Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 25/2 (augustus 2009) pag. 26-27

De familie Tramontina

Auteur: Jaap van Welsen

Een pdf-versie van dit artikel wordt hier binnenkort nog toegevoegd.
Onderstaande illustraties zijn aanklikbaar voor een vergroting.

In de Eslaan, op nummer 5, woonde bijna dertig jaar een Italiaanse familie, het gezin van de terrazzowerker Antonio Tramontina. In de fotocollectie van de Historische Kring bevonden zich een aantal foto's van deze familie. Dit was aanleiding voor een klein onderzoekje naar hun geschiedenis. Het onderzoek vorderde aanvankelijk moeizaam, maar leidde uiteindelijk naar een in Hilversum woonachtige kleinzoon.

Weg uit Friuli

Antonio Tramontina werd 29 april 1888 geboren in het stadje Maniago, in de provincie Pordenone. Maniago ligt in het noordoosten van Italië, in de regio Friuli, op ongeveer zeventig kilometer van de grens met Slovenië. Het stadje was bekend om zijn messen- en scharenindustrie: het Italiaanse Solingen. Maar Friuli staat ook al sinds de 16e eeuw bekend als een centrum van terrazzowerkers. Tijdens de (vorige) crisis steeg er de werkloosheid tot ongekende hoogte. Reden waarom rond 1930 veel bewoners elders een bestaan zochten. Tot hen behoorde Antonio Tramontina, die zich met zijn vrouw Oliva Rosa, geboren Brustolo, en hun kinderen, de vijftienjarige Giovanni en dertienjarige Erna, vestigde in Bussum. Zij betrokken een woning aan de Krijnenweg 5.

Waarschijnlijk koos hij Bussum als vestigingsplaats, omdat er weinig of geen terrazzowerkers waren gevestigd.Foto-onderschrift:
Het terrein aan de Eslaan 5. Op de achtergrond het koetshuis van de naburige woning. Daarvoor de schuur en de granietbakken.

Terrazzowerker

Antonio vatte hier zijn oude beroep weer op. Terrazzo, ook vaak granito genoemd, is het mengen van cement met stukjes graniet of marmer. Op die manier werden vooral vloeren, aanrechten en douchecellen aangelegd. Hij richtte aan de Laarderweg hiervoor een opslag en werkplaats in. Zijn zoon Giovanni nam hij in het bedrijf op, evenals, in 1931, een andere Italiaan, Luigi Massaro. Deze trouwde in 1936 met zijn dochter. De familie bleef tot eind 1949 aan de Krijnenweg wonen. De mannen slaagden erin gedurende de oorlog in Nederland te blijven, waardoor zij de Italiaanse militaire dienst konden ontlopen.Foto-onderschrift:
De familie Massaro voor het huis Eslaan 5, vermoedelijk winter 1950/1951. V.l.n.r. Vittoria Tramontina-Siega (geb. 1918), vrouw van Giovanni; Erna Massaro-Tramontina (geb. 1915); Lucerno Massaro (geb. 1936), zoon van Luigi en Erna; Claudette Massaro, dochter van Luigi en Erna; Luigi Massaro (geb. 1910), echtgenoot van Erna; Brunetta Vallan (een inwonend nichtje) met op de arm Gianantonio (geb. 1950), zoon van Giovanni en Vittoria. Op de achtergrond links de schoorsteen van het stookhuis van de Mariakerk.

Eslaan 5

Eind 1949 kocht Antonio de voormalige tuinmanswoning van de aan de Vlietlaan gelegen villa De Roeper van de timmerman A. van Voorst. Hij betrok het huis, dat als adres heeft Eslaan 5, met zijn hele familie, die op dat moment bestond uit: zoon en dochter met echtgenoten en kinderen alsmede een nichtje (totaal 12 personen). Hij vestigde er ook zijn bedrijf. Het huis werd drastisch verbouwd. Helaas overleed Antonio kort daarna, in juli 1950, en drie jaar later ook zijn vrouw Oliva. Zijn dochter Erna bleef er met haar man en twee kinderen wonen tot het midden van de jaren vijftig. Massaro en zijn zoon gingen daarna in Zwitserland werken; Erna keerde met haar dochter terug naar Maniago.Foto-onderschrift:
Het huis Eslaan 5 na de verbouwing

Giovanni, in 1947 ook getrouwd, bleef met zijn gezin tot eind 1978 in het huis wonen. Het bedrijf werd toen beëindigd en de familie keerde ook terug naar Maniago. Giovanni overleed daar een jaar later. Zijn vrouw Vittoria, zijn zuster Erna en haar man Luigi Massaro leven daar nog. De jongste zoon van Giovanni, Gianantonio, keerde in 1989 met zijn gezin terug naar Nederland.Foto-onderschrift:
Gianantonio (links) en Ferruccio (rechts), zoons van Giovanni Tramontina, voor het huis Eslaan 5, omstreeks 1959.

Actueel

De historie van historische verenigingen

Op de website van Oneindig Noord Holland wordt beschreven hoe in Nederland geleidelijk historische verenigingen ontstonden. In 1859 werd in Dordrecht een eerste initiatief genomen, maar dat kwam niet van de grond. In 1861 werd de 'Vereeniging tot beoefening van de geschiedenis der stad ’s-Gravenhage'opgericht. Die werd in 1890 vervangen door een nieuwe en nog altijd bestaande vereniging Die Haghe. Vanaf die tijd werden er meerdere historische verenigingen opgericht: Amstelodamum in 1900, Haerlem in 1901 en Oud-Leiden in 1902. Ook op het platteland kwam er steeds meer aandacht voor de plaatselijke geschiedenis. Veel schoolhoofden en predikanten hielden zich daarmee bezig.

Lees meer...

Foto van de maand

Januari 2022

Wij zouden graag weten of iemand dit huis herkent en er ons iets meer over kan vertellen. We denken zelf dat het in het Spiegel staat of heeft gestaan. Waarschijnlijk is het het rond 1900 gebouwd. Opmerkelijk is het houtwerk in de top van het dak, de bovenrand van de serre en het houten balkon.
Kunt u ons helpen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Eindejaarsgeschenk nu ook te koop

Alle leden van de Kring hebben gelijktijdig met het december nummer van het Bussums Historisch Tijdschrift het wandel-fietsboekje "Bussum bakermat van de Nederlandse televisie" in de bus gekregen. Met ingang van 2022 is het nu voor iedereen te koop. De kosten zijn € 7,50 incl porto. Bestellen kan per mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees meer...

Documentatiecentrum nog tot nader bericht gesloten

Helaas blijft ons documentatiecentrum ook in het nieuwe jaar nog gesloten in verband met de coronamaatregelen. Ala u vragen heeft kunt u ons mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij hopen u zo spoedig mogelijk weer volledig van dienst te kunnen zijn.

Ons digitaal archief echter kunt u via onze website te allen tijde bezoeken. 

We hebben 98 gasten en geen leden online