HOME HKB
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 25/3 (augustus 2009) pag. 1

Voorwoord
(van de Werkgroep HKB - Open Monumentendag)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Met veel plezier presenteren we u deze Bussumse Historische Wandeling. De wandeling door ons dorpshart is tot stand gekomen naar aanleiding van het thema van de Landelijke Open Monumentendag 2009: Op de Kaart.

Kort na de verzelfstandiging van Bussum in 1817 laten welgestelde Amsterdammers in Bussum hun eerste zomervilla’s bouwen. Eerst langs de Brinklaan, dan langs het spoor en in het Spiegel. Vooral na de komst van het spoor ontwikkelt Bussum zich snel. In de tweede helft van de 19e eeuw zijn in Bussum projectontwikkelaars avant la lettre actief, die veel grond aankopen en bijna seriematig villa’s laten bouwen.

In dit tijdschrift vindt u antieke prentbriefkaarten, plattegronden en beschrijvingen. U ontdekt ook de naamgeving van de Nassaulaan, Vlietlaan, Eslaan en Veerstraat.

Het bijbehorende Monumentennummer van het Bussums Historisch tijdschrift (augustus 2009 - Jaargang 25 - nummer 2) bevat uitgebreide achtergrondinformatie.

Werkgroep HKB – Open Monumentendag

Actueel

Vooruitblik Open Monumenten Dag

 

In het Concordiagebouw aan de Graaf Wichmanlaan vinden op 14 en 15 september allerlei activiteiten plaats.
Unieke filmbeelden, muziek, korte lezingen, ouderwetse kinderspelen, expositie met foto's van feesten, kermis, bioscoop, zwembaden e.d..
En zondag rondtoer in een open cabriobus langs Bussumse 'Plekken van Plezier'.

Foto van de maand

Afscheid Post T - Comeniuslaan/Zwarteweg

 

augustus 2019                webcam               foto Jaap van Hassel