Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 21/3 (december 2005) pag. 35-36

Reacties op de oproep Bussumse families: de familie Smit (Smitje)
Auteur: I. Smit

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Mijn vader was Jacobus Johannes Smit geb. 1906 te Amsterdam. Hij kwam begin jaren '30 naar Bussum als stationsbeambte, waar hij later overwegwachter werd. Hij heeft ook nog meegereden op de Gooische Stoomtram "de Sik" beter bekend als de "Gooische moordenaar" die van Bussum naar de Chemische fabriek en de kalksteenfabriek reed. Wanneer ze een weg overstaken moest hij met een rode vlag zorgen dat het treintje veilig de weg over kon steken. In het begin lag hij in de kost, ik weet helaas niet meer bij welke familie. Hij zong graag en ging dus naar de zangvereniging waar hij mijn moeder Alida van Duin ontmoette, en trouwde met haar in 1934 en scheidde van haar in 1949.

Jacob Smit en Alida van Duin


Foto-onderschrift:
I. Smit (trouwfoto Jacob Smit en Alida van Duin, 1930)

Hun eerste adres was in de Nassaulaan, het volgende adres was de Korte Godelindestraat 9 waar hun 3 kinderen zijn geboren. Op nummer 7 woonden de fam. Bakker en op nummer 11 was de slagerij Van Eeken, die had een worstmakerij achter het huis waar wij als kind wel eens mochten helpen. Mijn vader heeft hier tot zijn dood in 1999 op 92-jarige leeftijd gewoond. Ook wij hebben hier tot we op ons zelf gingen wonen altijd gewoond. Alida van Duin was een dochter van Godefridus van Duin en van Hendrika van der Voort (dochter van Johannes Frederikus George en Alida de Beer), de familie Van Duin woonde eerst op het Oosterpad 66, later op de Voormeulenweg en weer later op de Huizerweg 64 boven juffrouw Van het Klooster. Mijn grootvader was schilder-behanger en actief in het verenigingsleven. Mijn moeder heeft haar opleiding gevolgd op Marienburg, en heeft daar haar diploma Lingerie behaald in 1926, Costumiere in 1927 en Coupeuse in 1929. Ze heeft toen niets met de opleiding gedaan want ze is bij Simon de Wit gaan werken, later heeft ze een atelier gehad voor kinderkleding. Dat was echter niet in Bussum maar in Badhoevedorp. Haar diploma's zijn ondertekend door M. Hendriks-Knapen, A. Storck, Zr. Willibrorda, Zr. Mamerta. Zij zaten in het bestuur met W. Pouw en R. Kersten als commissieleden

De zus van mijn moeder Petronella (Nellie) is het klooster ingegaan als zuster Oda.

Foto-onderschrift:
I. Smit (Hendrika van Duin en dochter 1912)

Hendrika van Duin-van der Voort met haar oudste dochter Petronella (Nellie) van Duin (foto november 1912)

Mijn zus, broer en ik hebben alle drie op de kleuterschool naast de Heilig Hartkerk gezeten, waarna mijn broer naar de Vitusschool en mijn zus en ik naar de Maria school gingen. In de 1ste klas zaten we bij zuster Julia waar ook mijn moeder les van heeft gehad. Vanaf de 4de klas zat ik op de lagere school naast de Heilig Hartkerk en de 7de klas heb ik weer op de Mariaschool gedaan. Hierna ging ik naar de huishoudschool op de Huizerweg. Mijn zus trouwde als enige uit ons gezin met een Bussummer, de jongste zoon van de familie Ketelaar uit de Meijerkamplaan. Als u ooit overwogen hebt uw stamboom uit te zoeken, maar moeite had om te beginnen, volgen hier een paar tips. Zelf had ik de neiging meteen naar het archief te hollen, maar dat blijkt een slechte strategie.

Ineke Smit geb. 1943 Bussum, dochter van
Alida van Duin geb. 1913 Bussum, dochter van
Hendrika Johanna van der Voort geb. 1886 Bussum, dochter van
Alida de Beer geb. 1859 Bussum, dochter van
Wijgje van de Berg geb. 1819 Bussum, dochter van
Richarda Vermeulen ged. 1780 Bussum, dochter van
Wigeberta Harmse de Jong ged. 1739 Bussum, dochter van
Agatha Jans de Beer ged. 1713 Naarden, dochter van
Weijgie Rijcke ged. 1690 Bussum, dochter van
Achie Geun geb. 1663

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 140 gasten en geen leden online