Home
Open Menu

Bussums Historisch Tijdschrift 21/2 (september 2005) pag. 2


Wat vindt u in dit nummer?

Lars Wieringa

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Het nummer van deze uitgave van het Bussums Historisch Tijdschrift als thema religieus erfgoed, hetgeen aansluit bij de Open Monumentendag die plaatsvindt op zaterdag 10 en zondag 11 september 2005.

Om dit thema vorm te geven is er een zo compleet mogelijke opsomming gemaakt van alle kerkelijke gebouwen die Bussum ooit heeft gehad in het artikel De eerste en de laatste steen: een overzicht van de kerkelijke gebouwen in Bussum.Vermeld worden waar mogelijk naam, adres, bouw- en sloopjaar, architect, huidig gebruik, geloofsrichting(en) en stijl.

In het artikel Het verlangen naar een eigen dak: De Bussumse kerkgenootschappen in de 19e en 20ste eeuw wordt beschreven waarom Bussum zo rijk is aan diverse kerkgenootschappen.
En wat doet een Noors missiehuis in Bussum? Meer over de achtergronden van de Noorse missie, die geleid werd vanuit een huis aan de Parklaan, leest u in Het Olavshuis: een Noors missiehuis in Bussum.
De oude synagoge in Bussum vertelt de geschiedenis van de eerste zelfstandige synagoge in Bussum vanaf 1917 tot en met inwijding huidige gebouw in 1931.

Aan het eind van hun geestelijk leven zijn in Bussum enkele kerken ombouwd tot woningen. Dat is niet vanzelfsprekend; je kan ze ook slopen voor iets anders gebruiken. Waarom worden kerken behouden en wat wordt er behouden. Hoe maak je van een grote kerk mooie appartementen, dat te lezen in het artikel Een nieuwe bestemming voor kerken. Over één van de twee omgebouwde kerken, de Vredekerk, heeft de architect een artikel geschreven (Een kunsthistorische blik op de Vredekerk).

Tot slot worden in een viertal kleine verhalen bijzondere details van de Bussumse kerken beschreven in De kerken en het kleine detail.

In december zal het volgende en derde Tijdschrift van dit jaar verschijnen, dat in het teken staat van 'Bussumse families'.

Op de website van de Historische Kring (www.histkringbussum.nl) is veel extra informatie te vinden over het thema religieus erfgoed.Actueel

Herdenkingssteen Toonkunst weer te zien.

Onze vereniging heeft allerlei bijzondere voorwerpen in bezit, ook heel zware gevallen zoals (gevel)stenen. Een mooie bestemming voor zulke geschenken is moeilijk te vinden, maar af en toe is het raak. De herdenkingssteen '75 jaar Toonkunst Bussum' heeft eindelijk een goede plek gekregen in het gerenoveerde Bensdorp-complex, vlakbij het restant van de oude fabrieksschoorsteen aan de Nieuwe Spiegelstraat. De steen heeft ooit gehangen in de oude muziekschool aan de 's Gravelandseweg.

Lees meer...

Actueel

Herdenking Burgermoord Naarden

Op 1 december 1572 werd Naarden ingenomen door het regeringsleger onder leiding van de Spaanse kapitein Julian Romero. Op donderdagavond 1 december 2022 – precies 450 jaar later – worden de gebeurtenissen herdacht in de Grote Kerk van Naarden. Drie bekende historici laten hun licht schijnen over de gebeurtenissen op 1 december 1572.  Lees hier meer over de herdenking: Herdenking Naardense burgermoord | 1572 Geboorte van Nederland.Je kunt je hier aanmelden: Evenementenkalender - Geboorte van Nederland 1572 (gooisemeren.nl).

Foto van de maand

December 2022

Op deze plek aan de Nwe ’s-Gravelandseweg 38 stond de villa Nieuwburg. Hierin werd op 24 april 1920 de lyceumafdeling gevestigd van de Luitgardeschool, een kostschool voor meisjes. In 1923 werden ook jongens toegelaten en ging de school het (Christelijk) Lyceum heetten. In 1925 en 1934 werd de villa uitgebreid met flinke aanbouwen. In 1955 werd de villa gesloopt, het hoofdgebouw gedeeltelijk vernieuwd en aanmerkelijk vergroot. De naam werd nu gewijzigd in Willem de Zwijger College. Het gebouw staat nu op de nominatie om gesloopt te worden en de school zal als Montessori Lyceum worden gevestigd in een nog te bouwen  schoolgebouw aan de Franse Kampweg.

HKB Nieuws

Jumbo-album nu online

Het Jumbo-geschiedenisalbum dat in januari dit jaar werd gepresenteerd staat met toestemming van de supermarkt nu op onze website. Het album beslaat tweehonderd jaar Bussumse geschiedenis geïllustreerd met 176 plaatjes. Met het oog op de grote belangstelling is een keer een ruilbeurs van plakplaatjes geweest in het Bussumse Jumbo-filiaal, en er was onlangs nog tijdens de Open Dag van onze vereniging gelegenheid om missende plaatjes te zoeken. Voor wie het album uiteindelijk toch niet vol heeft weten te plakken is dit goed nieuws. Het staat nu online en kan worden gedownload en desgewenst geprint. Ja heus, alle plaatjes staan er in ! Het boekwerkje is samengesteld door medewerkers van de Historische Kring Bussum. Zij stellen het bijzonder op prijs dat hun werk nu digitaal kan worden gepresenteerd. Klik HIER om het album te bekijken.

We hebben 286 gasten en geen leden online