Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 16/1 (april of mei 2000) pag. 15-20

De Bussumse Winkeliers Tentoonstelling BUWITO

Auteur: Joke Vos-Bogaard

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Gerelateerde artikelen:
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 15, nummer 2 (september 1999), pag. 51-56
Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 15, nummer 3 (december 1999), pag. 96

Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Na de oorlog was er een katholieke, een christelijke en een algemene middenstandsvereniging. Men wilde echter een onafhankelijke winkeliersvereniging oprichten. Tijdens een vergadering in De Harmonie in 1948 werd de Bussumse Winkeliers Centrale (B.W.C.) opgericht. De heer A.J. Herwig werd de eerste voorzitter.

De B.W.C wilde de middenstand wat nieuw leven inblazen en een van de eerste initiatieven was een middenstandsbeurs die plaats vond in Concordia. Op deze wijze wilde de middenstand zich eens op een andere manier presente ren. De winkelbeurs duurde van 3 t/m 6 mei 1949 en de toegangsprijs was 35 cent. Een groot aantal winkeliers deed mee, ook Kort Shoes was daar aanwe zig met een stand. Deze stond naast de kraam van Ben Hosman (de eigenaar van Warmolts). Deze Hosman introduceerde een nieuwe lekkernij n.l. de loempia. Die werden de hele dag gebakken en zelfs maanden na de beurs rook je bij Kort nog de loempiageur in de schoenendozen.Foto-onderschrift:
Een advertenbtie uit 1949 voor de winkelbeurs in Concordia.Foto-onderschrift:
Advertentie voor de Buwito van 1950.Foto-onderschrift:
Foto genomen tijdens de Buwito van 1950: burgemeester J.C. Haspels (links) en B.W.C.-voorzitter A.J. Herwig (midden) bij de stand van th. Kort (rechts).Foto-onderschrift:
De reclamezuil bij de Buwito van 1950.Foto-onderschrift:
Een foto van het Buwito-tentoonstellinsgcomplex in de Bussumsche Courant van 3 juni 1950.Foto-onderschrift:
Een advertentie en het programma van de Buwito van 1951.Foto-onderschrift:
Foto (1959): het opzetten van de tent voor Buwito-VI aan de Laarderweg. V.l.n.r. secretaris de heer D. van Esschoten van de leerwinkel in de Kapelstraat, met zonnebril Th. Kort van de schoenenzaak, staand de heer D. Bouwman, voorzitter G.S. Harm sr., een tentenbouwer (met handen in de zij), daarnaast heer Meijer die een chocoladewinkel dreef, Cees Barneveld (in ruitjeshemd) en dan Van Heusden, financieel medewerker.


Door het grote succes werd besloten in 1950 wederom een beurs te organiseren. Van 5 t/m 10 juni werd de beurs gehouden op het terrein van de gedempte haven, daar waar nu het gemeentehuis staat. Op het terrein stond een grote reclamezuil van staal; dat was voor het eerst in Nederland. De firma Van Kooten uit Bussum had hiervan de primeur. De gemeente voelde er eerst niets voor, maar na lang aandringen en de belofte dat er tuien aan de zuil zouden komen gaf de gemeente toch een
vergunning af.

De Buwito van 1950 trok 20.000 mensen. Op het entreebiljet kon men een Buwitolepeltje winnen en diegene die raadde hoeveel bezoekers zaterdags om 6 uur de entree gepasseerd hadden kon een fiets of waardebonnen winnen. De
toegangsprijzen waren voor de ochtend 10-12 uur 20 cent, 's middags en 's avonds 35 cent, kinderen en militairen 25 cent.

In 1951 pakte men het nog grootser aan. Vanaf vrijdagmiddagmiddag 28 september 14.00 uur was het publiek weer welkom. Er was nu zelfs een consumptiehal aanwezig waar diverse artiesten optraden. o.a. de Bietenbouwers met Gait-Jan Kmutmoes, de Wama's, Lou Bandy en voor de kinderen Ton Cup met poppenkast. De entreegelden werden wel wat hoger: 35 cent voor de ochtend, 50 cent voor de middag en 's avonds 90 cent. Voor een consumptie moest 10 cent betaald worden. Leuk detail is dat op de dinsdagavond de eerste televisiebeelden vanuit Studio Irene gevolgd konden worden op de Buwito. Daartoe waren 3 televisie-ontvangers op de tentoonstelling geplaatst en TV-antennes op het dak van de tenten aangebracht.

Er zijn nog diverse Buwito's geweest, de laatste vond plaats van 2 tot 8 september 1959, precies l0 jaar na de eerste tentoonstelling in Concordia. Het terrein waar de Buwito gehouden werd lag op de hoek Laarderweg /Ceintuurbaan, waar later Antoniushove zou verrijzen. De heer G.S. Ham was toen de voorzitter.

De zesde Buwito (in 1959) werd geopend door burgemeester J.C. Haspels en echtgenote en was nog grootser van opzet. Vooral de de bloemenpracht, verzorgd door de BOT, oogste veel belangstelling. Ook het vogelcircus trok veel
bezoekers: ruim 4.000 mensen kwamen Papa van Houtens vogeldresseerkunst bewonderen. Er was een Barbarastand waar een Barbaraplaatje gekocht kon worden; 1000 exemplaren werden er van verkocht en met dit geld kon een begin gemaakt worden met het restaureren van de Naardense vesting. Er konden ook weer prijzen gewonnen worden: de 15.000ste bezoeker kreeg een gasfornuis. Voor het TV-toestel dat voor de 10.000ste bezoeker klaar stond werd het nog een heel probleem. Wat bleek n.l.: op één van de kaartjes van 6 kinderen was de prijs gevallen. Wie o wie mocht de tv nu hebben? Er werd besloten om het tv-toestel bij de familie met de meeste kinderen te zetten en de rest mocht altijd komen kijken.

De laatste Buwito trok meer dan 20.000 bezoekers. Helaas is er na 1959 geen meer gehouden. Jammer, want er was wel animo voor.

Dit artikel kwam tot stand dankzij de medewerking van de heer Th. Kort, waarvoor wij hem hartelijk danken. Ook alle knipsels en foto's zijn van hem.


Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 41 gasten en geen leden online