HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 13/1 (mei 1997) pag. 25

De Fröbelschool / de naam 'Baaienrokkenbuurt'
(correctie en aanvulling op vorige artikelen)

Auteur: mevr. Elshof

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

De Fröbelschool

In het artikel van mevr. F. Elshof over de Fröbelschool in het vorige Contactblad is een vervelende fout geslopen. Op pagina 94 staat: "Rechts een groot raam met daaronder een soort kier". Dit moet zijn een kist. Onze excuses voor deze fout.

Mevrouw Elshof weet inmiddels hoeveel geld er in de jaren 1932/1933 in het geldzakje zat. Haar zus wist te vertellen dat er 31 cent in zat: 30 cent schoolgeld en l centje voor de missie.

De naam 'Baaienrokkenbuurt'

Waarom de Baaienrokkenbuurt zo genoemd werd weet mevr. Elshof niet, maar wel dat er vroeger baaien hemden en rokken bestonden. Haar moeder wist te vertellen dat dit een stugge moltonachtige stof was. In een inventarislijst opgemaakt den 5de van den herfstmaand 1810 stond o.a. 2 effen * kalaminke rokken, 1 damast rok, 1 zwarte kalaminke rok, 1 baaien rok.
Mevr. Elshof vraagt zich af of er nog verschil was in soort wol of katoen?

*Kalamink: zekere wollen stof aan de ene zijde geglansd als satijn meer gestreept dan gebloemd.
(Uit: Dikke van Dale 1904)

Actueel

BHT december

Omstreeks 9 december verschijnt het laatste nummer van dit jaar van het Bussums Historisch Tijdschrift. Het thema is dit keer  Sport in Bussum. De ontstaansgeschiedenis en de verdere wederwaardigheden van een aantal Bussumse sportclubs passeren de revue: hockey,voetbal, zwemmen, rugby maar ook kegelen. Tevens wordt de ontwikkeling van het gebied dat nu Sportpark Zuid is tussen 1850 en nu in beeld gebracht. Voor degenen die niet geïnteresseerd zijn in sport is er een artikel van Marcus van der Heide over Jo Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh, die haar leven lang geijverd heeft voor de verbreiding van naam en faam van haar zwager. 

Losse nummer kosten nog steeds maar €7,50 bij de boekhandels in Bussum en in ons documentatiecentrum. Krijg alle nummers gratis in de bus bij een lidmaatschap van €15,-- per jaar !

Foto van de maand

Laatste werkweken voor de broers Roks

December 2019

Foto Jaap van Hassel

We hebben 165 gasten en geen leden online