Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 30 nummer 2 (september 2014) pag. 32-33


De BUS van Bussum naar Naarden …

Jan-Willem Henfling

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel..
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Dit liedje zongen we vanaf 1960 vol trots als we over de Brinklaan wandelden, want nooit eerder stond Bussum zo duidelijk op de kaart. Het was lang voordat de walkman leidde tot mensen die als zwijgende zombies hoofdschuddend over straat liepen. Moeders zongen luidkeels uit het raam, krulspelden in het haar en de maat zwaaiend met een stofdoek, bouwvakkers galmden in koor van steigers. Wij, mijn broer en jongere zusjes, hadden een bijzondere band met dit lied, want het ging over ‘onze’ bus. De bus die ons in de jaren ‘50 ieder weekeinde naar Amsterdam had gebracht, waar mijn moeder een bovenhuis bewoonde vlak bij het eindpunt van de NBM (Nederlandse Buurtspoorweg-Maatschappij) aan de Wibautstraat. We stapten op bij de halte, vernoemd naar hoedenwinkel Van Dam. Bus 30 van de NBM voerde ons van daar via het Station, van Bussum naar Naarden en verder via Muiderberg, Muiden, Weesp, Diemen en dan langs de Ajax-oefenvelden, naar het eindpunt in Amsterdam. Iedere week een boeiende reis als voorbode van het Tropeninstituut, Artis, de Werkschuit en andere Amsterdamse avonturen.

Eerst had je bussen met een afgescheiden chauffeurscabine en een kaartjesknippende conducteur. Uiteraard wilde ik chauffeur worden, nadat ik eens een reis naast hem had mogen zitten. De bus op het plaatje is van de laatste generatie die ik me herinner. De conducteur was al weg en de chauffeur verkocht kaartjes. Ik besloot toch maar geen chauffeur te worden. Kaartjes verkopen zou te veel afleiden van het echte werk!

De NBM werd opgericht op 14 december 1900, als zelfstandige dochteronderneming van de Nederlandsche Centraal-Spoorweg-Maatschappij (NCS). De NBM exploiteerde omstreeks 1940 na een reeks overnames vooral tramlijnen, zoals de lokaalspoorweg Bilthoven – Zeist, de Ooster Stoomtram-Maatschappij (OSM), de elektrische tramlijnen Utrecht – Zeist en Amersfoort - Zeist – Arnhem en als laatste vanaf 1944 onze Gooische Tramweg Maatschappij (GTM), beter bekend als de Gooise Moordenaar. Vanaf 1949 reed de NBM alleen met bussen. De NBM bussen reden tussen Amsterdam, Hilversum, Utrecht, Amersfoort en Arnhem en verzorgden de stadsdiensten van Hilversum en Ede en natuurlijk onze bus 30 van Bussum naar Naarden. In 1973 fuseerde de NBM met Maarse & Kroon tot Centraal Nederland (CN). 

De oude NBM-busverbinding van het station, via Naarden, Muiderberg, Muiden en Diemen naar Amsterdam (eindhalte Wibautstraat) bestaat niet meer. Tot tien jaar geleden was dit een aantrekkelijke toeristische route voor de buitenlandse gasten die wij regelmatig ontvingen: landelijk in het midden van de drukke Randstad, door aantrekkelijke stadjes en dorpskernen, inclusief het obligate bezoek aan het Muiderslot. Uitstappen waar ze willen, wat wandelen, een kop koffie met appelgebak van Ome Ko in Muiden, terwijl ze het drukke verkeer van plezierboten aanschouwen die de draaibrug willen passeren. Vandaar is het vijf minuten lopen naar het Muiderslot. Ieder half uur konden ze weer opstappen en verder reizen. En … wij waren onze gasten een hele dag kwijt. Het huidige alternatief is lijn 110 van Connexxion, die eindigt bij het station van Weesp en tot en met Muiden vrijwel dezelfde klassieke route volgt. Daar moeten ze nu op de trein stappen voor het vervolg van de route. Nog steeds een toeristische aanrader.

Het liedje In de bus van Bussum naar Naarden werd oorspronkelijk uitgebracht in 1954 door Maria Dieke, maar later ook vertolkt door de Nederlandse groep The Skymasters. Het lied had betrekking op lijn 36 die op zijn route van Hilversum naar Amsterdam ook van Bussum naar Naarden reed.

In de bus van Bussum naar Naarden,
voordat ik het wist
Nooit zal ik die rit vergeten
Dat ik naast jou heb gezeten
Jij keek mij aan, ik keek jou aan
Een schok en toen
In de bus van Bussum naar Naarden
Gaf je mij een zoen

’t Is al haast een jaar geleden
In de bus van Bussum naar Naarden
Dat wij toen tezamen reden
In de bus van Bussum naar Naarden
’k Weet nog goed hoe we toen deden
In de bus van Bussum naar Naarden
Alsof ’t gisteren was gebeurd

Vaak had ik je al zien lopen
In de bus van Bussum naar Naarden
Hield mijn hartje voor jou open
In de bus van Bussum naar Naarden
Maar ik durfde niet te hopen
In de bus van Bussum naar Naarden
Dat het zo gezwind zou gaan

In de bus van Bussum naar Naarden,
voordat ik het wist
Nooit zal ik die rit vergeten
Dat ik naast jou heb gezeten
Jij keek mij aan, ik keek jou aan
Een schok en toen
In de bus van Bussum naar Naarden
Gaf je mij een zoen

In de bus van Bussum naar Naarden
Tekst: D. Coleman /
Muziek: M. Leven /
Vertaling: Pierre Wijnnobel (1954)

 

 

 

 

.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 154 gasten en geen leden online