Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 30 nummer 1 (april 2014) pag. 39


Bussum in boeken

Klaas Oosterom

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

In deze rubriek bespreekt Klaas Oosterom recente en minder recente boeken die passen bij de onderwerpen in dit nummer. De boeken kunnen in het Documentatiecentrum van de Kring ingezien worden. Ze worden niet uitgeleend.

 

         

Gooische Villaparken

Ontwikkelingen van het buiten wonen in het Gooi tussen 1874 en 1940, is de ondertitel. Jannes de Haan schreef dit boek in 1990.
In het Gooi begon het buiten wonen pas toen in 1874 de spoorlijn met stations werd aangelegd. Bussum en Hilversum hebben hier het meest van geprofiteerd. In dit met foto’s, tekeningen en kaarten geïllustreerd boek wordt duidelijk hoe het gegaan is. Titels van hoofdstukken: Het scheppen van een Goois Arcadië; Bussum en Naarden: het dorp bloeit, de stad stagneert; Hilversum: van herstellingsoord tot villagemeente. Ook Laren, Blaricum en Huizen komen aan bod. Schuyt & Co gaf dit soft cover boek uit. Bevat literatuurlijst en register, 197 blz. ISBN 90 6097 277 5.

 

      

Jan Tabak

In 1987, toen dit boekje uitkwam, was het 300 jaar geleden dat het etablissement voor het eerst in de archieven opdook. Jan Tabak heeft niet altijd op dezelfde plaats gestaan en het was ook niet altijd een hotel. Het begon in 1687 met een herberg, vlak bij de vesting Naarden, gedreven door Jan Jacobszoon, die de bijnaam Jan Toebaxman had. Zie verder het artikel over Jan Tabak in dit nummer van BHT. Het gelijmde boekje met 77 pagina’s werd door Gemini Publishing Projects/Golden Tulip Jan Tabak uitgegeven. Een schrijver wordt niet genoemd. Het boekje bevat tal van oude illustraties, deels in kleur.

 

      

Monumenten van Bussum

In 22 hoofdstukjes worden 22 monumenten, meest woningen, beschreven en afgebeeld met een grote zwart/wit foto en een kleine foto, meestal van een detail. Daarnaast nog 27 zwart/wit fotootjes van gebouwen/huizen of groepen huizen met een summiere beschrijving. In de inleiding beschrijft Manon van der Wiel, die ook de eindredactie had, de historie van Bussum en geeft ze een korte beschrijving van de architectuurgeschiedenis. Het boekje uit 1989 wordt een catalogus genoemd en er hoort een fietsroute bij. Het was een project van de gemeente Bussum en de Stichting Web. Het boekje bevat geen jaar en geen paginanummering ( 56 pagina’s).

 

        

Bussum, beeld van een dorp

In de jaren 90 kwamen er twee boekjes van Martin Heyne uit met elk honderd foto’s. Dit is het tweede boekje. In dit boekje foto’s uit de jaren ‘60 en ‘70 van de 20e eeuw met beelden van het oude dorp en ook ruime aandacht voor het Spiegel en de nieuwbouwwijken in Zuid. Bij de Anne Franklaan, de Koekoeklaan en het einde van de Ceintuurbaan waren grote stukken nog niet bebouwd.
Nassaulaan 16 en 18 hadden nog heel aardige voortuinen die dorps aandeden.
Aan de Melkweg waren nog boerderijen in bedrijf.
Boekhandel Los gaf het vierkante boekje met slappe kaft, 96 pagina’s in 1999 uit. ISBN 90-805323-1-2.

Actueel

Veel meer struikelstenen in Gooise Meren

Ruim zeshonderd struikelstenen zullen de komende jaren binnen de gemeente Gooise Meren worden geplaatst. Dat zegt de recent opgerichte Stichting Struikelstenen Gooise Meren. Het gaat om herdenkingsstenen die in de stoep worden geplaatst voor woningen van waaruit bewoners in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd naar Duitse vernietigingskampen .In Naarden en Bussum liggen er nu nog geen twintig stenen, maar dat zullen er uiteindelijk vele honderden worden op basis van een lijst die is opgesteld door Hans Jonker, die research heeft gedaan in het bevolkingsregister.

Lees meer...

Foto van de maand

Augustus 2022

Onderaan deze foto staat  “Bussum, Mouwtje”....
Is dat wel zo? Het huis met het rieten dak en het huis met de grote schoorsteen kunnen wij niet als zodanig lokaliseren. Is er iemand van onze lezers die de huizen op deze foto herkent en weet waar deze staan of gestaan hebben? En misschien bij benadering het jaar waarin deze foto is gemaakt? 
Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l  Alvast hartelijk dank voor uw reactie

Lees meer...

HKB Nieuws

SNEAK PREVIEW BHT

  

Het Bussums Historisch Tijdschrift is weer in aantocht. Het septembernummer is naar de drukker gestuurd en wij kunnen de bezoekers van deze website alvast een blik gunnen op het omslag.

Zoals zo vaak is het een themanummer, dit keer gewijd aan het onderwerp dat gekozen is voor het Open Monumenten-weekeinde op 10 en 11 september. Bensdorp speelt daarbij een belangrijke rol. Op zondag 11 september is de Historische Kring Bussum te gast bij de huidige eigenaar van het restant van de voormalige Bensdorpfabriek, House of Dialogue.

Het vernieuwde Bensdorp-complex was de winnaar van de K.P.C de Bazel-publieksprijs.

 

We hebben 144 gasten en geen leden online