Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 21/1 (april 2005) pag. 2

Wat vindt u in dit nummer?
Auteur: Lars Wieringa

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Op de omslag van de laatste uitgave van het Bussums Historisch Tijdschrift stond een foto van de Kermis op de Brediusdam in de jaren zestig van de vorige eeuw. Zoals u misschien in de krant heeft gelezen zal niet alleen in verband met de voorgenomen nieuwbouw in het project Landstraat-Noord de kermis moeten verhuizen, maar is het zelfs de vraag of er nog een kermis gehouden kan worden in Bussum. Onbewust bleek achteraf de link tussen verleden en heden. Dit is iets wat de
Historische Kring Bussum voor ogen heeft. De onderwerpen van het Tijdschrift zullen daarop worden gebaseerd. En ook u kunt onderwerpen aandragen!

Deze uitgave staat vooral in het thema van de bevrijding van Bussum die 60 jaar geleden plaatsvond. Aan de hand van eerdere publicaties en met nieuw ontvangen materiaal is een beeld via citaten, illustraties en foto's geschetst van die periode, nu
60 jaar geleden.

Conform de aankondiging in het vorige Tijdschrift treft u in deze uitgave aan het derde deel van De Geschiedenis van Bussum, van onze vaste schrijver Martin Heyne.

De volgende uitgave zal in september uitkomen en heeft als thema Kerken in Bussum. En in december zal het derde Tijdschrift van dit jaar verschijnen, die in het teken staat van 'Bussumse families'.

Rest mij nog om u ook hier te wijzen op de activiteiten die de Historische Kring Bussum nog meer organiseert ter gelegenheid van 60 jaar Bevrijding van Bussum. In het documentatiecentrum van De Historisch Kring Bussum aan de Huizenveg 54
zal een tentoonstelling te zien zijn op donderdag 5 mei, vrijdag 6 mei en zaterdag 7 mei a.s. Op de website van de Historische Kring is veel extra informatie te vinden over de bevrijding van Bussum.Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 48 gasten en geen leden online