Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 14/2 (september 1998) pag. 45

Video Het Gooi in het polygoonjournaal 1924-1939 uitgebracht door Nederlands Filmarchief
Auteur: Joke Vos

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Op deze videoband zijn zes gemeenten vertegenwoordigd, namelijk Laren, Hilversum, Bussum, Naarden, Huizen en Blaricum. Deze plaatsen komen een voor een aan bod waarbij wij natuurlijk zeer geïnteresseerd zijn in Bussum. Op de video is te zien hoe in 1931 een slipjacht werd gehouden in Bussum en omgeving, waarbij een prachtig stuk ongerept natuurschoon te zien is. In 1932 opende koningin Wilhelmina samen met prinses Juliana het Blindeninstituut. Het door ons (in het Contactblad van december 1997) gepubliceerde verhaal over de transportfietsenrace komt nu daadwerkelijk voorbij gefietst en naast een chique huwelijk is nog een stukje te zien van ons mooie oude gemeentehuis. Kortom zeer de moeite waard. De video is de Historische Kring door het Nederlands Filmarchief geschonken en eventueel op ons informatie/documentatiecentrum te zien. Maar voor de prijs hoeft u de aanschaf niet te laten, want de videoband is voor f 29,95 te koop bij boekhandel en warenhuis.

Documentatie over reeds eerder uitgegeven video's door het Nederlands Filmarchief is bij het informatie documentatiecentrum in te zien. Doen! U zult versteld staan van het aanbod.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 132 gasten en geen leden online