HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 16/3 (december 2000) pag. 85

Lezers reageren: onheil uit de lucht
Auteur: Johan H.M. Klijnman

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

De heer W. Buising reageerde op het artikel op pagina 8 in het Contactblad van april 2000. Hij is al vijftien jaar bezig met onderzoek naar de luchtoorlog boven 't Gooi en de provincie Utrecht. Daartoe verzamelt hij alles wat met dit onderwerp te maken heeft. Inmiddels beschikt W. Buising over gegevens van ongeveer driehonderd neergestorte vliegtuigen, een klein aantal vergeleken met de 4.000 tot 5.000 stuks die volgens hem vermoedelijk zijn neergegaan in Nederland.

Hij probeert elke crash zo compleet mogelijk te krijgen door het verzamelen van brandweer rapporten, politieberichten, foto's en door het vinden van getuigen en zo mogelijk de betrokken vliegers zelf.

Mocht iemand de heer Buising kunnen helpen aan gegevens of foto's die betrekking hebben op tijdens de Tweede Wereldoorlog neergestorte vliegtuigen, dan houdt hij zich aanbevolen. Uw reacties kunt u richten aan de redactie van dit blad, die over zijn adres beschikt.

Actueel

Werelderfgoed, ook in Bussum

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft eindelijk een plaats op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.De linie staat nu samen met de Stelling van Amsterdam (sinds 1996 Werelderfgoed) op deze lijst als 'de Hollandse Waterlinies'. De verdediging van het land met water als bondgenoot, is nu internationaal erkend als uniek en onvervangbaar. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is een 85 kilometer lange linie met 45 vestingen, 6 forten en 2 kastelen. In 2011 kwam het op de voorlopige lijst voor een UNESCO-nominatie. Ook Fort Werk IV in Bussum, een verdedigingswerk uit 1869, maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees HIER meer over dit fort. Het Erfgoedfestival Gooi&Vecht besteedt deze zomer aandacht aan de waterlinie.

Foto van de maand

Juli 2021

Het zal de meeste oudere Bussummers geen moeite kosten bij deze foto te bedenken wat zich hier afspeelt. Ook niet waar dit was. Misschien wel wanneer!
Nu we zien hier een opname van de eerste televisie-uitzending van de NTS in studio Irene te Bussum op 2 oktober 1951. Binnenkort is dat 70 jaar geleden en gaan we daar als HKB uiteraard bij stilstaan! De vraag aan u is: Wie zien we hier? Wie kent na zoveel jaren nog één of meer van deze pioniers uit TV-land? Misschien iemand uit uw kennissenkring of familie? Mail uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De foto van de maand juni is opgelost. Klik hier voor het antwoord

We hebben 265 gasten en geen leden online