliotheek. In 1966 werd ze als 35-jarige aangesteld als directeur van de Openbare Leeszaal en Bibliotheek van Bussum en Naarden en gaf ze leiding aan zo’n 16 mensen in de drie filialen: Generaal de la Reylaan, Lorenzweg en Naarden. Later nam het aantal medewerkers toe tot zo’n 30, waaronder steeds meer parttimers.

In 1976 fuseerde de Rooms Katholieke Bibliotheek met de Openbare, maar de collecties bleven op hun vertrouwde plaats, totdat het nieuwe gebouw er was. Van den Pol merkte bij personeel en publiek niets van weerstand tegen de fusie. Samenwerken was efficiënter en met de macht van de zuilen was het inmiddels gedaan. De auteur van dit verhaal is natuurlijk bijzonder geïnteresseerd in de RK Bibliotheek, die hij zich nog goed herinnert. In de jaren ‘50 en ‘60 was het ons katholieken verboden de Openbare te bezoeken. In ieder geval meenden we dat zo’n bezoekje een serieuze zonde was. Was bij de fusie sprake van een cultuurverschil tussen de twee?

Ze kreeg de wind van voren van haar bestuur, maar ...

   

 

 

 
   

Van den Pol verzoekt mij mijn pen neer te leggen voordat ze de vraag wil beantwoorden. Haar antwoord, dat hier dus niet staat, roept onmiddellijk de herinnering op aan een voorval uit het eerste jaar dat ze directeur was. Ze werd door de Gooi- en Eemlander geïnterviewd. In haar spontane antwoord vertelde ze dat de bibliotheek qua organisatie, functie en collectie vele jaren achterliep bij waar het publiek behoefte aan had. Een bibliotheek was geen leeszaal meer voor nette oude heren, maar zou ook en vooral een centrum moeten zijn waar mensen, jong en oud, informatie konden vinden over nieuwe ontwikkelingen in de maatschappij en de bibliotheek zou het lezen moeten stimuleren boeken. Het moest leuk worden naar de bibliotheek te gaan. Ze kreeg de wind van voren uit haar bestuur, maar die uitbrander werd ruimschoots en vrijwel onmiddellijk gecompenseerd door een toevloed aan nieuwe leden.

Wat was er dan zo anders aan de oude bibliotheek die zij onder haar hoede kreeg? “Het gebouw aan de Generaal de la Reylaan is als een van de eerste in zijn soort gebouwd en geheel naar de opvattingen van die tijd. Het stond met zijn rug naar de straat. Had oorspronkelijk zelfs geen ramen, behalve dan het licht dat door de koepel naar binnen kwam. Het was een gebouw van rust en stilte, niet alleen in de leeszaal, maar zelfs bij de uitleen werd niet gepraat. De mensen hadden het nog altijd over de leeszaal. Maar in de jaren ‘60 was die oude leeszaalfunctie al dik voorbij.” Haar bieb zou een ruime serie naslagwerken moeten beheren op vele gebieden. Van oudsher was de selectie van boeken heel streng. Het moest wel literatuur zijn. Met Van den Pol kwam er ook makkelijker leesbare lectuur op de planken, zoals detectives en stripverhalen. De nieuwe bibliotheek aan de Brinklaan is ontworpen om vorm te geven aan de rol die, volgens Van den Pol, een moderne bibliotheek zou moeten hebben. Open naar de straat en de wereld. Een ontmoetingscentrum waar mensen informatie kunnen vinden, waar lezingen worden gehouden en waar je natuurlijk ook kunt lezen en boeken lenen en nu ook muziek en dvd’s. En die ontwikkeling gaat verder. Van den Pol heeft het gevoel dat de bibliotheek nog steeds goed inspeelt op de wijzigingen in de publieke behoefte met vele nieuwe activiteiten nu de mensen hun informatiebehoefte grotendeels thuis via het internet bevredigen. ”In de laatste nieuwsbrief lees ik op mijn iPad over de bijna waanzinnige zee van ideeën en mogelijkheden die ze in de toekomst kunnen bieden. Dat deed ik in mijn tijd en dat doen ze nog steeds heel goed.”

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 47 gasten en geen leden online