HOME HKB
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 21/3 (december 2005) pag. 65

Correcties en reacties op het Tijdschrift
Auteur: Lars Wieringa

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

De laatste uitgaven van het Tijdschrift hebben een grotere belangstelling ondervonden. Redenen hiervoor zijn het groeiende aantal leden, de grotere oplage vanwege de combinatie met andere activiteiten en de gestegen losse verkoop. Dit zijn zaken waar we trots op zijn.

Ook het aantal reacties neemt toe. En dat mag blijven toenemen, reageert u gerust!

Zo hebben wij vernomen dat er ook een Eltheto kapel heeft bestaan, achter de Vredekerk, dit als aanvulling op het artikel over de verdwenen kerken.

Helaas gaat af en toe ook wat mis in het Tijdschrift, ondanks alle zorg die eraan wordt besteed.

Zo was op de foto van het Bevrijdingsnummer in april 2005 aangegeven dat het handelde om: de aftocht van de Duitsers op de Brinklaan. Nu bleek dat niet helemaal juist te zijn berichtten diverse lezers ons. Op de foto staan leden van de (Nederlandse) Landstorm.

In het september was een recordaantal aan illustraties opgenomen. Eén ervan was geplaatst bij het artikel over 'Een tweedehands orgel' bladzijde 51. De afgebeelde foto van het orgel is niet het orgel dat in 1996 werd geplaatst in de Wilhelminakerk maar in de Spiegelkerk.
Hieronder vindt u de goede foto.

 

Actueel

Treffpunkt Erasmus

De Bussumse documentairemaakster Annet Betsalel maakte in 2015 een film met de titel ‘Treffpunkt Erasmus’, naar de naam van een Amsterdamse boekhandel. De ontdekking van het verhaal begint in 2011, toen in de synagoge aan de Kromme Englaan in Bussum kastenvol archiefstukken werden gevonden. Brieven in dat archief leidden tot de vondst over wat Werner Klemke en Johannes Gerhardt, twee jonge Wehrmachtsoldaten, voor een grote groep onderduikers in het Gooi gedaan hadden.Tijdens de Filmmiddagen van de LJG Amsterdam zal op 14 en 15 maart via een link de bioscoopfilm Treffpunkt Erasmus van Annet Betsalel te bekijken zijn, het opmerkelijke verhaal van twee Duitse soldaten die tijdens de Tweede Wereldoorlog meehielpen honderden Nederlandse joden te overleven.Op zondag 14 maart om 20 uur zal Annet Betsalel via zoom een gesprek over de film houden en vragen beantwoorden. 

Lees meer...

Foto van de maand

Maart 2021

Welk karakteristiek gebouw is later in deze groene zone gebouwd?

Deze foto is uit 1908 en genomen op een laan dicht bij het centrum van Bussum. Op de groene weide aan de linkerkant staan inmiddels gebouwen van diverse pluimage. De laan is verbreed, de beukenbomen gerooid en vervangen door platanen.Een van de huidige gebouwen in de leegte, gebouwd in het begin van de vorige eeuw, staat er inmiddels alweer bijna 100 jaar en is karakteristiek voor Bussum en zelfs een monument! Welk gebouw zoeken wij?

We hebben 91 gasten en geen leden online