HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 13/3 (december 1997) pag. 96

De naam 'Baaienrokkenbuurt'
(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel. Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

In het Contactblad van december 1996 werd gevraagd waar de naam 'Baaienrokkenbuurt' vandaan komt.

U weet wellicht nog wel: in de volksmond werd hiermee bedoeld het smalle straatje tussen Landstraat en Kapelstraat, ook wel aangeduid als Korte Landstraat. De poortwoning aan de Kapelstraat is nog aanwezig, de woningen aan dit straatje alsmede de winkel/woonhuizen aan de Landstraat waartussen de andere toegang lag, zijn in februari 1991 gesloopt. Momenteel wordt op deze plek druk gebouwd aan de winkels en woningen voor het project 'Village'.

Baai is een dik en grof wollen weefsel, op molton gelijkend flanel, meestal donkerrood, ook wel bruin, geel of blauw van kleur, waarvan onderkleren, vrouwenrokken, hemden voor zeelieden en boeren werden gemaakt.

Volgens ons lid Ch.F. Klijnman had dit straatje de naam van deze goedkope stof gekregen omdat de kleine huisjes werden bewoond door de wat armere Bussumers, die eerder baaien kleding droegen dan de viilabewoners. Hij herinnert zich nog dat in het eerste huisje rechts (vanaf de Landstraat) vroeger een vrouw woonde met de bijnaam 'Hap zonder kin'.

Herinnert u zich ook nog iets over de 'Baaienrokkenbuurt'? Laat dit de redactie dan weten.
 
Uw reacties kunt u sturen naar de redactie van het Contactblad, mevr. J. Vos, Hamerstraat 106, 1402PX Bussum Teleikm: (035) 693 67 10Foto-onderschrift:
Foto januari 1991: 'Baaienrokkenbuurt' gezien vanaf de Landstraat richting Kapelstraat.

Actueel

BHT december

Omstreeks 9 december verschijnt het laatste nummer van dit jaar van het Bussums Historisch Tijdschrift. Het thema is dit keer  Sport in Bussum. De ontstaansgeschiedenis en de verdere wederwaardigheden van een aantal Bussumse sportclubs passeren de revue: hockey,voetbal, zwemmen, rugby maar ook kegelen. Tevens wordt de ontwikkeling van het gebied dat nu Sportpark Zuid is tussen 1850 en nu in beeld gebracht. Voor degenen die niet geïnteresseerd zijn in sport is er een artikel van Marcus van der Heide over Jo Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh, die haar leven lang geijverd heeft voor de verbreiding van naam en faam van haar zwager. 

Losse nummer kosten nog steeds maar €7,50 bij de boekhandels in Bussum en in ons documentatiecentrum. Krijg alle nummers gratis in de bus bij een lidmaatschap van €15,-- per jaar !

Foto van de maand

Laatste werkweken voor de broers Roks

December 2019

Foto Jaap van Hassel

We hebben 27 gasten en geen leden online