Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 17/2 (september 2001) pag. 50-56

Contactavond over de watertoren
Auteur: E. Droogleever Fortuyn

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

Op 13 juni werd door de Historische Kring Bussum een openbare contactavond gehouden. Deze avond was druk bezocht (onder andere door circa 35 leden) en de aanwezigen genoten van een interessante voordracht.
Ir. ir. Michiel Haas vertelde direct dat de avond niet over het verleden van de watertoren zou gaan, dat is bij de Historische Kringleden voldoende bekend, maar over de toekomst.De watertoren is al sinds vele jaren niet meer in gebruik en moet dus óf een nieuwe bestemming krijgen óf verdwijnen. Het NIBE (Ned. Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie) heeft een gedurfd plan ontworpen om de toren te verbouwen tot een nieuw kantoor. Voor het NIBE staat milieu centraal en dus zijn er nogal wat nieuwe snufjes in verwerkt. Op energiegebied zal de toren zelfvoorzienend zijn: de serre is voldoende om de toren van warmte te voorzien en windmolens voorzien het gebouw van stroom. Regenwater wordt opgevangen en een speciale helofytenfilter zorgt voor zuivering van grijs of zwart water.

Voor de bouw wordt hoofdzakelijk Europees hout gebruikt: houten tussenvloeren, houten kozijnen, houten trappen. Voor liften zal een schacht buiten de toren gebouwd worden. De plannen zijn door de gemeente Bussum goedgekeurd en VROM heeft een 'groenverklaring' afgegeven.

Natuurlijk is voor deze revolutionaire innovatie veel geld nodig, er wordt gezocht naar Nederlandse en Europese subsidies. Uit de voordracht blijkt dat het aantal te overwinnen obstakels legio is, maar de heer Haas is enthousiast en vol vertrouwen. Op de vraag wanneer het project gerealiseerd is antwoordde hij, dat als de financiële planning en alle vergunningen rond zijn, naar verwachting in 2003, de renovatie in tien maanden uitgevoerd kan zijn.

Iedereen uit Bussum mag dan één dag komen kijken, daarna is de toren gewoon in gebruik als kantoor…. van het NIBE.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 233 gasten en geen leden online