Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 25/1 (april 2009) pag. 21

Online schatgraven in het archief
(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

Wie informatie zocht over de geschiedenis van Gooi- en Vechtstreek kon altijd al terecht bij de archieven in Hilversum, Naarden en Weesp. Vanaf 6 februari zijn de collecties van die archieven ook van huis uit online te doorzoeken op www.gooienvechthistorisch.nl.

Met één zoekactie is nu te vinden wat alle drie de archieven in huis hebben. De website is zo ingericht dat in de toekomst ook historische verenigingen kunnen aansluiten. Daarnaast is een deel van de collectie ook gedigitaliseerd, al is dat nu nog beperkt. Het gaat om:
- een deel van de collecties topografische kaarten, daterend vanaf de 17e eeuw
- lokale en regionale kranten van voor de Tweede Wereldoorlog
- een selectie foto’s van persfotograaf Stevens uit de periode 1940-1945


De digitale collecties worden komende tijd verder uitgebreid.

Op de website is verder een selectie van de mooiste archiefstukken van de drie archiefdiensten te vinden, de zogenaamde archiefschatten. Onder thema’s staan een paar onderwerpen uitgebreider behandeld, zoals wasserijen en badhuizen.

http://www.gooienvechthistorisch.nl/ is een initiatief van het Streekarchief Gooi en Vechtstreek te Hilversum, het Stads- en Streekarchief Naarden en het Gemeentearchief Weesp.

Actueel

Jumbo-geschiedenisalbum

Donderdag 20 januari heeft burgemeester Han ter Heegde een bijzonder album in ontvangst genomen. Het is het resultaat van een initiatief van de nieuwe Jumbo-winkel aan het Julianaplein. Een werkgroep van de Historische Kring Bussum heeft dit plakplaatjes-album samengesteld. Klanten kunnen deze plaatjes bij hun boodschappen sparen.Het album bestaat uit 22 korte teksten met in totaal 176 plaatjes en beslaat tweehonderd jaar Bussumse geschiedenis.

Lees meer...

Foto van de maand

Januari 2022

Wij zouden graag weten of iemand dit huis herkent en er ons iets meer over kan vertellen. We denken zelf dat het in het Spiegel staat of heeft gestaan. Waarschijnlijk is het het rond 1900 gebouwd. Opmerkelijk is het houtwerk in de top van het dak, de bovenrand van de serre en het houten balkon.
Kunt u ons helpen, mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Eindejaarsgeschenk nu ook te koop

Alle leden van de Kring hebben gelijktijdig met het december nummer van het Bussums Historisch Tijdschrift het wandel-fietsboekje "Bussum bakermat van de Nederlandse televisie" in de bus gekregen. Met ingang van 2022 is het nu voor iedereen te koop. De kosten zijn € 7,50 incl porto. Bestellen kan per mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Lees meer...

Documentatiecentrum nog tot nader bericht gesloten

Helaas blijft ons documentatiecentrum ook in het nieuwe jaar nog gesloten in verband met de coronamaatregelen. Ala u vragen heeft kunt u ons mailen: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij hopen u zo spoedig mogelijk weer volledig van dienst te kunnen zijn.

Ons digitaal archief echter kunt u via onze website te allen tijde bezoeken. 

We hebben 107 gasten en geen leden online