Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 25/2 (augustus 2009) pag. 26-27

De familie Tramontina

Auteur: Jaap van Welsen

Een pdf-versie van dit artikel wordt hier binnenkort nog toegevoegd.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

In de Eslaan, op nummer 5, woonde bijna dertig jaar een Italiaanse familie, het gezin van de terrazzowerker Antonio Tramontina. In de fotocollectie van de Historische Kring bevonden zich een aantal foto's van deze familie. Dit was aanleiding voor een klein onderzoekje naar hun geschiedenis. Het onderzoek vorderde aanvankelijk moeizaam, maar leidde uiteindelijk naar een in Hilversum woonachtige kleinzoon.

Weg uit Friuli

Antonio Tramontina werd 29 april 1888 geboren in het stadje Maniago, in de provincie Pordenone. Maniago ligt in het noordoosten van Italië, in de regio Friuli, op ongeveer zeventig kilometer van de grens met Slovenië. Het stadje was bekend om zijn messen- en scharenindustrie: het Italiaanse Solingen. Maar Friuli staat ook al sinds de 16e eeuw bekend als een centrum van terrazzowerkers. Tijdens de (vorige) crisis steeg er de werkloosheid tot ongekende hoogte. Reden waarom rond 1930 veel bewoners elders een bestaan zochten. Tot hen behoorde Antonio Tramontina, die zich met zijn vrouw Oliva Rosa, geboren Brustolo, en hun kinderen, de vijftienjarige Giovanni en dertienjarige Erna, vestigde in Bussum. Zij betrokken een woning aan de Krijnenweg 5.

Waarschijnlijk koos hij Bussum als vestigingsplaats, omdat er weinig of geen terrazzowerkers waren gevestigd.Foto-onderschrift:
Het terrein aan de Eslaan 5. Op de achtergrond het koetshuis van de naburige woning. Daarvoor de schuur en de granietbakken.

Terrazzowerker

Antonio vatte hier zijn oude beroep weer op. Terrazzo, ook vaak granito genoemd, is het mengen van cement met stukjes graniet of marmer. Op die manier werden vooral vloeren, aanrechten en douchecellen aangelegd. Hij richtte aan de Laarderweg hiervoor een opslag en werkplaats in. Zijn zoon Giovanni nam hij in het bedrijf op, evenals, in 1931, een andere Italiaan, Luigi Massaro. Deze trouwde in 1936 met zijn dochter. De familie bleef tot eind 1949 aan de Krijnenweg wonen. De mannen slaagden erin gedurende de oorlog in Nederland te blijven, waardoor zij de Italiaanse militaire dienst konden ontlopen.Foto-onderschrift:
De familie Massaro voor het huis Eslaan 5, vermoedelijk winter 1950/1951. V.l.n.r. Vittoria Tramontina-Siega (geb. 1918), vrouw van Giovanni; Erna Massaro-Tramontina (geb. 1915); Lucerno Massaro (geb. 1936), zoon van Luigi en Erna; Claudette Massaro, dochter van Luigi en Erna; Luigi Massaro (geb. 1910), echtgenoot van Erna; Brunetta Vallan (een inwonend nichtje) met op de arm Gianantonio (geb. 1950), zoon van Giovanni en Vittoria. Op de achtergrond links de schoorsteen van het stookhuis van de Mariakerk.

Eslaan 5

Eind 1949 kocht Antonio de voormalige tuinmanswoning van de aan de Vlietlaan gelegen villa De Roeper van de timmerman A. van Voorst. Hij betrok het huis, dat als adres heeft Eslaan 5, met zijn hele familie, die op dat moment bestond uit: zoon en dochter met echtgenoten en kinderen alsmede een nichtje (totaal 12 personen). Hij vestigde er ook zijn bedrijf. Het huis werd drastisch verbouwd. Helaas overleed Antonio kort daarna, in juli 1950, en drie jaar later ook zijn vrouw Oliva. Zijn dochter Erna bleef er met haar man en twee kinderen wonen tot het midden van de jaren vijftig. Massaro en zijn zoon gingen daarna in Zwitserland werken; Erna keerde met haar dochter terug naar Maniago.Foto-onderschrift:
Het huis Eslaan 5 na de verbouwing

Giovanni, in 1947 ook getrouwd, bleef met zijn gezin tot eind 1978 in het huis wonen. Het bedrijf werd toen beëindigd en de familie keerde ook terug naar Maniago. Giovanni overleed daar een jaar later. Zijn vrouw Vittoria, zijn zuster Erna en haar man Luigi Massaro leven daar nog. De jongste zoon van Giovanni, Gianantonio, keerde in 1989 met zijn gezin terug naar Nederland.Foto-onderschrift:
Gianantonio (links) en Ferruccio (rechts), zoons van Giovanni Tramontina, voor het huis Eslaan 5, omstreeks 1959.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 224 gasten en geen leden online