Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 13/1 (mei 1997) pag. 25

De Fröbelschool / de naam 'Baaienrokkenbuurt'
(correctie en aanvulling op vorige artikelen)

Auteur: mevr. Elshof

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

De Fröbelschool

In het artikel van mevr. F. Elshof over de Fröbelschool in het vorige Contactblad is een vervelende fout geslopen. Op pagina 94 staat: "Rechts een groot raam met daaronder een soort kier". Dit moet zijn een kist. Onze excuses voor deze fout.

Mevrouw Elshof weet inmiddels hoeveel geld er in de jaren 1932/1933 in het geldzakje zat. Haar zus wist te vertellen dat er 31 cent in zat: 30 cent schoolgeld en l centje voor de missie.

De naam 'Baaienrokkenbuurt'

Waarom de Baaienrokkenbuurt zo genoemd werd weet mevr. Elshof niet, maar wel dat er vroeger baaien hemden en rokken bestonden. Haar moeder wist te vertellen dat dit een stugge moltonachtige stof was. In een inventarislijst opgemaakt den 5de van den herfstmaand 1810 stond o.a. 2 effen * kalaminke rokken, 1 damast rok, 1 zwarte kalaminke rok, 1 baaien rok.
Mevr. Elshof vraagt zich af of er nog verschil was in soort wol of katoen?

*Kalamink: zekere wollen stof aan de ene zijde geglansd als satijn meer gestreept dan gebloemd.
(Uit: Dikke van Dale 1904)

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 197 gasten en geen leden online