Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 25/1 (april 2009) pag. 3

Wat vindt u in dit nummer? Dit keer geen themanummer, maar diverse mooie artikelen

(van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Bussum kende een tijdlang een bijzonder soort politie, de in Bussum gelegerde marechaussee-brigade. Jaap van Welsen beschrijft de geschiedenis van de brigade, met speciale aandacht voor de rol in de Bussumse samenleving, zoals het in bedwang houden van de uitgaande jeugd.

Misschien bent u er al vaker zonder na te denken langs gelopen, de betonnen fundamenten op de Fransche Kamp. Klaas Oosteroom weet te vertellen waarom ze opgericht werden en waar ze voor dienden.

In eerdere tijdschriften stonden al artikelen over de geschiedenis van hotel-restaurant De Rozenboom. Nel Krijnen-van Gog vertelt nu over de laatste periode, vanaf de eerste wereldoorlog tot nu. In deze periode heeft het gebouw ook tijdelijk als ziekenhuis dienst gedaan.

Door het ontbreken van betrouwbaar kaartmateriaal is er nog geen studie gemaakt van de historie van de Naarder en de Bussummer Eng. Martin Heyne voorziet in deze lacune. Door vergelijkingen met andere gemeenten en het volgen van het stratenpatroon reconstrueert hij de grenzen.

Tenslotte verdiepte Klaas Oosterom zich in de geschiedenis van het gereformeerde kerkje aan de Iepenlaan. Zijn verhaal maakt duidelijk waarom het de bijnaam ‘het Dolle kerkje’ kreeg.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 51 gasten en geen leden online