Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 21/2 (september 2005) pag. 2

Wat vindt u in dit nummer?
auteur: Lars Wieringa

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Het nummer van deze uitgave van het Bussums Historisch Tijdschrift als thema religieus erfgoed, hetgeen aansluit bij de Open Monumentendag die plaatsvindt op zaterdag 10 en zondag 11 september 2005.

Om dit thema vorm te geven is er een zo compleet mogelijke opsomming gemaakt van alle kerkelijke gebouwen die Bussum ooit heeft gehad in het artikel De eerste en de laatste steen: een overzicht van de kerkelijke gebouwen in Bussum.Vermeld worden waar mogelijk naam, adres, bouw- en sloopjaar, architect, huidig gebruik, geloofsrichting(en) en stijl.

In het artikel Het verlangen naar een eigen dak: De Bussumse kerkgenootschappen in de 19e en 20ste eeuw wordt beschreven waarom Bussum zo rijk is aan diverse kerkgenootschappen.
En wat doet een Noors missiehuis in Bussum? Meer over de achtergronden van de Noorse missie, die geleid werd vanuit een huis aan de Parklaan, leest u in Het Olavshuis: een Noors missiehuis in Bussum.
De oude synagoge in Bussum vertelt de geschiedenis van de eerste zelfstandige synagoge in Bussum vanaf 1917 tot en met inwijding huidige gebouw in 1931.

Aan het eind van hun geestelijk leven zijn in Bussum enkele kerken ombouwd tot woningen. Dat is niet vanzelfsprekend; je kan ze ook slopen voor iets anders gebruiken. Waarom worden kerken behouden en wat wordt er behouden. Hoe maak je van een grote kerk mooie appartementen, dat te lezen in het artikel Een nieuwe bestemming voor kerken.
Over één van de twee omgebouwde kerken, de Vredekerk, heeft de architect een artikel geschreven (Een kunsthistorische blik op de Vredekerk).

Tot slot worden in een viertal kleine verhalen bijzondere details van de Bussumse kerken beschreven in De kerken en het kleine detail.

In december zal het volgende en derde Tijdschrift van dit jaar verschijnen, dat in het teken staat van 'Bussumse families'.

Op de website van de Historische Kring (www.histkringbussum.nl) is veel extra informatie te vinden over het thema religieus erfgoed.

Actueel

Decembernummer bol van tv-geschiedenis

In het jaar dat de Nederlandse televisie zijn 70-jarig bestaan viert is het Bussums Historisch Tijdschrift helemaal aan dit jubileum gewijd. In het decembernummer dat er aan komt wordt die televisiegeschiedenis in Bussum vanuit diverse en soms heel verrassende invalshoeken benaderd. Er wordt ook aandacht besteed aan de vernieuwde QR-wandelroute door het oude tv-dorp.  Dit is nu echt een glossy die je op de salontafel of in de wachtkamer kunt neerleggen. Iedereen vindt daarin wel iets wat hij nog niet wist. Het is misschien ook een aardig eindejaarscadeautje.

Lees meer...

Foto van de maand

November 2021

De HKB  heeft deze foto binnen gekregen met de vermelding dat het om de Isaac da Costalaan gaat. De foto is in 1930 genomen. Wij zijn er, ondanks speuren, nog niet in geslaagd uit te vinden welke panden van de straat het betreft. Kunt u ons helpen.? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 57 gasten en geen leden online