Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 21/1 (april 2005) pag. 22-23

Graaf Charles von Oberndorff
Auteur: Hans Jonker

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

In eerdere publicaties over de bevrijding van Bussum worden zinsneden gewijd aan de rol van de adjudant van de commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten graaf Ch. von Oberndorff ("Charlie"). Hierbij wordt hij beschreven als "een goede Duitser die na de bevrijding in Bussum was gebleven en de BS assisteerde".

Daarmee wordt de indruk gewekt dat Charles von Oberndorff aanvankelijk tot de bezettingsmacht behoorde. Dit is niet terecht.

Omdat de Historische Kring Bussum bij deze publicaties als bron wordt vermeld zetten we deze onjuiste suggestie ook graag zelf recht, en hopen dat in eventueel nog volgende beschrijvingen van de rol van de Bussumse Binnenlandse Strijdkrachten in 1944 en 1945 de goede gegevens worden gebruikt.

Graaf von Obemdorff werd geboren in Brussel in 1906. Bij Koninklijk Besluit werd Charles Alphonse Aurelius Marie Fortunatus Antoine graaf von Oberndorff in 1936 ingelijfd in de Nederlandse adel. Hij woonde in Den Haag.

De Binnenlandse Strijdkrachten werden in september 1944 opgericht om de drie belangrijkste gewapende verzetsorganisaties te bundelen in een ondergronds leger. Dit werd verdeeld in een Strijdend Gedeelte, dat werd samengesteld uit mannen die afkomstig waren uit het gewapend verzet, en Bewakingstroepen, "gevormd uit hen die zich beschikbaar hebben gesteld om op den dag der bevrijding en daarna orde en rust te handhaven c.q. te herstellen". Voor de leiding van de Binnenlandse
Strijdkrachten werden mannen aangesteld met een leidinggevende militaire achtergrond. In Bussum stond de B.S. onder leiding van plaatselijk commandant C. Verhaar, een voormalig legerofficier. Deze werd o.m. bijgestaan door een adjudant: Ch. von Oberndorff. Hoe hecht de band tussen deze twee mannen geweest is blijkt uit de brief die Kees Verhaar ontving in december 1945, toen Von Oberndorff hem schreef door Hare Majesteit te zijn benoemd tot majoor in algemene dienst.


Foto-onderschrift:
N.B. Wethouder en tijdelijk burgemeester Carun was van 1929 tot 1933 gouverneur van het Indonesische eiland Celebes geweest.

Charles von Oberndorff overleed op 5 oktober 1998.

De Historische Kring Bussum onderzoekt nog de reden waarom deze Hagenaar opmerkelijkerwijs in een functie bij de B.S. in Bussum werd aangesteld. De resultaten van dit onderzoek zullen op de website www.histkringbussum.nl worden gepubliceerd.

Met droefheid geven wij kennis van het overlijden van onze lieve vader, grootvader, overgrootvader en broer GRAAF von OBERNDORFF

Brussel 23juni 1906, Den Haag 5 oktober 1998

Majoor hoofdkwartier veldleger sectie IIIa
OorlogsherinnenngsM 1940
Oud-werkend lid Haagse Kunstkring
Louis Couperusplein 51
2514 WR Den Haag

Cambo Rita Labeguerie-von Oberndorff
Parijs: Lady Petrie-von Oberndorff
Den Haag: Paule von Oberndorff
Villefranque: Fortunata von Oberndorff
Bern: Geneviève Kasteel-von Oberndorff
Brussel: Jean von Oberndorff
Genève: Elizabeth van Oberndorff de Noue
De uitvaartdienst zal gehouden worden op donderdag 8 oktober a.s. om 12.30 uur in de R.K. kerk Pastoor van Ars, Aaltje Noordewierstraat 4 te Den Haag. De crematie zal in besloten kring plaatsvinden.

 

Actueel

Maand van de Geschiedenis

'Wat een ramp!' Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten: rampen zijn van alle tijden. In een periode waarin pandemie├źn, oorlogen, bosbranden en overstromingen de kranten en talkshowtafels in hun greep houden staat de maand oktober 2022 in het teken van het thema 'Wat een ramp!'. Er wordt niet alleen stilgestaan bij de verwoestende kracht van rampen, er wordt ook een ode gebracht aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen. Bekijk HIER een video-trailer over de Maand van de Geschiedenis, die eind oktober in het Rijksmuseum wordt afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis. Op 8 oktober is er een Open Dag van Tussen Vecht en Eem Er is onder meer aandacht voor het bloedbad van Naarden in 1572.

Foto van de maand

September 2022

Naar aanleiding van de evenementen ter gelegenheid van de Open Monumentendag in het gerenoveerde Bensdorpcomplex, deze maand een foto van een onderdeel van het fabricageproces zoals dat aan  het begin van de vorige eeuw plaats vond in de Bensdorpfabriek. Misschien heeft een van onze lezers daar wel verhalen over gehoord van iemand die dat nog meegemaakt heeft. Vertel het ons:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l  Alvast hartelijk dank voor uw reactie. 

HKB Nieuws

Toegang documentatiecentrum 

Werklieden hebben de laatste hand gelegd aan de vervolmaking van de hellingbaan die toegang geeft tot het documentatiecentrum van de HKB. Er werden loodzware blokken neergelegd van Portugese steen, anderhalve ton per stuk.  Het ziet er mooi uit, maar er is een probleem ontstaan met de toegang naar de vloer van het DC. Die ligt nu een stuk lager!  Onvoorbereide bezoekers dreigen nu een beetje naar beneden te storten. Dit zal ongetwijfeld op een aanvaardbare manier worden opgelost. 
(foto's Jaap van Hassel)

Actueel

Vredesprijs en Vredeswandeling 2022

Vorige week zaterdag werd voor de zesde keer tijdens de internationale Vredesweek in Gooise Meren de Vredesprijs uitgereikt aan hen die een positieve bijdrage hebben geleverd aan het samenleven in de gemeente. Dit jaar ging de prijs naar De Groene Ruijter (De GRRU) en @altijdwerkplaats. De prijs wordt gesymboliseerd in een Vredesboom, die evenals vorig jaar werd geplant in de tuin van de Koptisch Orthodoxe Kerk van St. Verena aan de Ceintuurbaan in Bussum. Voorafgaand kon men deelnemen aan de vredeswandeling, die liep door Bussum-Zuid via het voormalige Bos van Bouvy (nu woonwijk), de vijver bij de Anthoniushof en de Verzetsliedenbuurt weer terug naar de Ceintuurbaan. Nol Verhagen, Klaas Oosterom en Margreet de Broekert, vrijwilligers bij de Historische Kring  gaven uitleg en toelichting over deze locaties.

We hebben 37 gasten en geen leden online