Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 30 nummer 3 (december 2014) pag. 2-3


Eer schept ge water met een zeef…

Van de redactie

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

 

Onlangs werd in de opslag van schildersbedrijf Zwerink het gebrandschilderde raam teruggevonden dat ooit de ingang naar de Jeugdbibliotheek in de Openbare Leeszaal en Bibliotheek aan de Generaal de la Reylaan sierde. Bij het betreden van de bibliotheek werd de lieve jeugd op het belang van boeken en lezen geattendeerd: ‘Eer schept ge water met een zeef dan wijsheid zonder boeken’! Een merkwaardige vergelijking, die waarschijnlijk de meesten van de lezertjes ver boven de pet ging.

 
 
Een driedelig gebrandschilderd glas-in-lood-paneel, afkomstig uit het in 1914 geopende bibliotheekgebouw aan de Generaal de la Reylaan, kon door de oplettendheid van de schilders van Schildersbedrijf Zwerink voor het nageslacht behouden blijven. Het hangt vanaf nu in de Bussumse hoofdvestiging van de bibliotheek.
Foto: Leendert S. de Boer.

 

 

 

Misschien tekent het wel onze moderne tijd dat zo’n raam in de opslag van een schildersbedrijf kon terechtkomen. Kennelijk appelleerden de wat pretentieuze spreuk en de zoetsappige afbeelding niet meer aan ons idee van ‘boek’ en ‘wijsheid’ en het verband daartussen. Maar het geloof in de heilzame werking van lezen en scholing was honderd jaar geleden wel de drijfveer achter de oprichting van de Openbare Leeszaal en Bibliotheek Naarden-Bussum. 100 jaar Openbare Bibliotheek Naarden-Bussum is het thema van deze aflevering van BHT. Niet de overheid, maar de gegoede burgerij nam het initiatief en realiseerde en passant het eerste Naarden-Bussum-samenwerkingsproject. De oprichting van de bibliotheek was niet alleen onderdeel van een sociaal emancipatieproces, het markeerde ook de emancipatie van Bussum als snel groeiende gemeente. Opmerkelijk is overigens dat in alle documentatie rond dit onderwerp de Eerste Wereldoorlog, die op dat moment op uitbreken stond, nagenoeg afwezig is.

Het eerste Naarden-Bussum-samenwerkingsproject

Deze aflevering van BHT neemt u mee naar een vergadering in 1911 in de Rozenboom en natuurlijk naar een van de eerste echte bibliotheken van Nederland, geopend in april 1914 aan de Generaal de la Reylaan. De jaarrekening 1914 en de begroting 2014 worden naast elkaar gelegd om te zien hoeveel er in een eeuw veranderd is – en hoeveel hetzelfde bleef. Maar Bussum had nog een andere openbare leeszaal en bibliotheek, die van de katholieken, en ook die komt aan bod. We laten u kennis maken met de eerste bibliothecaresse, mej. M. Hildebrandt, die uit de documentatie naar voren komt als een pittige dame, die het dan ook al snel aan de stok kreeg met haar bestuur. En met de vorige en de huidige directeur, Truus van den Pol en Barend Eikelenboom, die samen bijna een halve eeuw de scepter zwaaiden over de 100-jarige bibliotheek.

Een andere bijdrage tenslotte, die zelfs meer dan een halve eeuw overspant, bevat de herinneringen van een lezer, beginnend met Kiloe de Eekhoorn en De Ongeloofelijke Avonturen van Bram Vingerling.

U, lezer, zult wellicht uw eigen herinnering hebben aan de Openbare Bibliotheek, die van Naarden-Bussum of misschien een andere plaats. Voor velen van ons was de bibliotheek een toegangspoort naar de wijde wereld. En ondanks internet en www is dat voor veel hedendaagse lezertjes nog steeds zo. Lang leve de bibliotheek!

Laat ons weten wat u van BHT vindt:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 39 gasten en geen leden online