Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 14/2 (september 1998) pag. 57-58

De boerderij van de familie Verver
Auteur: Joke Vos

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel. Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

Het verhaal begint op 21 december 1871 wanneer Roelof Verver, landbouwer, van mevrouw Maria Kluck-van Blaricum een stuk bouwland met boschhegge koopt. Het stuk grond kostte tachtig gulden. Een kopie van de originele akte is natuurlijk op onze tentoonstelling te zien. In deze akte wordt nog niet gesproken over de Heerenstraat: die kreeg zijn naam pas tijdens de raadsvergadering van 13 augustus 1883. Roelof Verver bouwt op zijn stuk grond een boerderij en een "burgerwoonhuis". Dit woonhuis staat aan de Meentwegzijde. In 1893. na het overlijden van Roelofs eerste vrouw Lammertje Bogaard, wordt de grond toebedeeld aan Roelof Verver. De akte van scheiding en de akte van inventaris naar aanleiding van het overlijden van Lammertje zijn ook in ons bezit en tijdens de tentoonstelling in te zien. De boerdeiij blijft familiebezit want na Roelof erft Everardus Verver de boerderij en na hem de laatste Ververbewoners: Roelof Verver, gehuwd met Clasina de Graaf. Zij krijgen een zoon Evert genaamd en van hem hoorden wij enige leuke anekdotes over de boerderij en zijn bewoners.

De boerderij had een kleine woonkamer ongeveer 3 × 3 meter: met 1 tafel en 4 stoelen was het er dan ook vol. Er zat een raam in de kamer. Via de kamer kwam je in de keuken waarvan de vloer was bedekt met straatstenen. Er was ook geen deugdelijke afscheiding tussen de keuken en de deel. want als de koeien met hun koppen schudden vlogen gras en hooi de keuken in. Evert moest via een trapje naar de zolder boven de koeien naar zijn slaapruimte. Eventuele knechten woonden ook in. De vader van Evert, Roelof, was een echte binnenboer met koeien, varkens en paarden. Er was ook een stier. Wanneer die los brak kwam de hele straat helpen om hem te vangen. Tijdens de oorlog werd er illegaal geslacht bij Bantam en dan werd het geslachte vee bij Verver opgehangen.Foto-onderschrift:
Foto (1998): de deel van de boerderij van de fnmilie Verver.

Om te voorkomen dat de Duitsers zouden komen kijken, had Roelof aan zijn pereboom een bordje opgehangen met het opschrift 'MOND EN KLAUWZEER': hierdoor bleven de Duitsers uit de buurt van de boerderij.

Roelof ging vaak als eerste op pad 's morgens en het gebeurde dan regelmatig dat de spoorbomen aan de Heerenstraat nog dicht waren. De spoorwegbeambte was dan in slaap gevallen en moest eerst door Verver gewekt worden voordat hij verder kon gaan. De boerderij had vroeger nummer 24. Na 1929 is het nummer 44 geworden: helaas hebben we de juiste datum (nog) niet kunnen achterhalen. Volgens Evert is pas in 1964 het tweede rieten dak op de boerderij gekomen. Dit kan wel kloppen, want tijdens een brand in 1913 brandden wel de hooiberg en de stal af, maar bleef het woonhuis gespaard.

Voor meer informatie over de boerderij, zoals foto's en de stamboom van de Ververs, moet u onze tentoonstelling bezoeken. Uiteraard is er nog veel meer te zien over de Heerenstraat, de huizen en zijn bewoners. De tentoonstelling wordt geopend op maandagavond 26 oktober 1998 om 20.00 uur en duurt tot 27 november. Openingstijden: elke woensdagmiddag van 2 tot 4 uur, elke vrijdagmiddag van 2 tot 5 uur en voor de mensen die werken en toch willen komen kijken zijn wij op woensdag 18 november ook open van 20.00 tot 21.00 uur.

Met dank aan: de heer E. Verver. mevr. N. Krijnen-van Gog, de heer P. Heyen. Verder heb ik gebruik gemaakt van het archief van Ab Winthorst.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 52 gasten en geen leden online