HOME HKB
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 25/3 (augustus 2009) pag. 1

Voorwoord
(van de Werkgroep HKB - Open Monumentendag)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Met veel plezier presenteren we u deze Bussumse Historische Wandeling. De wandeling door ons dorpshart is tot stand gekomen naar aanleiding van het thema van de Landelijke Open Monumentendag 2009: Op de Kaart.

Kort na de verzelfstandiging van Bussum in 1817 laten welgestelde Amsterdammers in Bussum hun eerste zomervilla’s bouwen. Eerst langs de Brinklaan, dan langs het spoor en in het Spiegel. Vooral na de komst van het spoor ontwikkelt Bussum zich snel. In de tweede helft van de 19e eeuw zijn in Bussum projectontwikkelaars avant la lettre actief, die veel grond aankopen en bijna seriematig villa’s laten bouwen.

In dit tijdschrift vindt u antieke prentbriefkaarten, plattegronden en beschrijvingen. U ontdekt ook de naamgeving van de Nassaulaan, Vlietlaan, Eslaan en Veerstraat.

Het bijbehorende Monumentennummer van het Bussums Historisch tijdschrift (augustus 2009 - Jaargang 25 - nummer 2) bevat uitgebreide achtergrondinformatie.

Werkgroep HKB – Open Monumentendag

Actueel

Tindal torentje

Het "mooiste gebouw van Bussum", de Tindalvilla, wordt stukje bij beetje in oude luister hersteld. Woensdag 22 januari is aan de linkerkant weer een torentje verschenen, en het is de bedoeling om nog dit jaar de grote toren boven de ingang terug te plaatsen. De villa Tindal, Nieuwe 'sGravelandseweg 21 is een rijksmonument.

Lees meer...

Foto van de maand

Noodgeval

Februari 2020

 

Fotio Jaap van Hassel

We hebben 23 gasten en geen leden online