Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 21/1 (april 2005) pag. 22-23

Graaf Charles von Oberndorff
Auteur: Hans Jonker

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

In eerdere publicaties over de bevrijding van Bussum worden zinsneden gewijd aan de rol van de adjudant van de commandant van de Binnenlandse Strijdkrachten graaf Ch. von Oberndorff ("Charlie"). Hierbij wordt hij beschreven als "een goede Duitser die na de bevrijding in Bussum was gebleven en de BS assisteerde".

Daarmee wordt de indruk gewekt dat Charles von Oberndorff aanvankelijk tot de bezettingsmacht behoorde. Dit is niet terecht.

Omdat de Historische Kring Bussum bij deze publicaties als bron wordt vermeld zetten we deze onjuiste suggestie ook graag zelf recht, en hopen dat in eventueel nog volgende beschrijvingen van de rol van de Bussumse Binnenlandse Strijdkrachten in 1944 en 1945 de goede gegevens worden gebruikt.

Graaf von Obemdorff werd geboren in Brussel in 1906. Bij Koninklijk Besluit werd Charles Alphonse Aurelius Marie Fortunatus Antoine graaf von Oberndorff in 1936 ingelijfd in de Nederlandse adel. Hij woonde in Den Haag.

De Binnenlandse Strijdkrachten werden in september 1944 opgericht om de drie belangrijkste gewapende verzetsorganisaties te bundelen in een ondergronds leger. Dit werd verdeeld in een Strijdend Gedeelte, dat werd samengesteld uit mannen die afkomstig waren uit het gewapend verzet, en Bewakingstroepen, "gevormd uit hen die zich beschikbaar hebben gesteld om op den dag der bevrijding en daarna orde en rust te handhaven c.q. te herstellen". Voor de leiding van de Binnenlandse
Strijdkrachten werden mannen aangesteld met een leidinggevende militaire achtergrond. In Bussum stond de B.S. onder leiding van plaatselijk commandant C. Verhaar, een voormalig legerofficier. Deze werd o.m. bijgestaan door een adjudant: Ch. von Oberndorff. Hoe hecht de band tussen deze twee mannen geweest is blijkt uit de brief die Kees Verhaar ontving in december 1945, toen Von Oberndorff hem schreef door Hare Majesteit te zijn benoemd tot majoor in algemene dienst.


Foto-onderschrift:
N.B. Wethouder en tijdelijk burgemeester Carun was van 1929 tot 1933 gouverneur van het Indonesische eiland Celebes geweest.

Charles von Oberndorff overleed op 5 oktober 1998.

De Historische Kring Bussum onderzoekt nog de reden waarom deze Hagenaar opmerkelijkerwijs in een functie bij de B.S. in Bussum werd aangesteld. De resultaten van dit onderzoek zullen op de website www.histkringbussum.nl worden gepubliceerd.

Met droefheid geven wij kennis van het overlijden van onze lieve vader, grootvader, overgrootvader en broer GRAAF von OBERNDORFF

Brussel 23juni 1906, Den Haag 5 oktober 1998

Majoor hoofdkwartier veldleger sectie IIIa
OorlogsherinnenngsM 1940
Oud-werkend lid Haagse Kunstkring
Louis Couperusplein 51
2514 WR Den Haag

Cambo Rita Labeguerie-von Oberndorff
Parijs: Lady Petrie-von Oberndorff
Den Haag: Paule von Oberndorff
Villefranque: Fortunata von Oberndorff
Bern: Geneviève Kasteel-von Oberndorff
Brussel: Jean von Oberndorff
Genève: Elizabeth van Oberndorff de Noue
De uitvaartdienst zal gehouden worden op donderdag 8 oktober a.s. om 12.30 uur in de R.K. kerk Pastoor van Ars, Aaltje Noordewierstraat 4 te Den Haag. De crematie zal in besloten kring plaatsvinden.

 

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 250 gasten en geen leden online