HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 16/3 (december 2000) pag. 85

Vliegveld Hilversum
(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Een van de andere activiteiten van de heer W. Buising betreft de geschiedenis van het vliegveld Hilversum gedurende de oorlog. Hij is al lange tijd bezig onderzoek te doen naar alles wat zich vanaf de oprichting in 1936, de mobilisatietijd, tot eind 1945 daar afgespeeld heeft. Zijn er leden die hem op weg kunnen helpen met gegevens over het vliegveld, misschien wel met foto's of ervaringen die men zelf opgedaan heeft. Mogelijk hebben er mensen daar gewerkt via bouwfirma's uit Bussum. Hij is geïnteresseerd in alles wat dit vliegveld aangaat, omdat het een heel erg moeilijk onderwerp blijkt te zijn. Het vliegveld is nooit zo heel actief gebruikt door de Nederlandse Luchtmacht voor de oorlog of daarna door de Duitse Luftwaffe. Dit in vergelijking met bijvoorbeeld de vliegvelden Soesterberg of Schiphol.

Wellicht kunt u hem helpen bij de volgende vragen:
1. Is er wat bekend over het vooroorlogse noodlandingsterrein dat op de grens tussen Hilversum en Bussum lag (ten westen van Bussum in de Hilversumse Meent).
2. Is er wat bekend over de familie van de dienstplichtig soldaat Tjeerd van Dijk uit Bussum, die op 10 mei 1940 het leven liet tijdens de aanval op vliegveld Hilversum.
3. Zijn er gegevens bekend van het vallen van (engelse) bommen in de nacht van 8 op 9 maart 1942 in of bij Bussum?
Uw reacties kunt u richten aan de redactie van dit blad, die over zijn adres beschikt.

Actueel

Werelderfgoed, ook in Bussum

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft eindelijk een plaats op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.De linie staat nu samen met de Stelling van Amsterdam (sinds 1996 Werelderfgoed) op deze lijst als 'de Hollandse Waterlinies'. De verdediging van het land met water als bondgenoot, is nu internationaal erkend als uniek en onvervangbaar. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is een 85 kilometer lange linie met 45 vestingen, 6 forten en 2 kastelen. In 2011 kwam het op de voorlopige lijst voor een UNESCO-nominatie. Ook Fort Werk IV in Bussum, een verdedigingswerk uit 1869, maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees HIER meer over dit fort. Het Erfgoedfestival Gooi&Vecht besteedt deze zomer aandacht aan de waterlinie.

Foto van de maand

Juli 2021

Het zal de meeste oudere Bussummers geen moeite kosten bij deze foto te bedenken wat zich hier afspeelt. Ook niet waar dit was. Misschien wel wanneer!
Nu we zien hier een opname van de eerste televisie-uitzending van de NTS in studio Irene te Bussum op 2 oktober 1951. Binnenkort is dat 70 jaar geleden en gaan we daar als HKB uiteraard bij stilstaan! De vraag aan u is: Wie zien we hier? Wie kent na zoveel jaren nog één of meer van deze pioniers uit TV-land? Misschien iemand uit uw kennissenkring of familie? Mail uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De foto van de maand juni is opgelost. Klik hier voor het antwoord

We hebben 75 gasten en geen leden online