HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 16/3 (december 2000) pag. 74

Van de redactie
(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Vorig jaar om deze tijd vroegen wij ons af wat het jaar 2000 ons zou brengen. Inmiddels is dit bekend. Voor onze kring was het een goed jaar, het ledenaantal bleef ongeveer gelijk en meer mensen wisten ook ons documentatiecentrum te vinden. Ook ontving de kring weer veel nieuwe aanwinsten. Wij hopen dat ook 2001 een goed jaar wordt. Het bestuur is al druk doende om onze contactavonden in te vullen. U krijgt hierover begin januari een schrijven. We ontvingen vele positieve reacties op ons vorige nummer en hopen dat ook dit nieuwe nummer uw goedkeuring kan wegdragen.

Deze keer het beloofde artikel van Arie Gouka, Martin Heyne schrijft over de renbaan en Ina de Beer had een gesprek met de gebroeders Peters. Mevrouw Langemeijer vraagt zich af of er nog koetshuizen bestaan in het Spiegel en meneer Van Veen beschrijft zijn herinneringen aan Tanah Abang. Verder nog wat korte berichten, enfin genoeg leesplezier zou ik zo zeggen. Dan wil ik u namens het bestuur en de redactie hele fijne feestdagen toe wensen en blijf vooral schrijven. Onze plank is weer leeg en met mei willen we weer graag een boekje uitbrengen.

Actueel

Werelderfgoed, ook in Bussum

De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft eindelijk een plaats op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie Unesco.De linie staat nu samen met de Stelling van Amsterdam (sinds 1996 Werelderfgoed) op deze lijst als 'de Hollandse Waterlinies'. De verdediging van het land met water als bondgenoot, is nu internationaal erkend als uniek en onvervangbaar. De Nieuwe Hollandse Waterlinie, het grootste rijksmonument van Nederland, is een 85 kilometer lange linie met 45 vestingen, 6 forten en 2 kastelen. In 2011 kwam het op de voorlopige lijst voor een UNESCO-nominatie. Ook Fort Werk IV in Bussum, een verdedigingswerk uit 1869, maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Lees HIER meer over dit fort. Het Erfgoedfestival Gooi&Vecht besteedt deze zomer aandacht aan de waterlinie.

Foto van de maand

Juli 2021

Het zal de meeste oudere Bussummers geen moeite kosten bij deze foto te bedenken wat zich hier afspeelt. Ook niet waar dit was. Misschien wel wanneer!
Nu we zien hier een opname van de eerste televisie-uitzending van de NTS in studio Irene te Bussum op 2 oktober 1951. Binnenkort is dat 70 jaar geleden en gaan we daar als HKB uiteraard bij stilstaan! De vraag aan u is: Wie zien we hier? Wie kent na zoveel jaren nog één of meer van deze pioniers uit TV-land? Misschien iemand uit uw kennissenkring of familie? Mail uw reactie naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De foto van de maand juni is opgelost. Klik hier voor het antwoord

We hebben 141 gasten en geen leden online