Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 16/1 (april of mei 2000) pag. 1

Inhoud en agenda

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel

Jaargang 16 nummer 1 * mei 2000

ISSN 0920-5683

Inhoud

pagina

2 Terugblik op de jaarvergadering J.M. Vos-Bogaard

3 Paardensport in Bussum (1) M.J.M. Heyne

7 Gegevens voor een tentoonstelling

8 Onheil uit de lucht J. H.M. Klijnman

11 Driestweg 13 J.M. Vos-Bogaard

12 Die van Lage Bussum

13 De tentoonstelling Bussum volgens Winthorst G.M. Langemeijer

14 De torenklok van het oude raadhuis J. Horst

15 De Bussumse Winkeliers Tentoonstelling Buwito J.M. Vos-Bogaard

20 Lezers reageren: Buwito D. Albach

23 De ontstaansgeschiedenis van het Spiegel G.M. Langemeijer

26 In memoriam Frans van Giessen C. de Jong

27 Gevelstenen N. Langemeijer

31 100 jaar Gooise kinderboeken (1897-1997) M.J.A. van der Heide

Voorblad: koninklijk bezoek aan de renbaan. Zie het artikel pagina 3 vlgg.

AGENDA van de Historische Kring Bussum:
Donderdagavond 8 juni 2000 * contactavond (zie programma op pag. 2)
Dinsdagavond l0 oktober 2000 * contactavond
* aanvang 20.00 uur Huizenveg 54
De invulling van deze laatste avond wordt nog bekend gemaakt.

Op zaterdag 20 mei 2000 wordt de open dag van Tussen Vecht en Eem gehouden in Bussum. U wordt van alle activiteiten op de hoogte gehouden in de pers en het blad van T.V.E. Noteer deze datum vast in uw agenda. Zie voor het programma de omslag.

Verantwoording illustraties: voorblad, pag. 3 t/m 6 M.J.M. Heyne, pag. 8 brandweer Bussum, pag. 12 mevr. D. Stalp-Ruizendaal, pag. 15 t/m 20 Th. Kort. pag. 23 en 24 G.M. Langemeijer, pag. 27 t/m 29 mevr. N. Langemeijer, pag 31 M.J.A. van der Heide, de overige illustraties H.K.B.

U wilt iemand feliciteren of bedanken? Een leuk kado-idee? Geef een jaargang Contactbladen van de Historische Kring Bussum! Hiermee steunt u de Historische Kring.

Kopij voor het zomernummer graag inleveren vóór 1 juli 2000.
Redactie: Joke Vos-Bogaard & Johan H.M. Klijnman.
Redactie-adres: Hamerstraat 106, 1402 PX Bussum. Tel.: 693 67 10.

De redactie is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de ondertekende artikelen. Zij behoudt zich het recht voor artikelen voor plaatsing te weigeren of zonodig in te korten.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 104 gasten en geen leden online