Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 21/1 (april 2005) pag. 3

Open Monumentendag

Auteurs: Dorothea van Iterson en Guusje Hent

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Open Monumentendag 2005 zaterdag 10 en zondag 11 september

Nederland heeft duizenden religieuze monumenten, voor het overgrote deel kerken. Eeuwenlang domineerden die, stads- en dorpsgezichten, vanwege hun grootte, hun bouwstijl of de gebruikte bouwmaterialen. Op Open Monumentendag 2005 zal aandacht besteed worden aan allerlei gebouwen die een link hebben met een religieuze of spirituele stroming. Naast kerken en kapellen zijn dat bijvoorbeeld synagogen, kloosters, vrijmetselaarsloges, moskeeën en begraafplaatsen.

Sinds januari zijn Dorothea van Iterson en Guusje Hent bezig met het uitwerken van de plannen voor een geslaagde dag. De Gemeenté Bussum heeft tot nu toe de gehele organisatie van deze dag aan de Historische Kring Bussum overgelaten. Deze heeft daarvoor wel een projectsubsidie aangevraagd.

De organisatie van de Open Monumentendag kent vele facetten, zoals het maken van afspraken met de besturen van de open zijnde gebouwen, het samenstellen van een brochure en het uitzetten van een fietsroute langs alle te bezoeken plaatsen. De HKB wil deze manifestatie goed kunnen uitvoeren en dit is te veel werk voor twee personen. Wij roepen onze leden dan ook op ons te steunen met mankracht, ons suggesties te doen toekomen hoe we de dag tot een succes kunnen maken en wellicht hun connecties aan te spreken in religieus en spiritueel Bussum en ons hierin te laten delen.

Vorig jaar is de Open Monumentendag op Fort Werk IV een groot succes geweest, wij hebben honderden bezoekers mogen verwelkomen en hebben een tiental nieuwe leden kunnen inschrijven.

Wij gaan er vanuit dat we met ons aller inzet ook van de komende dagen een succes kunnen maken.

Dorothea van Iterson
Guusje Hent

Tel. 035-6936490
Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 36 gasten en geen leden online