Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 25/3 (augustus 2009) pag. 1

Voorwoord
(van de Werkgroep HKB - Open Monumentendag)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Met veel plezier presenteren we u deze Bussumse Historische Wandeling. De wandeling door ons dorpshart is tot stand gekomen naar aanleiding van het thema van de Landelijke Open Monumentendag 2009: Op de Kaart.

Kort na de verzelfstandiging van Bussum in 1817 laten welgestelde Amsterdammers in Bussum hun eerste zomervilla’s bouwen. Eerst langs de Brinklaan, dan langs het spoor en in het Spiegel. Vooral na de komst van het spoor ontwikkelt Bussum zich snel. In de tweede helft van de 19e eeuw zijn in Bussum projectontwikkelaars avant la lettre actief, die veel grond aankopen en bijna seriematig villa’s laten bouwen.

In dit tijdschrift vindt u antieke prentbriefkaarten, plattegronden en beschrijvingen. U ontdekt ook de naamgeving van de Nassaulaan, Vlietlaan, Eslaan en Veerstraat.

Het bijbehorende Monumentennummer van het Bussums Historisch tijdschrift (augustus 2009 - Jaargang 25 - nummer 2) bevat uitgebreide achtergrondinformatie.

Werkgroep HKB – Open Monumentendag

Actueel

Jumbo-geschiedenisalbum

Donderdag 20 januari heeft burgemeester Han ter Heegde een bijzonder album in ontvangst genomen. Het is het resultaat van een initiatief van de nieuwe Jumbo-winkel aan het Julianaplein. Een werkgroep van de Historische Kring Bussum heeft dit plakplaatjes-album samengesteld. Klanten kunnen deze plaatjes bij hun boodschappen sparen.Het album bestaat uit 22 korte teksten met in totaal 176 plaatjes en beslaat tweehonderd jaar Bussumse geschiedenis.

Lees meer...

Foto van de maand

Januari 2022

Wij zouden graag weten of iemand dit huis herkent en er ons iets meer over kan vertellen. We denken zelf dat het in het Spiegel staat of heeft gestaan. Waarschijnlijk is het het rond 1900 gebouwd. Opmerkelijk is het houtwerk in de top van het dak, de bovenrand van de serre en het houten balkon.
Kunt u ons helpen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Eindejaarsgeschenk nu ook te koop

Alle leden van de Kring hebben gelijktijdig met het december nummer van het Bussums Historisch Tijdschrift het wandel-fietsboekje "Bussum bakermat van de Nederlandse televisie" in de bus gekregen. Met ingang van 2022 is het nu voor iedereen te koop. De kosten zijn € 7,50 incl porto. Bestellen kan per mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees meer...

Documentatiecentrum nog tot nader bericht gesloten

Helaas blijft ons documentatiecentrum ook in het nieuwe jaar nog gesloten in verband met de coronamaatregelen. Ala u vragen heeft kunt u ons mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij hopen u zo spoedig mogelijk weer volledig van dienst te kunnen zijn.

Ons digitaal archief echter kunt u via onze website te allen tijde bezoeken. 

We hebben 44 gasten en geen leden online