HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 13/1 (mei 1997) pag. 25

De Fröbelschool / de naam 'Baaienrokkenbuurt'
(correctie en aanvulling op vorige artikelen)

Auteur: mevr. Elshof

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

De Fröbelschool

In het artikel van mevr. F. Elshof over de Fröbelschool in het vorige Contactblad is een vervelende fout geslopen. Op pagina 94 staat: "Rechts een groot raam met daaronder een soort kier". Dit moet zijn een kist. Onze excuses voor deze fout.

Mevrouw Elshof weet inmiddels hoeveel geld er in de jaren 1932/1933 in het geldzakje zat. Haar zus wist te vertellen dat er 31 cent in zat: 30 cent schoolgeld en l centje voor de missie.

De naam 'Baaienrokkenbuurt'

Waarom de Baaienrokkenbuurt zo genoemd werd weet mevr. Elshof niet, maar wel dat er vroeger baaien hemden en rokken bestonden. Haar moeder wist te vertellen dat dit een stugge moltonachtige stof was. In een inventarislijst opgemaakt den 5de van den herfstmaand 1810 stond o.a. 2 effen * kalaminke rokken, 1 damast rok, 1 zwarte kalaminke rok, 1 baaien rok.
Mevr. Elshof vraagt zich af of er nog verschil was in soort wol of katoen?

*Kalamink: zekere wollen stof aan de ene zijde geglansd als satijn meer gestreept dan gebloemd.
(Uit: Dikke van Dale 1904)

Actueel

Open Monumenten Dag 2020

Dit jaar komt er in Bussum toch een Open Monumentendag! Het thema is 'Leermonumenten'. Door de corona situatie was het lange tijd onzeker of de Historische Kring Bussum op 12 september een programma kon maken op een locatie in aanwezigheid van publiek. Gelukkig zijn sinds 1 juli de corona maatregelen zodanig gewijzigd dat een ‘live’ programma mogelijk is. Dit wel met inachtneming van het ‘1,5 meter afstand houden’ en hanteren van looproutes. 

Voor de Open Monumentendag op 12 september is samen-werking gezocht met het Willem de Zwijgercollege, een bekend ‘leermonument’ in Bussum. Deze school bestaat in 2020 honderd jaar en was –vóór corona- bezig een jubileum programma voor te bereiden. Een groot deel daarvan wordt opgeschoven naar volgend jaar, maar de school is bereid om samen met de HKB de Open Monumentendag te organiseren. Houd voor meer informatie deze website in de gaten ! 

Foto van de maand

Augustus 2020

08 2020t

Wederom een foto uit het archief  'Onbekend'  van de HKB.
Een reeks foto's waar we geen afkomst, adres óf situatie in het Bussumse op kunnen plakken! Je kunt je hierbij zelfs afvragen of deze villa wel in Bussum staat ....? 

Kunt u ons verder helpen, waardoor ons archief nóg completer wordt, wij vernemen dat heel graag.

.

We hebben 141 gasten en geen leden online