Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 28/2 (augustus 2012) pag. 3

Wat vindt u in dit nummer?

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

De Open Monumentendagen 2012 hebben als thema ‘Groen van Toen’, wat onder meer tot uiting komt in dit nummer van het Bussums Historisch Tijdschrift. In Bussum kunnen wij daarvan nog volop genieten. Bij ‘groen’ denken we uiteraard aan de mooie wijk het Spiegel met veel oude bomen en tussen het Bussumse centrum en het Brediuskwartier ligt een fraai park met monumentale begroeiing, en de heerlijke natuur rondom Bussum biedt prachtig groen in vele verschijningsvormen.

In dit tijdschrift beginnen we in de villawijk het Spiegel. Het omslag biedt vanaf de toenmalige Mariaheuvel, op de grens met de meent, een mooi uitzicht op Bussum van een eeuw geleden. Klaas Oosterom beschrijft in de artikelen ‘De groene wijk het Spiegel’ en ‘Groene ruimten in het Spiegel’ het ontstaan van het Spiegel en hij leidt u langs enkele bijzondere villa’s en groene historische locaties.

Twee deskundigen van de afdeling Ruimte van de gemeente Bussum beschrijven in het artikel ‘Bomen in het Spiegel’ de historische veranderingen in het Spiegel, van land- en bosbouwgronden tot woonwijk, en zij geven enkele beschrijvingen van monumentaal groen in het Spiegel.

Onder de kop ‘Toekomst van Bussums monumentale Park veilig of niet? Particulier en publiek groen’ beschrijft Jenika van der Torren na een korte blik op het Spiegel, de ontwikkeling van groen in het Brediuskwartier. Het Bilderdijkplantsoen en het naastgelegen gebied het Mouwtje komen aan bod, en met name wordt de door de gemeente aangebrachte ‘knip’ beschreven en ter discussie gesteld.

Jaap van Welsen richt in ‘Schansen uit de Eerste Wereldoorlog op de Bussumerheide’ uw blik op de heidevelden aan de zuidrand van Bussum, en hij beschrijft het militaire ‘groen van toen’. Ten slotte wordt in het artikel ‘Gijzenveen en Werk I’ door Luud Wierenga een schets gegeven vanaf het ‘groen van toen’ naar het ‘groen van de toekomst’, zoals dat door het Goois Natuurreservaat wordt voorbereid in het grasland tussen Bussum en de Hilversumse Meent.

De redactie van het Bussums Historisch Tijdschrift hoopt u met deze uitgave een interessant tijdschrift te bieden, aansluitend op het thema van de Open Monumentendagen in Bussum.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 121 gasten en geen leden online