Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift jaargang 30 nummer 1 (april 2014) pagina 3


(Her)kent u dit gebouw?

Van de redactie

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

U hebt even moeten wachten op deze aflevering van het Bussums Historisch Tijdschrift. Opnieuw trad een nieuwe redacteur (Nol Verhagen) aan, maar bovenal wilde de redactie zich met het bestuur van de Historische Kring Bussum en met de auteurs bezinnen op de ‘redactionele formule’ van ons Tijdschrift. In deze aflevering komt deze ‘nieuwe formule’ tot uitdrukking: korte(re) artikelen die waar mogelijk aansluiten bij de actualiteit en een thematische aanpak van ieder nummer. De redactie verwacht dat daardoor de geschiedenis van Bussum, zoals gepresenteerd in het Tijdschrift, nog herkenbaarder wordt. Dit komt het leesplezier ten goede, zal de verkoop van losse nummers stimuleren en zou geïnteresseerden buiten de Historische Kring aanmoedigen om alsnog lid van de Kring te worden.

Nieuwe formule’
   

Waar mogelijk zal de redactie dan ook het huidige Bussum als vertrekpunt nemen voor historische verkenningen. Zij hoopt zo de geschiedenis van Bussum dichter bij u te brengen en u te doen ervaren dat u deel hebt aan die geschiedenis. Ook de thematisch aanpak moet daaraan bijdragen.

In dit nummer treft u bijdragen aan over gebouwen die velen van u zullen (her)kennen. Niet allemaal monumenten, maar wel bouwwerken waar u wellicht dagelijks langs komt of die u regelmatig bezoekt. Ook gebouwen die nog helemaal niet zo oud zijn, hebben vaak al een rijke historie.

Alexander Overdiep maakt zijn verhaal over de architect van het Bussumse gemeentehuis af en hij relativeert het kritische oordeel dat bij velen over dit bouwwerk bestaat. Chris Leenders vertelt het verhaal van de Bensdorpfabriek – van modern bedrijf naar leegstaande bouwval. In andere verhalen leest u hoe in het gebouw dat nu Patria heet, de koosjere keuken plaats maakte voor de pasar malam; hoe Jan Tabak steeds weer uit zijn as herrees en zich intussen van Naarden naar Bussum verplaatste; hoe onze Poffertjeskraam pendelt tussen Bussum en Breukelen; waarom de zusters uit Mariënburg verdwijnen; hoe Spant! evolueerde van ‘culturele schuilkelder’ naar ‘Carré van het Gooi’; hoe in wat nu het Filmhuis is, ooit een winkel in comestibles gevestigd was. En op vertoon van de bon op pagina 21 krijgt u bij de Poffertjeskraam een gratis kopje koffie.

In augustus zal het Bussums Historisch Tijdschrift gewijd zijn aan Op Reis, het thema van de Open Monumentendagen 2014. Daarbij staat het station (eindelijk met lift!) centraal. Aan het eind van het jaar hopen we een derde nummer in deze jaargang te wijden aan beroemde ‘Bussumse Families’.

Wij horen graag uw mening over ons blad. Schrijf ons op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Actueel

Veel meer struikelstenen in Gooise Meren

Ruim zeshonderd struikelstenen zullen de komende jaren binnen de gemeente Gooise Meren worden geplaatst. Dat zegt de recent opgerichte Stichting Struikelstenen Gooise Meren. Het gaat om herdenkingsstenen die in de stoep worden geplaatst voor woningen van waaruit bewoners in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd naar Duitse vernietigingskampen .In Naarden en Bussum liggen er nu nog geen twintig stenen, maar dat zullen er uiteindelijk vele honderden worden op basis van een lijst die is opgesteld door Hans Jonker, die research heeft gedaan in het bevolkingsregister.

Lees meer...

Foto van de maand

Augustus 2022

Onderaan deze foto staat  “Bussum, Mouwtje”....
Is dat wel zo? Het huis met het rieten dak en het huis met de grote schoorsteen kunnen wij niet als zodanig lokaliseren. Is er iemand van onze lezers die de huizen op deze foto herkent en weet waar deze staan of gestaan hebben? En misschien bij benadering het jaar waarin deze foto is gemaakt? 
Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l  Alvast hartelijk dank voor uw reactie

Lees meer...

HKB Nieuws

SNEAK PREVIEW BHT

  

Het Bussums Historisch Tijdschrift is weer in aantocht. Het septembernummer is naar de drukker gestuurd en wij kunnen de bezoekers van deze website alvast een blik gunnen op het omslag.

Zoals zo vaak is het een themanummer, dit keer gewijd aan het onderwerp dat gekozen is voor het Open Monumenten-weekeinde op 10 en 11 september. Bensdorp speelt daarbij een belangrijke rol. Op zondag 11 september is de Historische Kring Bussum te gast bij de huidige eigenaar van het restant van de voormalige Bensdorpfabriek, House of Dialogue.

Het vernieuwde Bensdorp-complex was de winnaar van de K.P.C de Bazel-publieksprijs.

 

We hebben 49 gasten en geen leden online