Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 21/1 (april 2005) pag. 3

Open Monumentendag

Auteurs: Dorothea van Iterson en Guusje Hent

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Open Monumentendag 2005 zaterdag 10 en zondag 11 september

Nederland heeft duizenden religieuze monumenten, voor het overgrote deel kerken. Eeuwenlang domineerden die, stads- en dorpsgezichten, vanwege hun grootte, hun bouwstijl of de gebruikte bouwmaterialen. Op Open Monumentendag 2005 zal aandacht besteed worden aan allerlei gebouwen die een link hebben met een religieuze of spirituele stroming. Naast kerken en kapellen zijn dat bijvoorbeeld synagogen, kloosters, vrijmetselaarsloges, moskeeën en begraafplaatsen.

Sinds januari zijn Dorothea van Iterson en Guusje Hent bezig met het uitwerken van de plannen voor een geslaagde dag. De Gemeenté Bussum heeft tot nu toe de gehele organisatie van deze dag aan de Historische Kring Bussum overgelaten. Deze heeft daarvoor wel een projectsubsidie aangevraagd.

De organisatie van de Open Monumentendag kent vele facetten, zoals het maken van afspraken met de besturen van de open zijnde gebouwen, het samenstellen van een brochure en het uitzetten van een fietsroute langs alle te bezoeken plaatsen. De HKB wil deze manifestatie goed kunnen uitvoeren en dit is te veel werk voor twee personen. Wij roepen onze leden dan ook op ons te steunen met mankracht, ons suggesties te doen toekomen hoe we de dag tot een succes kunnen maken en wellicht hun connecties aan te spreken in religieus en spiritueel Bussum en ons hierin te laten delen.

Vorig jaar is de Open Monumentendag op Fort Werk IV een groot succes geweest, wij hebben honderden bezoekers mogen verwelkomen en hebben een tiental nieuwe leden kunnen inschrijven.

Wij gaan er vanuit dat we met ons aller inzet ook van de komende dagen een succes kunnen maken.

Dorothea van Iterson
Guusje Hent

Tel. 035-6936490
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Actueel

Maand van de Geschiedenis

'Wat een ramp!' Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten: rampen zijn van alle tijden. In een periode waarin pandemie├źn, oorlogen, bosbranden en overstromingen de kranten en talkshowtafels in hun greep houden staat de maand oktober 2022 in het teken van het thema 'Wat een ramp!'. Er wordt niet alleen stilgestaan bij de verwoestende kracht van rampen, er wordt ook een ode gebracht aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen. Bekijk HIER een video-trailer over de Maand van de Geschiedenis, die eind oktober in het Rijksmuseum wordt afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis. Op 8 oktober is er een Open Dag van Tussen Vecht en Eem Er is onder meer aandacht voor het bloedbad van Naarden in 1572.

Foto van de maand

September 2022

Naar aanleiding van de evenementen ter gelegenheid van de Open Monumentendag in het gerenoveerde Bensdorpcomplex, deze maand een foto van een onderdeel van het fabricageproces zoals dat aan  het begin van de vorige eeuw plaats vond in de Bensdorpfabriek. Misschien heeft een van onze lezers daar wel verhalen over gehoord van iemand die dat nog meegemaakt heeft. Vertel het ons:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l  Alvast hartelijk dank voor uw reactie. 

HKB Nieuws

Toegang documentatiecentrum 

Werklieden hebben de laatste hand gelegd aan de vervolmaking van de hellingbaan die toegang geeft tot het documentatiecentrum van de HKB. Er werden loodzware blokken neergelegd van Portugese steen, anderhalve ton per stuk.  Het ziet er mooi uit, maar er is een probleem ontstaan met de toegang naar de vloer van het DC. Die ligt nu een stuk lager!  Onvoorbereide bezoekers dreigen nu een beetje naar beneden te storten. Dit zal ongetwijfeld op een aanvaardbare manier worden opgelost. 
(foto's Jaap van Hassel)

Actueel

Vredesprijs en Vredeswandeling 2022

Vorige week zaterdag werd voor de zesde keer tijdens de internationale Vredesweek in Gooise Meren de Vredesprijs uitgereikt aan hen die een positieve bijdrage hebben geleverd aan het samenleven in de gemeente. Dit jaar ging de prijs naar De Groene Ruijter (De GRRU) en @altijdwerkplaats. De prijs wordt gesymboliseerd in een Vredesboom, die evenals vorig jaar werd geplant in de tuin van de Koptisch Orthodoxe Kerk van St. Verena aan de Ceintuurbaan in Bussum. Voorafgaand kon men deelnemen aan de vredeswandeling, die liep door Bussum-Zuid via het voormalige Bos van Bouvy (nu woonwijk), de vijver bij de Anthoniushof en de Verzetsliedenbuurt weer terug naar de Ceintuurbaan. Nol Verhagen, Klaas Oosterom en Margreet de Broekert, vrijwilligers bij de Historische Kring  gaven uitleg en toelichting over deze locaties.

We hebben 68 gasten en geen leden online