Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 14/2 (september 1998) pag. 40

Lezers reageren: het karretje voor de trommel van ViJos
Auteur: J.V.M. Out

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Na aanleiding van het artikel van Ina de Beer over ViJos kwam bij de heer J. VM. Out onderstaande herinnering boven.

Mijn vader, Antoon Out, werkte als schilder vaak bij de broeders. Op zekere dag werd hem gevraagd, of hij een karretje wilde schilderen voor de grote trom van de jeugddrumband. De kleuren rood en wit moesten in punten aangebracht worden, net als op de dieptetrommen. Natuurlijk was dit een eervolle opdracht, die pro deo voor het goede doel uitgevoerd moest worden. Mijn vader tekende de punten uit en met rode en witte verf die hij nog in zijn schuur had staan, werden de kleuren ingevuld. Het was een uiterst precies werkje en met zijn tong uit de mond werd het karwei in een paar avonden geklaard. Trots keken we dan ook bij het eerstvolgende optreden van ViJos naar het door vader geschilderde karretje. Daar kwamen ze aan. Voorop de tamboers met de witlrode dieptetrommen, dan de gewone trommelaars en toen ... Maar zagen we het goed? De kleuren op het karretje kwamen niet overeen met de trommen. Met veel inspanning had vader de kleuren rood en wit aangebracht, maar ze zaten op zijn kop. Rood zat boven en wit onder. Op de foto's in het boekje is dit duidelijk te zien, maar een kniesoor die daar op let. Waren wij kinderen de enigen die dit merkten? Toch waren wij trots op vaders werk, ook al smette er een klein foutje aan.

J.V.M. Out

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 199 gasten en geen leden online