Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 21/3 (december 2005) pag. 66-67

Welke kleur krijgt de Cameleon?
Auteur: Hans Jonker

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Het pand Brediusweg 1 is één van de meest karakteristieke gebouwen van Bussum. Architect H.F. Sijmons ontwierp dit winkelhuis met bovenwoning in 1926. Eerst was er lange tijd de comestibleszaak van Van Veen gevestigd.

Foto-onderschrift:
Reclame winkel Brediusweg 1

VAN VEEN's
COMESTIBLES- EN
DELICATESSENHANDEL
Brediusweg 1, Tel. 5874
Bussum
Gespecialiseerd in:
Kempinski wijnen
Verkade's artikelen
Indische artikelen
Fijne vleeswaren
Hero groente- en fruitconserven

Foto-onderschrift:
Brediusweg l in 1929

Onder de namen 't Krogt, Opsessie en Cameleon bood het - inmiddels uitgebreide - gebouw veel later vertier aan de Bussumse jongeren.

Foto-onderschrift:
Plattegrond Brediusweg l (oud)

Foto-onderschrift:
Brediusweg l omstreeks 1950

Eind 2005 staat "De Cameleon" leeg en zoekt de gemeente een nieuwe maatschappelijke bestemming.

 

Actueel

Maand van de Geschiedenis

'Wat een ramp!' 
Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten: rampen zijn van alle tijden. In een periode waarin pandemie├źn, oorlogen, bosbranden en overstromingen de kranten en talkshowtafels in hun greep houden staat de maand oktober 2022 in het teken van het thema 'Wat een ramp!'. Er wordt niet alleen stilgestaan bij de verwoestende kracht van rampen, er wordt ook een ode gebracht aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen.
Bekijk HIER een video-trailer over de Maand van de Geschiedenis, die eind oktober in het Rijksmuseum wordt afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis. 

Foto van de maand

Oktober 2022

Ditmaal geen zoekplaatje maar een foto uit 1904 om u te laten zien hoe Bussum veranderd is. We kijken de Nassaulaan in vanaf het spoor, ook toen was het al een winkelstraat. Rechts het pand van boekwinkel Los voordat de etalage werd gemoderniseerd. Dan de Veldweg, hier is de situatie compleet gewijzigd. De bebouwing op de foto is afgebroken. Op  deze hoek wordt nu het appartementen-complex boven de Speelgoedwinkel van den Uijl gebouwd. Achter het hek links heeft tot 1930 een vrijstaande villa gestaan, daarna werd het complex Nassaulaan, Julianaplein gebouwd. Wat opvalt is hoe smal de Nassaulaan lijkt, daar is echter niets aan veranderd.

HKB Nieuws

Toegang documentatiecentrum 

Werklieden hebben de laatste hand gelegd aan de vervolmaking van de hellingbaan die toegang geeft tot het documentatiecentrum van de HKB. Er zijn loodzware blokken neergelegd van Portugees graniet, anderhalve ton per stuk.  Het ziet er mooi uit, maar er is een klein probleem ontstaan met de toegang naar de vloer van het DC. Die ligt nu wat lager! Onvoorbereide bezoekers kunnen daardoor worden verrast. (foto's Jaap van Hassel)

Actueel

Lezing over de geschiedenis van Bussum

Het ontstaan van Bussum is het onderwerp van een lezing die op 4 oktober wordt gegeven in de Remonstrantse kerk aan de Koningslaan. Secretaris Eric Bor van de Historische Kring Bussum heeft over die boeiende geschiedenis alvast een artikel geschreven voor de wekelijkse rubriek in Bussums Nieuws. Ter voorbereiding van deze gratis lezing kan dit artikel HIER worden gelezen. Uiteraard komt er veel meer aan de orde, en het mooie van een lezing is dat er vragen kunnen worden gesteld. Aanvang 20.00 u. Bijgaand een prent van de Vituskapel uit 1728 van Andries Schoenmaker.

We hebben 72 gasten en geen leden online