Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 28/2 (augustus 2012) pag. 3

Wat vindt u in dit nummer?

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

De Open Monumentendagen 2012 hebben als thema ‘Groen van Toen’, wat onder meer tot uiting komt in dit nummer van het Bussums Historisch Tijdschrift. In Bussum kunnen wij daarvan nog volop genieten. Bij ‘groen’ denken we uiteraard aan de mooie wijk het Spiegel met veel oude bomen en tussen het Bussumse centrum en het Brediuskwartier ligt een fraai park met monumentale begroeiing, en de heerlijke natuur rondom Bussum biedt prachtig groen in vele verschijningsvormen.

In dit tijdschrift beginnen we in de villawijk het Spiegel. Het omslag biedt vanaf de toenmalige Mariaheuvel, op de grens met de meent, een mooi uitzicht op Bussum van een eeuw geleden. Klaas Oosterom beschrijft in de artikelen ‘De groene wijk het Spiegel’ en ‘Groene ruimten in het Spiegel’ het ontstaan van het Spiegel en hij leidt u langs enkele bijzondere villa’s en groene historische locaties.

Twee deskundigen van de afdeling Ruimte van de gemeente Bussum beschrijven in het artikel ‘Bomen in het Spiegel’ de historische veranderingen in het Spiegel, van land- en bosbouwgronden tot woonwijk, en zij geven enkele beschrijvingen van monumentaal groen in het Spiegel.

Onder de kop ‘Toekomst van Bussums monumentale Park veilig of niet? Particulier en publiek groen’ beschrijft Jenika van der Torren na een korte blik op het Spiegel, de ontwikkeling van groen in het Brediuskwartier. Het Bilderdijkplantsoen en het naastgelegen gebied het Mouwtje komen aan bod, en met name wordt de door de gemeente aangebrachte ‘knip’ beschreven en ter discussie gesteld.

Jaap van Welsen richt in ‘Schansen uit de Eerste Wereldoorlog op de Bussumerheide’ uw blik op de heidevelden aan de zuidrand van Bussum, en hij beschrijft het militaire ‘groen van toen’. Ten slotte wordt in het artikel ‘Gijzenveen en Werk I’ door Luud Wierenga een schets gegeven vanaf het ‘groen van toen’ naar het ‘groen van de toekomst’, zoals dat door het Goois Natuurreservaat wordt voorbereid in het grasland tussen Bussum en de Hilversumse Meent.

De redactie van het Bussums Historisch Tijdschrift hoopt u met deze uitgave een interessant tijdschrift te bieden, aansluitend op het thema van de Open Monumentendagen in Bussum.

Actueel

Veel meer struikelstenen in Gooise Meren

Ruim zeshonderd struikelstenen zullen de komende jaren binnen de gemeente Gooise Meren worden geplaatst. Dat zegt de recent opgerichte Stichting Struikelstenen Gooise Meren. Het gaat om herdenkingsstenen die in de stoep worden geplaatst voor woningen van waaruit bewoners in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd naar Duitse vernietigingskampen .In Naarden en Bussum liggen er nu nog geen twintig stenen, maar dat zullen er uiteindelijk vele honderden worden op basis van een lijst die is opgesteld door Hans Jonker, die research heeft gedaan in het bevolkingsregister.

Lees meer...

Foto van de maand

Augustus 2022

Onderaan deze foto staat  “Bussum, Mouwtje”....
Is dat wel zo? Het huis met het rieten dak en het huis met de grote schoorsteen kunnen wij niet als zodanig lokaliseren. Is er iemand van onze lezers die de huizen op deze foto herkent en weet waar deze staan of gestaan hebben? En misschien bij benadering het jaar waarin deze foto is gemaakt? 
Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l  Alvast hartelijk dank voor uw reactie

Lees meer...

HKB Nieuws

SNEAK PREVIEW BHT

  

Het Bussums Historisch Tijdschrift is weer in aantocht. Het septembernummer is naar de drukker gestuurd en wij kunnen de bezoekers van deze website alvast een blik gunnen op het omslag.

Zoals zo vaak is het een themanummer, dit keer gewijd aan het onderwerp dat gekozen is voor het Open Monumenten-weekeinde op 10 en 11 september. Bensdorp speelt daarbij een belangrijke rol. Op zondag 11 september is de Historische Kring Bussum te gast bij de huidige eigenaar van het restant van de voormalige Bensdorpfabriek, House of Dialogue.

Het vernieuwde Bensdorp-complex was de winnaar van de K.P.C de Bazel-publieksprijs.

 

We hebben 178 gasten en geen leden online