HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 13/1 (mei 1997) pag. 25

De Fröbelschool / de naam 'Baaienrokkenbuurt'
(correctie en aanvulling op vorige artikelen)

Auteur: mevr. Elshof

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

De Fröbelschool

In het artikel van mevr. F. Elshof over de Fröbelschool in het vorige Contactblad is een vervelende fout geslopen. Op pagina 94 staat: "Rechts een groot raam met daaronder een soort kier". Dit moet zijn een kist. Onze excuses voor deze fout.

Mevrouw Elshof weet inmiddels hoeveel geld er in de jaren 1932/1933 in het geldzakje zat. Haar zus wist te vertellen dat er 31 cent in zat: 30 cent schoolgeld en l centje voor de missie.

De naam 'Baaienrokkenbuurt'

Waarom de Baaienrokkenbuurt zo genoemd werd weet mevr. Elshof niet, maar wel dat er vroeger baaien hemden en rokken bestonden. Haar moeder wist te vertellen dat dit een stugge moltonachtige stof was. In een inventarislijst opgemaakt den 5de van den herfstmaand 1810 stond o.a. 2 effen * kalaminke rokken, 1 damast rok, 1 zwarte kalaminke rok, 1 baaien rok.
Mevr. Elshof vraagt zich af of er nog verschil was in soort wol of katoen?

*Kalamink: zekere wollen stof aan de ene zijde geglansd als satijn meer gestreept dan gebloemd.
(Uit: Dikke van Dale 1904)

Actueel

Paneldiscussie

 
De vijftigjarige stichting Tussen Vecht en Eem organiseert dit lustrumjaar een Groot Goois Toekomstdebat, een paneldiscussie met plannenmakers, erfgoedbeschermers, natuurorganisaties, nieuwe-energie opwekkers en belangstellenden. Als het aan TVE ligt wordt de bijzondere balans gekoesterd tussen cultureel erfgoed en wonen en werken op de grens van zand en water. We willen dit vastleggen in een Nieuwe Erfgoedkaart 2040 voor Gooi en Vecht.
Lees meer...

Foto van de maand

Receptie

Januari 2020

                                                                                                                                foto Jaap van Hassel

We hebben 237 gasten en geen leden online