Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 25/2 (augustus 2009) pag. 31-32

Villa Corry aan de Vlietlaan

Auteur: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een pdf-versie van dit artikel wordt hier binnenkort nog toegevoegd.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

Op de verfraaiingskaart van Bussum van 1884 staan zes villa’s in het gebied tussen de Veerstraat (de vroegere Krabbensteeg) en de Eslaan (voorheen Oud Bussummerlaan). Het zijn: Willem Barends, Willem Tell, Benjamin Franklin, James Watt, Cornelis Hove en de Villa Louise. Tussen de villa Cornelis Hove en Villa Louise ligt nog een kavel onbebouwde grond. Dit is geschiedenis van de Villa Corry, die op die plek gebouwd zou worden.

Goed voor het personeel

De kavel stond in 1884 nog als bouwland te boek, groot 26 are en 19 centiare, en was eigendom van Pieter Baaij Hzn. Deze in 1840 geboren Amsterdammer vestigde zich vanuit Amsterdam in 1883 in Bussum op adres C.67, het adres van de villa Benjamin Franklin. Omstreeks 1887 liet hij een villa bouwen op de nog braak liggende kavel. Het is niet duidelijk of deze toen al de naam villa Corry gekregen heeft. Tot zijn overlijden op 27 februari 1908 wonen Pieter Baaij en zijn vrouw in de nieuwe villa aan de Vlietlaan 12. Zijn vrouw Geertruij Quirina van Eijndhoven verkoopt het huis pas de eerste juli 1909. Ze moet heel begaan zijn geweest met haar personeel. Per uiterste wilsbeschikking laat ze niet alleen weten welke familieleden in haar erfenis delen, maar ook welke legaten ze voor het personeel bestemd heeft. De tuinman Johannes de Jager en zijn vrouw Jaapje Visser worden goed bedeeld, want ze zouden levenslang wekelijks een uitkering van twaalf gulden krijgen. Hendrika Mangold, weduwe van Marinus de Waal, die meer dan twintig jaar werkster bij haar was geweest, zou wekelijks een uitkering van zeven gulden krijgen. Maria Kooij ten slotte, die vele jaren als dienstbode bij haar in betrekking was geweest, zou een som van duizend gulden krijgen, zelfs als zij dan getrouwd zou zijn.Foto-onderschrift:
Bussummer Courant, 17 september 1929Foto-onderschrift:
Bussummer Courant, 19 september 1929

Villa met inboedel

De volgende eigenaar van villa Corry wordt de in 1843 in Alkmaar geboren Johannes Cornelis Kotting met zijn vrouw Cornelia Gerardina de Heus. Ze hebben niet lang in de villa gewoond. Op 12 december 1911 overlijdt Cornelia op 71-jarige leeftijd. En zo wordt op 27 maart 1912 in hotel De Rozenboom villa Corry geveild met schuur, erf en fraai aangelegde tuin, voor de som van ƒ 25.106, -.

De nieuwe eigenaar was bij de koop verplicht over te nemen: een tweepersoons notenhouten ‘waschkast’ met marmeren opzet en spiegel, met toe-en afvoer van het water, de geiser en een vaste bidet. Dit bevond zich in de bovenachterkamer. In het privaat een ‘waschgelegenheid’ met toe-en afvoer en een spiegel. Hiervoor moest 300 gulden extra betaald worden.

Hij kon de villa pas in mei 1912 aanvaarden. Een advertentie in de Bussumsche Courant maakt duidelijk waarom: op 25 april werd er in villa Corry een partij net onderhouden meubilaire goederen geveild van Johannes Cornelis Kotting. Met deze advertentie en de notariële akten, die elkaar mooi aanvullen, krijgen we een goed beeld wat er in die tijd aan inboedel in de villa stond. Twee schilderijen in olieverf van Koekoek (een bekende familie van kunstschilders) voor zesentwintig gulden per stuk. Daarnaast was er nog een schilderij voor zesentwintig gulden, een schilderij voor negentien gulden, één voor vijf gulden en één voor één gulden en vijftig cent. Een zilverkast van rozenhout deed veertig gulden en twee gravures kostten twee gulden en vijf en twintig cent.Foto-onderschrift:
Stal voor de verbouwing, bouwtekening 1930Foto-onderschrift:
Stal verbouwd tot garage, bouwtekening 1930

In de krant stond een empire pendule met kandelabers en een vergulde pendule onder stolp. In de akte werd een pendule van honderd vijfentwintig gulden en pendule van tweeëndertig gulden genoemd. Ook was er een klok voor vier gulden bij. In de akte had men het over vazen, in de krant stonden twee blauwe Chinese vazen van 1,30 m, twee vergulde Chinese vazen van 0,95 m en twee bamboevazen met inlegwerk. Het salonameublement was van mahonie en kostte tweehonderd drieëntwintig gulden. De andere tafels waren weer van notenhout. Er waren twee tuinameublementen en voor vijftien gulden had je een grasmaaimachine. De totale opbrengst van deze verkoop was ƒ 2.144,15. Alles moest contant betaald worden.

De nieuwe eigenaar heet Lambert Top Petrus Janszoon, weer een Amsterdammer, geboren in 1854. Hij laat circa 1912 het koetshuis bouwen. Zijn verblijf in villa Corry met zijn vrouw Catharina Boerendans duurt ook maar enkele jaren. Hij overlijdt op 8 juli 1915. Het adres van de villa is dan Vlietlaan 18.

Het einde van de villa

Weer word de villa op de veiling aangeboden in De Rozenboom, ditmaal niet in zijn geheel maar in drie onderdelen:
Perceel 1. De villa met tuin.
Perceel 2. Een bouwterrein met daarop staand koetshuis.
Perceel 3. Een bouwterrein met kippenhokken, boomgaard en schuren.

Hij wordt in januari 1916 toch in zijn geheel gekocht door de Amsterdammer François Albert Hubert Vellekamp, geboren in 1857. Met zijn vrouw Anna Cornelia van Stuijvenberg woont hij tot november 1928 in Villa Corry. De villa wordt nog omgeven door een ruime tuin en het koetshuis is een stalgebouw geworden. Het adres is nog steeds in beweging, de villa ligt nu aan de Vlietlaan 46. Na de dood van Vellekamp gaat de villa weer de verkoop in. Dit maal duurt het wat langer voor hij verkocht wordt. De uitslag van de veiling bij ophouding leverde het bedrag van ƒ 53.000, -op. Het blijven de Amsterdammers die de geschiedenis van de villa bepalen: NV Bouw en Exploitatie Maatschappij De Moldijk uit Amsterdam neemt het huis over. Dit wordt het einde van villa Corry. In augustus 1929 is de aanbesteding en volgt het amoveren (slopen) van de villa. De voorwaarden waren verkrijgbaar bij de architect Jan Wilke. Op 6 september 1929 is aan de Vlietlaan een grote partij afbraak te koop afkomstig van de villa Corry. Deze moet dus augustus 1929 afgebroken zijn. Ervoor in de plaats zijn winkel/woonhuizen gekomen. Het stalgebouw werd een garage, die (anno 2009) nog bestaat en nog steeds het uiterlijk van een koetshuis heeft.

Bronnen

- Stad en streekarchief Naarden,NNAB Inv.52, akten 7202.
- Stad en streekarchief Naarden,NNAB Inv.52, akten 7133.
- Stad en streekarchief Naarden,NNAB Inv.52, akten 7193.
- De Bussummer Courant via de website van www.gooienvechthistorisch.nl

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 187 gasten en geen leden online