Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 21/1 (april 2005) pag. 2

Wat vindt u in dit nummer?
Auteur: Lars Wieringa

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Op de omslag van de laatste uitgave van het Bussums Historisch Tijdschrift stond een foto van de Kermis op de Brediusdam in de jaren zestig van de vorige eeuw. Zoals u misschien in de krant heeft gelezen zal niet alleen in verband met de voorgenomen nieuwbouw in het project Landstraat-Noord de kermis moeten verhuizen, maar is het zelfs de vraag of er nog een kermis gehouden kan worden in Bussum. Onbewust bleek achteraf de link tussen verleden en heden. Dit is iets wat de
Historische Kring Bussum voor ogen heeft. De onderwerpen van het Tijdschrift zullen daarop worden gebaseerd. En ook u kunt onderwerpen aandragen!

Deze uitgave staat vooral in het thema van de bevrijding van Bussum die 60 jaar geleden plaatsvond. Aan de hand van eerdere publicaties en met nieuw ontvangen materiaal is een beeld via citaten, illustraties en foto's geschetst van die periode, nu
60 jaar geleden.

Conform de aankondiging in het vorige Tijdschrift treft u in deze uitgave aan het derde deel van De Geschiedenis van Bussum, van onze vaste schrijver Martin Heyne.

De volgende uitgave zal in september uitkomen en heeft als thema Kerken in Bussum. En in december zal het derde Tijdschrift van dit jaar verschijnen, die in het teken staat van 'Bussumse families'.

Rest mij nog om u ook hier te wijzen op de activiteiten die de Historische Kring Bussum nog meer organiseert ter gelegenheid van 60 jaar Bevrijding van Bussum. In het documentatiecentrum van De Historisch Kring Bussum aan de Huizenveg 54
zal een tentoonstelling te zien zijn op donderdag 5 mei, vrijdag 6 mei en zaterdag 7 mei a.s. Op de website van de Historische Kring is veel extra informatie te vinden over de bevrijding van Bussum.Actueel

Maand van de Geschiedenis

'Wat een ramp!' Van persoonlijke rampen tot catastrofes die de samenleving ontwrichten: rampen zijn van alle tijden. In een periode waarin pandemie├źn, oorlogen, bosbranden en overstromingen de kranten en talkshowtafels in hun greep houden staat de maand oktober 2022 in het teken van het thema 'Wat een ramp!'. Er wordt niet alleen stilgestaan bij de verwoestende kracht van rampen, er wordt ook een ode gebracht aan de veerkracht en weerbaarheid die een ramp in de mens kan opstuwen. Bekijk HIER een video-trailer over de Maand van de Geschiedenis, die eind oktober in het Rijksmuseum wordt afgesloten met de Nacht van de Geschiedenis. Op 8 oktober is er een Open Dag van Tussen Vecht en Eem Er is onder meer aandacht voor het bloedbad van Naarden in 1572.

Foto van de maand

September 2022

Naar aanleiding van de evenementen ter gelegenheid van de Open Monumentendag in het gerenoveerde Bensdorpcomplex, deze maand een foto van een onderdeel van het fabricageproces zoals dat aan  het begin van de vorige eeuw plaats vond in de Bensdorpfabriek. Misschien heeft een van onze lezers daar wel verhalen over gehoord van iemand die dat nog meegemaakt heeft. Vertel het ons:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l  Alvast hartelijk dank voor uw reactie. 

HKB Nieuws

Toegang documentatiecentrum 

Werklieden hebben de laatste hand gelegd aan de vervolmaking van de hellingbaan die toegang geeft tot het documentatiecentrum van de HKB. Er werden loodzware blokken neergelegd van Portugese steen, anderhalve ton per stuk.  Het ziet er mooi uit, maar er is een probleem ontstaan met de toegang naar de vloer van het DC. Die ligt nu een stuk lager!  Onvoorbereide bezoekers dreigen nu een beetje naar beneden te storten. Dit zal ongetwijfeld op een aanvaardbare manier worden opgelost. 
(foto's Jaap van Hassel)

Actueel

Vredesprijs en Vredeswandeling 2022

Vorige week zaterdag werd voor de zesde keer tijdens de internationale Vredesweek in Gooise Meren de Vredesprijs uitgereikt aan hen die een positieve bijdrage hebben geleverd aan het samenleven in de gemeente. Dit jaar ging de prijs naar De Groene Ruijter (De GRRU) en @altijdwerkplaats. De prijs wordt gesymboliseerd in een Vredesboom, die evenals vorig jaar werd geplant in de tuin van de Koptisch Orthodoxe Kerk van St. Verena aan de Ceintuurbaan in Bussum. Voorafgaand kon men deelnemen aan de vredeswandeling, die liep door Bussum-Zuid via het voormalige Bos van Bouvy (nu woonwijk), de vijver bij de Anthoniushof en de Verzetsliedenbuurt weer terug naar de Ceintuurbaan. Nol Verhagen, Klaas Oosterom en Margreet de Broekert, vrijwilligers bij de Historische Kring  gaven uitleg en toelichting over deze locaties.

We hebben 71 gasten en geen leden online