HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 13/3 (december 1997) pag. 88

Voor u gelezen:  Bedevaarten in Nederland en Van Nicolaas tot Sinterklaas
(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.


Bedevaarten in Nederland

In het museum Het Catharijneconvent in Utrecht wordt van 11 oktober 1997 tot l l januari 1998 een tentoonstelling gehouden over bedevaarten in Nederland. Bij de tentoonstelling is een boek uitgegeven met dezelfde naam.

Bedevaarten in Nederland vertelt het rijk geillustreerde verhaal van processies, verhoorde gebeden, verwerkt verdriet en wonderverhalen. Aan de hand van vijf belangrijke Nederlandse bedevaartsoorden wordt de geschiedenis van 600 jaar bedevaarten uit de doeken gedaan. Het boek is geschreven door Casper Staal en Marc Wingens en is uitgegeven door de Walburg Pers.

Van Nicolaas tot Sinterklaas

Waar komt het Sinterklaasfeest vandaan? Waarom deelt Sint speculaasvrijers uit en strooit Piet met pepernoten? Dat kan men te weten komen op de tentoonstelling 'Van Nicolaas tot Sinterklaas' in Museum Flehite in Amersfoort. De tentoonstelling duurt tot 14 december 1997. Geopend dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op maandagen en feestdagen gesloten.

Actueel

BHT december

Het laatste nummer van dit jaar van het Bussums Historisch Tijdschrift is verschenen. Het thema is dit keer  Sport in Bussum. De ontstaansgeschiedenis en de verdere wederwaardigheden van een aantal Bussumse sportclubs passeren de revue: hockey,voetbal, zwemmen, rugby maar ook kegelen. Tevens wordt de ontwikkeling van het gebied dat nu Sportpark Zuid is tussen 1850 en nu in beeld gebracht. Voor degenen die niet geïnteresseerd zijn in sport is er een artikel van Marcus van der Heide over Jo Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh, die haar leven lang geijverd heeft voor de verbreiding van naam en faam van haar zwager. 

Losse nummer kosten nog steeds maar €7,50 bij de boekhandels in Bussum en in ons documentatiecentrum. Krijg alle nummers gratis in de bus bij een lidmaatschap van €15,-- per jaar !

Foto van de maand

Laatste werkweken voor de broers Roks

December 2019

Foto Jaap van Hassel

We hebben 50 gasten en geen leden online