Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 21/3 (december 2005) pag. 35-36

Reacties op de oproep Bussumse families: de familie Smit (Smitje)
Auteur: I. Smit

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Mijn vader was Jacobus Johannes Smit geb. 1906 te Amsterdam. Hij kwam begin jaren '30 naar Bussum als stationsbeambte, waar hij later overwegwachter werd. Hij heeft ook nog meegereden op de Gooische Stoomtram "de Sik" beter bekend als de "Gooische moordenaar" die van Bussum naar de Chemische fabriek en de kalksteenfabriek reed. Wanneer ze een weg overstaken moest hij met een rode vlag zorgen dat het treintje veilig de weg over kon steken. In het begin lag hij in de kost, ik weet helaas niet meer bij welke familie. Hij zong graag en ging dus naar de zangvereniging waar hij mijn moeder Alida van Duin ontmoette, en trouwde met haar in 1934 en scheidde van haar in 1949.

Jacob Smit en Alida van Duin


Foto-onderschrift:
I. Smit (trouwfoto Jacob Smit en Alida van Duin, 1930)

Hun eerste adres was in de Nassaulaan, het volgende adres was de Korte Godelindestraat 9 waar hun 3 kinderen zijn geboren. Op nummer 7 woonden de fam. Bakker en op nummer 11 was de slagerij Van Eeken, die had een worstmakerij achter het huis waar wij als kind wel eens mochten helpen. Mijn vader heeft hier tot zijn dood in 1999 op 92-jarige leeftijd gewoond. Ook wij hebben hier tot we op ons zelf gingen wonen altijd gewoond. Alida van Duin was een dochter van Godefridus van Duin en van Hendrika van der Voort (dochter van Johannes Frederikus George en Alida de Beer), de familie Van Duin woonde eerst op het Oosterpad 66, later op de Voormeulenweg en weer later op de Huizerweg 64 boven juffrouw Van het Klooster. Mijn grootvader was schilder-behanger en actief in het verenigingsleven. Mijn moeder heeft haar opleiding gevolgd op Marienburg, en heeft daar haar diploma Lingerie behaald in 1926, Costumiere in 1927 en Coupeuse in 1929. Ze heeft toen niets met de opleiding gedaan want ze is bij Simon de Wit gaan werken, later heeft ze een atelier gehad voor kinderkleding. Dat was echter niet in Bussum maar in Badhoevedorp. Haar diploma's zijn ondertekend door M. Hendriks-Knapen, A. Storck, Zr. Willibrorda, Zr. Mamerta. Zij zaten in het bestuur met W. Pouw en R. Kersten als commissieleden

De zus van mijn moeder Petronella (Nellie) is het klooster ingegaan als zuster Oda.

Foto-onderschrift:
I. Smit (Hendrika van Duin en dochter 1912)

Hendrika van Duin-van der Voort met haar oudste dochter Petronella (Nellie) van Duin (foto november 1912)

Mijn zus, broer en ik hebben alle drie op de kleuterschool naast de Heilig Hartkerk gezeten, waarna mijn broer naar de Vitusschool en mijn zus en ik naar de Maria school gingen. In de 1ste klas zaten we bij zuster Julia waar ook mijn moeder les van heeft gehad. Vanaf de 4de klas zat ik op de lagere school naast de Heilig Hartkerk en de 7de klas heb ik weer op de Mariaschool gedaan. Hierna ging ik naar de huishoudschool op de Huizerweg. Mijn zus trouwde als enige uit ons gezin met een Bussummer, de jongste zoon van de familie Ketelaar uit de Meijerkamplaan. Als u ooit overwogen hebt uw stamboom uit te zoeken, maar moeite had om te beginnen, volgen hier een paar tips. Zelf had ik de neiging meteen naar het archief te hollen, maar dat blijkt een slechte strategie.

Ineke Smit geb. 1943 Bussum, dochter van
Alida van Duin geb. 1913 Bussum, dochter van
Hendrika Johanna van der Voort geb. 1886 Bussum, dochter van
Alida de Beer geb. 1859 Bussum, dochter van
Wijgje van de Berg geb. 1819 Bussum, dochter van
Richarda Vermeulen ged. 1780 Bussum, dochter van
Wigeberta Harmse de Jong ged. 1739 Bussum, dochter van
Agatha Jans de Beer ged. 1713 Naarden, dochter van
Weijgie Rijcke ged. 1690 Bussum, dochter van
Achie Geun geb. 1663

 

Actueel

Maand van de Geschiedenis

'Wat een ramp!' 
Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten: rampen zijn van alle tijden. In een periode waarin pandemie├źn, oorlogen, bosbranden en overstromingen de kranten en talkshowtafels in hun greep houden staat de maand oktober 2022 in het teken van het thema 'Wat een ramp!'. Er wordt niet alleen stilgestaan bij de verwoestende kracht van rampen, er wordt ook een ode gebracht aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen.
Bekijk HIER een video-trailer over de Maand van de Geschiedenis, die eind oktober in het Rijksmuseum wordt afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis. 

Foto van de maand

Oktober 2022

Ditmaal geen zoekplaatje maar een foto uit 1904 om u te laten zien hoe Bussum veranderd is. We kijken de Nassaulaan in vanaf het spoor, ook toen was het al een winkelstraat. Rechts het pand van boekwinkel Los voordat de etalage werd gemoderniseerd. Dan de Veldweg, hier is de situatie compleet gewijzigd. De bebouwing op de foto is afgebroken. Op  deze hoek wordt nu het appartementen-complex boven de Speelgoedwinkel van den Uijl gebouwd. Achter het hek links heeft tot 1930 een vrijstaande villa gestaan, daarna werd het complex Nassaulaan, Julianaplein gebouwd. Wat opvalt is hoe smal de Nassaulaan lijkt, daar is echter niets aan veranderd.

HKB Nieuws

Toegang documentatiecentrum 

Werklieden hebben de laatste hand gelegd aan de vervolmaking van de hellingbaan die toegang geeft tot het documentatiecentrum van de HKB. Er zijn loodzware blokken neergelegd van Portugees graniet, anderhalve ton per stuk.  Het ziet er mooi uit, maar er is een klein probleem ontstaan met de toegang naar de vloer van het DC. Die ligt nu wat lager! Onvoorbereide bezoekers kunnen daardoor worden verrast. (foto's Jaap van Hassel)

Actueel

Lezing over de geschiedenis van Bussum

Het ontstaan van Bussum is het onderwerp van een lezing die op 4 oktober wordt gegeven in de Remonstrantse kerk aan de Koningslaan. Secretaris Eric Bor van de Historische Kring Bussum heeft over die boeiende geschiedenis alvast een artikel geschreven voor de wekelijkse rubriek in Bussums Nieuws. Ter voorbereiding van deze gratis lezing kan dit artikel HIER worden gelezen. Uiteraard komt er veel meer aan de orde, en het mooie van een lezing is dat er vragen kunnen worden gesteld. Aanvang 20.00 u. Bijgaand een prent van de Vituskapel uit 1728 van Andries Schoenmaker.

We hebben 68 gasten en geen leden online