HOME HKB
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 30 nummer 3 (december 2014) pag. 2-3


Eer schept ge water met een zeef…

Van de redactie

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

 

Onlangs werd in de opslag van schildersbedrijf Zwerink het gebrandschilderde raam teruggevonden dat ooit de ingang naar de Jeugdbibliotheek in de Openbare Leeszaal en Bibliotheek aan de Generaal de la Reylaan sierde. Bij het betreden van de bibliotheek werd de lieve jeugd op het belang van boeken en lezen geattendeerd: ‘Eer schept ge water met een zeef dan wijsheid zonder boeken’! Een merkwaardige vergelijking, die waarschijnlijk de meesten van de lezertjes ver boven de pet ging.

 
 
Een driedelig gebrandschilderd glas-in-lood-paneel, afkomstig uit het in 1914 geopende bibliotheekgebouw aan de Generaal de la Reylaan, kon door de oplettendheid van de schilders van Schildersbedrijf Zwerink voor het nageslacht behouden blijven. Het hangt vanaf nu in de Bussumse hoofdvestiging van de bibliotheek.
Foto: Leendert S. de Boer.

 

 

 

Misschien tekent het wel onze moderne tijd dat zo’n raam in de opslag van een schildersbedrijf kon terechtkomen. Kennelijk appelleerden de wat pretentieuze spreuk en de zoetsappige afbeelding niet meer aan ons idee van ‘boek’ en ‘wijsheid’ en het verband daartussen. Maar het geloof in de heilzame werking van lezen en scholing was honderd jaar geleden wel de drijfveer achter de oprichting van de Openbare Leeszaal en Bibliotheek Naarden-Bussum. 100 jaar Openbare Bibliotheek Naarden-Bussum is het thema van deze aflevering van BHT. Niet de overheid, maar de gegoede burgerij nam het initiatief en realiseerde en passant het eerste Naarden-Bussum-samenwerkingsproject. De oprichting van de bibliotheek was niet alleen onderdeel van een sociaal emancipatieproces, het markeerde ook de emancipatie van Bussum als snel groeiende gemeente. Opmerkelijk is overigens dat in alle documentatie rond dit onderwerp de Eerste Wereldoorlog, die op dat moment op uitbreken stond, nagenoeg afwezig is.

Het eerste Naarden-Bussum-samenwerkingsproject

Deze aflevering van BHT neemt u mee naar een vergadering in 1911 in de Rozenboom en natuurlijk naar een van de eerste echte bibliotheken van Nederland, geopend in april 1914 aan de Generaal de la Reylaan. De jaarrekening 1914 en de begroting 2014 worden naast elkaar gelegd om te zien hoeveel er in een eeuw veranderd is – en hoeveel hetzelfde bleef. Maar Bussum had nog een andere openbare leeszaal en bibliotheek, die van de katholieken, en ook die komt aan bod. We laten u kennis maken met de eerste bibliothecaresse, mej. M. Hildebrandt, die uit de documentatie naar voren komt als een pittige dame, die het dan ook al snel aan de stok kreeg met haar bestuur. En met de vorige en de huidige directeur, Truus van den Pol en Barend Eikelenboom, die samen bijna een halve eeuw de scepter zwaaiden over de 100-jarige bibliotheek.

Een andere bijdrage tenslotte, die zelfs meer dan een halve eeuw overspant, bevat de herinneringen van een lezer, beginnend met Kiloe de Eekhoorn en De Ongeloofelijke Avonturen van Bram Vingerling.

U, lezer, zult wellicht uw eigen herinnering hebben aan de Openbare Bibliotheek, die van Naarden-Bussum of misschien een andere plaats. Voor velen van ons was de bibliotheek een toegangspoort naar de wijde wereld. En ondanks internet en www is dat voor veel hedendaagse lezertjes nog steeds zo. Lang leve de bibliotheek!

Laat ons weten wat u van BHT vindt:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Actueel

Graf van Maria Mispelblom Beijer gevonden

Het vasthoudende speurwerk van Margreet de Broekert naar leven en werk van kunstenares en dierenactiviste Maria Mispelblom Beijer-Theunissen heeft nu ook de locatie van haar graf opgeleverd: de Oude Begraafplaats Naarden. Dat gebeurde met hulp van de Gemeente Gooise Meren en de Stichting tot behoud van de Oude Begraafplaats Naarden. Kort geleden vond Margreet de Broekert de overlijdensadvertentie waarin stond dat ze daar was begraven.

Lees meer...

Foto van de maand

Januari 2021

Ruim 100 jaar geleden kwam er in Bussum een Amsterdamse foto-handelaar wonen, Johan Guy de Coral, die 4 fotozaken in het land bezat, statiefoto’s maakt en de fotografie breed propageerde. In de 1ste W.O. hield hij zich bezig, samen met Van Dishoeck, met de opvang en tijdelijke huisvesting van vele Vlaamse vluchtelingen. Hij bekleedde bestuursfuncties bv. van Verenigingsgebouw “Concordia" en in het Feestcomité 25-jarig ambtsjubileum van koningin Wilhelmina.

De box op de afbeelding is een vlakplaatcamera met zijn naam als merknaam!  Wie bezit zo’n fraaie oude camera met het naambordje: Guy de Coral erop? Of een foto van hem? Of andere producten van deze hof-leverancier en -fotograaf?  De HKB hoort hier graag meer over.

Deze bijzondere Bussumer woonde overigens vanaf 1903 in villa Gertrude, op de Albrechtlaan nr. 1 (zie foto van de maand mei 2020). Hij stierf in 1930, 62 jaar oud en is begraven in Bussum.

Hier een overzicht van alle foto's van de maand 

We hebben 47 gasten en geen leden online