Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 22/2 (september 2006) pag. 4-5

Wat vindt u in dit nummer?

Auteur: Lars Wieringa

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Het Spiegel, gelegen aan de westzijde van de spoorlijn die Bussum doorsnijdt, is wellicht het meest kenmerkende gebied van Bussum.

Dit nummer van het Bussums Historisch Tijdschrift besteedt veel aandacht aan het Spiegel, zonder volledig te kunnen en willen zijn. Voor het Spiegel als thema is gekozen omdat dit jaar het Spiegel extra in de belangstelling staat vanwege de herziening van het bestemmingsplan Spiegel-Prins Hendrikpark, maar ook vanwege de verkeersmaatregelen welke in het gebied worden getroffen. En nog vorig jaar werd het Spiegel aangewezen als beschermd dorpsgezicht, hetgeen nu verder beschermend wordt vastgelegd in het nieuwe bestemmingsplan.

In dit nummer vindt u als inleiding een beschrijving van de ontwikkeling van het Spiegel. Veel gebruik is daarbij gemaakt van de in overvloed beschikbare en vaak prachtige illustraties welke bij de Historische Kring, maar ook via de website van de Openbare Bibliotheek beschikbaar zijn.

De fietsroute door het Spiegel die de Historische Kring Bussum gelijktijdig met het verschijnen van dit Tijdschrift uitgeeft, belicht vele prachtige plaatsen in het Spiegel.

De achtergrondinformatie wordt uitgebreid weergegeven in het Tijdschrift.

Willem Kloos en Bussum. Alle literaire kopstukken van de Beweging van '80 hebben in Bussum gewoond en gewerkt, waaronder ook Willem Kloos. Hoe verliep zijn leven en zijn relatie met Bussum en diens - bekende - inwoners? En enige tijd woonde Willem Kloos, hoe kan het anders in dit nummer, ook in het Spiegel.

Daarna neemt onze vaste schrijver Martin Heyne u in De geschiedenis van Bussum deel 6 mee naar de openbare diensten en voorzieningen in de 19e eeuw.

Tot slot is de nieuwe Layout u waarschijnlijk niet ontgaan. Wij hopen zo nog duidelijker de bijdragen van de schrijvers en het illustratiemateriaal te kunnen weergeven.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 45 gasten en geen leden online