Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 21/3 (december 2005) pag. 32-33

Reacties op de oproep Bussumse families: de familie Bogaard
Auteur: J. Vos-Bogaard

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Er zijn diverse reacties binnengekomen op de oproep in ons tijdschrift en op de website om mee te werken aan dit nummer over Bussumse families door iets over uw familie te schrijven. Hieronder vindt u bijdragen van mevr. J. Vos-Bogaard, de heer D.J. van den Berg en mevr I. Smit.

Onze familie heeft niet iets bijzonders bijgedragen aan het ontstaan van Bussum. Maar misschien is dat nu juist het leuke. Mijn familienaam is Bogaard. Zo hebben we niet altijd geheten. Onze eerst gevonden voorvader is Evert Gijsbertus Boomgert (Boomgaard), geboren in Huizen en daar ook overleden op 6 augustus 1801. Hij trouwde in Huizen op 18 juni 1767 met Aaltje Everts Ruyn. In de loop der jaren is de naam Boomgaard wat onze tak betreft langzaam Bogaard geworden. Opmerkelijk is dat Gerarda Bogaard, die overleed in 1948, in 1956 bij het overlijden van haar man als Gerarda Boomgaard op het bidprentje staat.
In het jaar 1865 op 6 januari werd mijn opa Gerardus Bogaard geboren in Bussum. Hij was de zoon van Gerrit Bogaard en Christina van Beusekom, zijn beroep was schipper. Hij trouwde in Bussum op 8 februari 1893 met Theodora van Dijk uit Uithoorn. Ze kregen samen acht kinderen: 4 jongens en 4 meisjes. Mijn vader, Thomas Antonius, geboren 7 december 1908, was het 7e kind. Het gezin woonde aan de Driestweg 2, daar waar nu de Nettorama gevestigd is. Opa was niet zo'n vrolijke man, hij was nors van uiterlijk en nogal humeurig. Ik ken een verhaal van mijn moeder dat opa aardappels kwam schillen op de Verbindingslaan waar ze destijds woonden; het huis stond op de plek waar de Gamma jarenlang heeft gezeten. Met een gezin van toen zes kinderen (later kwamen er nog twee bij) viel er heel wat te schillen. Mijn moeder waarschuwde de grote meiden dat ze stil moesten zijn want anders liep opa weg en moest er zelf geschild worden. Mijn zusters waren namelijk gaan zingen en opa wilde die herrie niet aan zijn kop. Dan liep hij kwaad weg en moesten ze zelf aan de bak.
Terug naar mijn vader Thomas. Hij trouwde op 27 augustus 1930 met Elisabeth van Breemen, geboren in Schoten (bij Haarlem). Ook zij kregen acht kinderen: 6 meisjes en 2 jongens. Mijn vader heeft allerlei baantjes gehad, onder andere broodbezorger, kolenboer en stratenmaker.

Foto-onderschrift:
J. Vos (foto met Conny Stuart)

Menige straat en menig plein in Bussum heeft hij van nieuwe stenen voorzien. Hij werkte op een gegeven moment met zijn schoonzoon Ruud Calis en een oomzegger Gerard van Harmelen in de Kerkstraat die verbreed werd. Daar liep een fotograaf met Conny Stuart. Hij vroeg of hij een foto mochten nemen van Connie terwijl ze net deed of ze meewerkte. De mannen vonden dat goed natuurlijk. De foto is volgens Gerard van Harmelen gebruikt tijdens een uitzending op oudejaarsavond. Hij weet helaas het jaar niet meer, maar het was waarschijnlijk begin jaren zeventig. De foto heb ik nog wel. Mijn vader is jarenlang de gangmaker geweest op bruiloften en partijen. Hij droeg daar diverse liedjes en stukjes voor, onder andere knobbel Sien, het kostertje en Van der Steen met zijn derde been. Tot vlak voor hij stierf in 1982 droeg hij deze act voor bij elk familie-evenement. Na zijn dood is deze traditie voortgezet door een aangetrouwde kleinzoon en ook een achterkleinzoon heeft het al eens voorgedragen. Zo blijft deze traditie gelukkig in de familie. Mijn ouders hebben op diverse adressen in Bussum gewoond, zoals de Bijlstraat, Hamerstraat, Meentweg, Verbindingslaan en het laatst op het Singel. Op het huis in de Verbindingslaan na staan al deze woningen er nog, ik ben dat nagegaan bij het samenstellen van ons stambomenboek dat ik samen met Joke Andriessen van Zuylen heb gemaakt. Joke is getrouwd met een zoon van Suze Bogaard, het 3e kind van Gerardus en Theodora. Mijn vader stierf op 1 januari 1982, mama overleefde hem 15 jaar en stierf op 27 augustus 1997, precies op de dag dat ze 67 jaar getrouwd hadden kunnen zijn.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 89 gasten en geen leden online