Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 21/3 (december 2005) pag. 65

Correcties en reacties op het Tijdschrift
Auteur: Lars Wieringa

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

De laatste uitgaven van het Tijdschrift hebben een grotere belangstelling ondervonden. Redenen hiervoor zijn het groeiende aantal leden, de grotere oplage vanwege de combinatie met andere activiteiten en de gestegen losse verkoop. Dit zijn zaken waar we trots op zijn.

Ook het aantal reacties neemt toe. En dat mag blijven toenemen, reageert u gerust!

Zo hebben wij vernomen dat er ook een Eltheto kapel heeft bestaan, achter de Vredekerk, dit als aanvulling op het artikel over de verdwenen kerken.

Helaas gaat af en toe ook wat mis in het Tijdschrift, ondanks alle zorg die eraan wordt besteed.

Zo was op de foto van het Bevrijdingsnummer in april 2005 aangegeven dat het handelde om: de aftocht van de Duitsers op de Brinklaan. Nu bleek dat niet helemaal juist te zijn berichtten diverse lezers ons. Op de foto staan leden van de (Nederlandse) Landstorm.

In het september was een recordaantal aan illustraties opgenomen. Eén ervan was geplaatst bij het artikel over 'Een tweedehands orgel' bladzijde 51. De afgebeelde foto van het orgel is niet het orgel dat in 1996 werd geplaatst in de Wilhelminakerk maar in de Spiegelkerk.
Hieronder vindt u de goede foto.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 82 gasten en geen leden online