Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 30 nummer 2 (september 2014) pag. 38-39


Wandelen in 1929 en in 2014

Klaas Oosterom

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

 

Bussum-Bantam-Craailooschebrug-Bussum 14 K.M. (1929)

Combinatie van wandeling K en J (zie kaart)

 

          
Deel van de Kaart van Het Gooi en Omstreken, waarop Bussum en Hilversum ook nog een keer in detail staan
afgebeeld, die hoort bij het boekje Wandelingen en Rijwieltochten in Het Gooi en Omstreken.
De ANWB gaf dit boekje, samengesteld door Mr. A.W. Stork, in 1929 uit. In rode lijnen zijn de wandelroutes
met hoofdletters A-V aangegeven, de afstanden in km en 1 t/m 66 zijn de nummers op geëmailleerde bordjes
aan palen of bomen, die in de beschrijving aangegeven zijn met W-nr.
 

Bussum Station, Nwe. ’s-Gravel.weg, rechtsaf Graaf Wichmanlaan, linksaf Parklaan.
Bij het plantsoentje rechtsaf Boschlaan.
Linksaf Koningslaan; in de tweede bocht rechtuit Heuvellaan.
Voorbij de scherpe bocht rechtsaf Koedijklaan dan linksaf Breedelaan (uitzicht op de bosschen van ‘s-Graveland). Aan het einde rechtsaf door het dennenboschje;

Nieuwe ‘s-Gravelandscheweg oversteken naar Wegwijzer 36.
Rechtsaf langs den boschzoom, den grindweg oversteken1 en schuin rechts over een heidepad tusschen dennen (talrijke paden) naar het dennenbosch van Bantam.
Bij W. 37 rechtshouden naar den ingang van het afgesloten terrein van Bantam*). Door dit prachtige park en bosch (wegw. volgen) en het door den zuidelijken uitgang verlaten2 en dan linksaf naar W. 38.
Verder langs den Melkweg, voorbij W. 39 tot W. 40.
Hier op de kruising links, terstond daarna rechts langs den boschzoom, even verder weder rechtsaf door de beukenlaan naar de Spanderslaan. Linksaf! In deze laan rechtsaf weer door een fraaie beukenlaan.
Na 400 M. linksaf langs een pad door het dennenbosch. Bij een kiosk den Nieuwen Bussumer Grindweg kruisen en schuin rechts het heidepad volgen.
Links-, daarna rechtsaf langs de afscheiding van Heideheuvel.
De Hoogen Naarderweg kruisen. Rechtuit over de Crailoosche Brug3 naar W.32.
Over de heide met boschjes richting Bussum. Mooi uitzicht op het spoorwegemplacement en de ijsbaan van Hilversum met bosschen op den achtergrond.
Het zandwegje over de heide volgen. Zandweg wordt verhard pad en dan straatweg (Laarderweg).
Bij de kruising linksaf, Singel.
Rechtsaf Brinklaan, voorbij de R. C. kerk en Hôtel de Rozenboom (W. 31). Voorbij het Wilhelminaplein, linksaf Eslaan.
Door de Vlietlaan naar Station Bussum.

*) Eigendom der Gemeente Bussum, wandelkaarten verkrijgbaar ter Secretarie; toegangskaarten ad f 0.10 bij de tuinmanswoning aan den ingang.

 

Dezelfde wandeling in 2014

Als je deze wandeling nu wilt lopen zijn een paar vereenvoudigingen wenselijk om niet te gaan dwalen.
1 In plaats van ‘den grindweg oversteken’ kan Bantam beter bereikt worden door  600 meter langs de Franse Kampweg te lopen.
2 Na het verlaten van Bantam het derde fietspad links nemen bij paddenstoel p24591, Spanderslaan, langs Restaurant Robert. Bij p21082 rechtsaf. Na 200 meter Bussumergrindweg oversteken en bij p21039 over het fietspad naar Naarderweg wandelen.
3 Het viaduct over, Craailosche Weg (Gebed zonder End) en na 1,5 km bij p70312 fietspad links naar Bussum. Bij p70311 afdalen, waarna na 1 km het einde van de Laarderweg wordt bereikt.

 

 

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 58 gasten en geen leden online