Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 14/3 (januari 1999) pag. 66

Lezers reageren: arbeiderswoningen / Balkanoorlog
Auteur: Cees van der Voort

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

De heer C. van der Voort reageert op het artikel over het wonen van arbeiders in Bussum (Contactblad september 1998). Hij schrijft: "Wij woonden vanaf 1938 in de Cereslaan nr. 50. Achter ons huis stond een grote schuur, genaamd 'Het Brokkenhuis'. Voor de Tweede Wereldoorlog werd hier gedragen kleding ingezameld en van tijd tot tijd aan de armen uitgedeeld. Ik weet niet of dit een activiteit van de Sint Vincentius Vereniging was of van het Leger des Heils.

In de oorlogsjaren is het Brokkenhuis ook al eens tot kantoor verbouwd voor de 'Vereenigde Deurenfabrieken N.V.'. Veel deuren werden er in de oorlogsjaren niet gemaakt. Wel werden er heel wat klompen voorzien van nieuwe zolen en hakken: die bracht je naar de kruidenierswinkel van Stoelers in de Schoolstraat, daar werden ze in jute gestopt en vervolgens naar Naarden gebracht. Mot en zaagsel werden naar Voldendam gebracht voor de palingrokerij. Vader heeft eens een vracht mot geruild voor een oude zeilboot.

Ook bij het artikel over Rusland (blz. 47 e.v. Contactblad van september 1998) kwamen de herinneringen boven. Op de situatieschets rond 1895 staan in Rusland 5 huisjes getekend. Op nummer 232 woonde mijn grootvader Cees Emmink (geboren Laren 2 januari 1862) en getrouwd met Maria Koelink geboren te Bussum 9 juni 1860. Zij hadden één dochter, Maria Cornelia Emmink, geboren op 3 mei 1899, mijn moeder. Cees Emmink (scheldnamen: De Sneltrein en Gerrit de Mat) had een bodedienst. Met paard en wagen vervoerde hij goederen naar en van Hilversum. Uit verhalen van mijn moeder heb ik begrepen dat het brokkenhuis ooit de stalling was voor paard en wagen en als opslagplaats voor goederen diende. De vijf oude huisjes kan ik mij nog vaag herinneren, en ook de sloop in 1936. Mijn vader heeft toen ons huis op nr. 50 laten bouwen."

Was getekend: Cees van der Voort, kleinzoon van de Duvel.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 94 gasten en geen leden online