HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 13/3 (december 1997) pag. 88

Voor u gelezen:  Bedevaarten in Nederland en Van Nicolaas tot Sinterklaas
(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.


Bedevaarten in Nederland

In het museum Het Catharijneconvent in Utrecht wordt van 11 oktober 1997 tot l l januari 1998 een tentoonstelling gehouden over bedevaarten in Nederland. Bij de tentoonstelling is een boek uitgegeven met dezelfde naam.

Bedevaarten in Nederland vertelt het rijk geillustreerde verhaal van processies, verhoorde gebeden, verwerkt verdriet en wonderverhalen. Aan de hand van vijf belangrijke Nederlandse bedevaartsoorden wordt de geschiedenis van 600 jaar bedevaarten uit de doeken gedaan. Het boek is geschreven door Casper Staal en Marc Wingens en is uitgegeven door de Walburg Pers.

Van Nicolaas tot Sinterklaas

Waar komt het Sinterklaasfeest vandaan? Waarom deelt Sint speculaasvrijers uit en strooit Piet met pepernoten? Dat kan men te weten komen op de tentoonstelling 'Van Nicolaas tot Sinterklaas' in Museum Flehite in Amersfoort. De tentoonstelling duurt tot 14 december 1997. Geopend dinsdag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur, op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Op maandagen en feestdagen gesloten.

Actueel

Graf van Maria Mispelblom Beijer gevonden

Het vasthoudende speurwerk van Margreet de Broekert naar leven en werk van kunstenares en dierenactiviste Maria Mispelblom Beijer-Theunissen heeft nu ook de locatie van haar graf opgeleverd: de Oude Begraafplaats Naarden. Dat gebeurde met hulp van de Gemeente Gooise Meren en de Stichting tot behoud van de Oude Begraafplaats Naarden. Kort geleden vond Margreet de Broekert de overlijdensadvertentie waarin stond dat ze daar was begraven.

Lees meer...

Foto van de maand

Januari 2021

Ruim 100 jaar geleden kwam er in Bussum een Amsterdamse foto-handelaar wonen, Johan Guy de Coral, die 4 fotozaken in het land bezat, statiefoto’s maakt en de fotografie breed propageerde. In de 1ste W.O. hield hij zich bezig, samen met Van Dishoeck, met de opvang en tijdelijke huisvesting van vele Vlaamse vluchtelingen. Hij bekleedde bestuursfuncties bv. van Verenigingsgebouw “Concordia" en in het Feestcomité 25-jarig ambtsjubileum van koningin Wilhelmina.

De box op de afbeelding is een vlakplaatcamera met zijn naam als merknaam!  Wie bezit zo’n fraaie oude camera met het naambordje: Guy de Coral erop? Of een foto van hem? Of andere producten van deze hof-leverancier en -fotograaf?  De HKB hoort hier graag meer over.

Deze bijzondere Bussumer woonde overigens vanaf 1903 in villa Gertrude, op de Albrechtlaan nr. 1 (zie foto van de maand mei 2020). Hij stierf in 1930, 62 jaar oud en is begraven in Bussum.

Hier een overzicht van alle foto's van de maand 

We hebben 11 gasten en geen leden online