Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 30 nummer 2 (september 2014) pag. 3


Op reis!

Van de redactie

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

 

Het Centraal Comité van Open Monumenten Dagen heeft het ons dit jaar makkelijk gemaakt door als thema Op Reis! te kiezen. Bussum heeft immers zijn bestaan zo ongeveer te danken aan op reis gaan, in het bijzonder via het spoor. De aanleg van de Oosterspoorweg in 1874 luidde voor Bussum een ware bevolkingsexplosie in: van 1200 inwoners in 1870 tot 20000 inwoners in 1920. Het zal dan ook niet verbazen dat het spoor, de trein, de tram, de bus en het station een groot deel van dit nummer van het BHT vullen. 

Chris Leenders bewerkte een overzichtsartikel van zijn hand uit 2010 tot een aantal deelartikelen over forenzen, de Gooische Stoomtram en de Gooische Moordenaar (bijna 120 dodelijke slachtoffers in 66 jaar!). Ook ontwierp hij samen met Jaap van Hassel een rondleiding door het monumentale station Naarden-Bussum. Met hun gids in de hand (zie de middenpagina’s van dit nummer) kunt u op ontdekkingsreis in een station dat u dacht te kennen. Luud Wierenga behandelt de vormentaal van station Naarden-Bussum. Ook hij laat u met andere ogen naar een vertrouwd gebouw kijken. En vanzelfsprekend mocht De Lift in dit nummer niet ontbreken… 

De spoorlijn stond ook aan de wieg van het toerisme in onze contreien. Tijdens de Pinksterdagen van 1911 arriveerden er maar liefst 18000 ‘dagjesmensen’ op station Naarden-Bussum! Hoogste tijd dus voor een Vereeniging voor Vreemdelingenverkeer, waarvan de ontstaansgeschiedenis hier wordt beschreven. Ook aandacht voor fiets- en wandelroutes in en om Bussum: we herdrukken een ANWB-wandeling (met kaart) uit 1929, en Klaas Oosterom volgt per fiets de route van de Gooische Tram: van Bussum naar Huizen en vervolgens naar Hilversum. En uiteraard rijden we mee met de Skymasters in de bus van Bussum naar Naarden. 

En tot slot een heel bijzondere toerist: zij kwam in 1920 als Luisl Havránek, 7 jaar oud, uit Wenen naar Nederland en woonde vanaf 1923 als Losa Havránek, later Losa Vos-Havránek, tot haar dood in 2006 in Bussum. 

Op onze oproep om ons te laten weten wat u vond van de nieuwe aanpak van de redactie (kortere artikelen, themanummers, meer actualiteit), hebben we enkele heel enthousiaste reacties gekregen. Maar we werden ook aangesproken op onvolkomenheden in de weergave van de historische feiten. Uiteraard beschouwen we het als onze plicht de geschiedenis recht te doen. De door ons gekozen opzet leidt er echter onvermijdelijk toe dat sommige feiten ongenoemd blijven. Eerder schreven we dat we hopen met onze aanpak de geschiedenis van Bussum dichter bij de lezers van het BHT te brengen. Daarom vinden we ‘het verhaal’ belangrijk. Dat gaat soms ten koste van de feitelijke volledigheid. 

We blijven overigens beneuwd naar uw reacties, op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het spoor, de trein,  de tram, de bus en het station

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 111 gasten en geen leden online