Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 25/1 (april 2009) pag. 21

Online schatgraven in het archief
(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

Wie informatie zocht over de geschiedenis van Gooi- en Vechtstreek kon altijd al terecht bij de archieven in Hilversum, Naarden en Weesp. Vanaf 6 februari zijn de collecties van die archieven ook van huis uit online te doorzoeken op www.gooienvechthistorisch.nl.

Met één zoekactie is nu te vinden wat alle drie de archieven in huis hebben. De website is zo ingericht dat in de toekomst ook historische verenigingen kunnen aansluiten. Daarnaast is een deel van de collectie ook gedigitaliseerd, al is dat nu nog beperkt. Het gaat om:
- een deel van de collecties topografische kaarten, daterend vanaf de 17e eeuw
- lokale en regionale kranten van voor de Tweede Wereldoorlog
- een selectie foto’s van persfotograaf Stevens uit de periode 1940-1945


De digitale collecties worden komende tijd verder uitgebreid.

Op de website is verder een selectie van de mooiste archiefstukken van de drie archiefdiensten te vinden, de zogenaamde archiefschatten. Onder thema’s staan een paar onderwerpen uitgebreider behandeld, zoals wasserijen en badhuizen.

http://www.gooienvechthistorisch.nl/ is een initiatief van het Streekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum, het Stads- en Streekarchief Naarden en het Gemeentearchief Weesp.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa’s, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 99 gasten en geen leden online