Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 28/1 (mei 2012) pag. 3

Wat vindt u in dit nummer?

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

In dit eerste nummer van 2012 aandacht voor uiteenlopende vormen van arbeid. Ook Bussum zag in het begin van de jaren zestig de eerste gastarbeiders arriveren, uit Italië. Later volgden de Spanjaarden, Marokkanen en Turken. Zij knapten het werk op waarvoor geen Nederlander meer te vinden was (vergelijk de huidige situatie in de tuinbouw). Huisvesting was soms problematisch, schrijft Hans Mous. Voorzieningen waren er nauwelijks, beroerde omstandigheden in enkele dubieuze pensions leidden tot sluiting. Toch bleven veel nieuwkomers – en ze verrijkten onze cultuur.

Een apart ambacht is nog altijd dat van de terrazzowerkers, een Italiaans specialisme met vele toepassingen: voor vloeren, aanrechten, gootstenen en in doucheruimten. Al in 1929 vestigde zich een vakman uit Italië in Bussum, Antonio Tramontina. Korte tijd later kwam zijn gezin over. Jaap van Welsen reconstrueert hoe Tramontina vanuit zijn werkplaats aan de Laarderweg het familiebedrijf tot bloei bracht. Grote projecten van de firma behelsden onder meer Zonnestraal en de Trappenberg.

Twee andere onderwerpen in deze uitgave vertonen eveneens verwantschap: de historie van de weerkorpsen in Bussum en die van de Kolonel Palmkazerne. Martin Heyne schetst de stormachtige ontwikkeling van de lokale afdeling van de Volksweerbaarheid, in 1900 opgericht in De Rozenboom. Chris Leenders laat zijn licht schijnen over de fasen die de roemruchte Palmkazerne doormaakte tot de sluiting. Onduidelijk is wat de toekomst in petto heeft voor het immense terrein. Idealiter: een mengvorm van wonen, werken en recreëren – met extra aandacht voor flora en fauna.

Het leek een routinezaakje, de aanhouding in Amsterdam van een procuratiehouder uit Bussum die met te veel drank op achter het stuur zat. Maar deze J. had een wel erg forse som geld op zak.
Klaas Oosterom sloeg er de kranten uit die periode op na en balt het nieuws over deze fraudeur samen, die trachtte de wijk te nemen. ‘Anna, Helma, Catharina, Amalia: struise echtgenotes, vastgelegd in gevelsteen.’ Een nostalgische mijmering van Rudolf Geel, ‘Bussums Bloei’, waarin naast Malle Arie ook de ‘roodharige en langbenige heerseres van de speakerboxen’ bij Radio Velt figureert. Foto-onderschrift:
Huize Amalia (coll. HKB)

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 179 gasten en geen leden online