HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 13/3 (december 1997) pag. 96

De naam 'Baaienrokkenbuurt'
(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel. Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

In het Contactblad van december 1996 werd gevraagd waar de naam 'Baaienrokkenbuurt' vandaan komt.

U weet wellicht nog wel: in de volksmond werd hiermee bedoeld het smalle straatje tussen Landstraat en Kapelstraat, ook wel aangeduid als Korte Landstraat. De poortwoning aan de Kapelstraat is nog aanwezig, de woningen aan dit straatje alsmede de winkel/woonhuizen aan de Landstraat waartussen de andere toegang lag, zijn in februari 1991 gesloopt. Momenteel wordt op deze plek druk gebouwd aan de winkels en woningen voor het project 'Village'.

Baai is een dik en grof wollen weefsel, op molton gelijkend flanel, meestal donkerrood, ook wel bruin, geel of blauw van kleur, waarvan onderkleren, vrouwenrokken, hemden voor zeelieden en boeren werden gemaakt.

Volgens ons lid Ch.F. Klijnman had dit straatje de naam van deze goedkope stof gekregen omdat de kleine huisjes werden bewoond door de wat armere Bussumers, die eerder baaien kleding droegen dan de viilabewoners. Hij herinnert zich nog dat in het eerste huisje rechts (vanaf de Landstraat) vroeger een vrouw woonde met de bijnaam 'Hap zonder kin'.

Herinnert u zich ook nog iets over de 'Baaienrokkenbuurt'? Laat dit de redactie dan weten.
 
Uw reacties kunt u sturen naar de redactie van het Contactblad, mevr. J. Vos, Hamerstraat 106, 1402PX Bussum Teleikm: (035) 693 67 10Foto-onderschrift:
Foto januari 1991: 'Baaienrokkenbuurt' gezien vanaf de Landstraat richting Kapelstraat.

Actueel

Eindelijk de Jaarvergadering

De Algemene Ledenvergadering van de Historische Kring Bussum is tenslotte toch doorgegaan. Op woensdagavond 25 november verzamelden zich zo'n dertig leden en vrijwilligers in de zijzaal van de Wilhelminakerk. De vergadering werd geleid door waarnemend voorzitter Leo Thijssen. Hij is als nieuwe voorzitter de opvolger van Adriaan Branderhorst die niet voor de eerste keer afscheid nam. Hij is vanaf 2007 binnen de vereniging actief geweest. Eerder dit jaar waren Adriana van den Berg en Martin Kip uit het bestuur gestapt. Gelukkig kon een nieuw lid aantreden: Eric Bor. Hij staat rechts op de foto van de bestuurstafel. Over zijn persoon is een en ander te lezen in het jongste KringNieuws. De andere punten op de agenda werden in hoog tempo afgewerkt:

Lees meer...

Foto van de maand

November 2020

Deze keer in de rubriek foto van de maand geen gebouw, maar een schilderij waar we meer van zouden willen weten.
Het is een tekening (stilleven, pastelkrijt op papier), gedateerd 13-11-1931 en gesigneerd met  A.H.M.? Pijpers. We zouden graag willen weten of dit werk toe te schrijven is aan de Bussumse kunstenaar Arnold Pijpers (1900-1951). Wie kan ons hier meer over vertellen. Gaarne uw reactie.

Foto van de maand Oktober

Het idee is geopperd is, dat de villa zich zou bevinden op Singel 4 ?. Bent u het daar mee eens?

Wilt u alle foto's van de maand nog eens bekijken klik dan hier

We hebben 226 gasten en geen leden online