Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 14/3 (januari 1999) pag. 94

Genealogische werkgroep
Auteur: Bert de Beer

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Tijdens de algemene ledenvergadering van 23 maart 1998 is voorgesteld een genealogische werkgroep op te richten. Inmiddels is deze werkgroep met vijf leden daadwerkelijk van start gegaan en hebben de eerste bijeenkomsten al plaatsgevonden.

Wat willen wij ?
De groep streeft naar het ontwikkelen van deskundigheid op genealogisch gebied ten behoeve van de Historische Kring. Met andere woorden een vraagbaak zijn voor alle genealogische problemen, die bij het werk van de Historische Kring opduiken.

Wat doen wij ?
Wij gaan werken aan de volgende actiepunten:
- Het opzetten van een handleiding voor genealogisch onderzoek in Bussumse documenten.
- Het inventariseren van alle documenten en hun vindplaats die ondersteunend zijn bij genealogisch onderzoek van Bussumse families.
- Het samenstellen van genealogiën van oude Bussumse families.

Wij beginnen met de Bussumse Erfgooiersfamilies. Als Bussumse erfgooiers worden aangemerkt, dié erfgooiers die rond 1800 in Bussum woonden

Het zijn de families: Bakker, De Beer, Van der Berg, Bus, Dekker, Distelblom, Fokker, Huisman, Van Eijden, De Jong, Klarenbeek, Koppen, Krijnen, Majoor, Rui(j)s(z)endaal, Nagel, Steur, Verver, De Rui(j)ter.

Van sommige families is de stamboom al gemaakt (Krijnen); des te beter, er blijft nog genoeg onderzoek over.

Bent u geïnteresseerd ?
U kunt natuurlijk meedoen met onze werkgroep. Een berichtje of telefoontje naar ondergetekende is voldoende.

Bert de Beer
Mycene 7
3823 KS Amersfoort
te1 033-455 35 97
e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 136 gasten en geen leden online