Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 17/2 (september 2001) pag. 54-55

Een kaartje aan de wand (2)
Auteur: Gerard Langemeijer

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

In het Contactblad Historische Kring Bussum, jaargang 17, nr. 1 (mei 2001), pag. 27-29 staat een artikel over het kaartje binnen Huizerweg 54. Het bleek een wat moeilijk leesbaar verhaal. Om de tekst te verduidelijken had ik er een afbeelding van de kaart aan toegevoegd. Helaas is deze niet in het Contactblad terecht gekomen. Dit geeft mij de gelegenheid om nog wat meer te vertellen over het kaartje en de kaartenbakken.Laten we samen de kaart nog eens bekijken. We vermoeden dat deze rond 1830 ontstaan is. U ziet in de linker bovenhoek het oude Wilhelminaplantsoen, vroeger de Veerkamp genoemd. Onze huidige Veerstraat heeft daar nog mee te maken! Op de kaart heb ik recent nog enkele straatnamen ingetypt, zodat we ons beter kunnen oriënteren. De mensen die vroeger zondags ter kerke gingen deden dat in de kapel en zullen daarom misschien gesproken hebben over de Kapelstraat. De ene echt oude straatnaam is den Brink. Dat stond echt zo op de oude kaart van 1830. Verder zien we heel veel getallen, bijvoorbeeld 165, 166 en 272. Officieel genaamd "kadastraat nummers". De nummers 164, 165 en 166 behoorden bij percelen van J. van Zon en betroffen bouwland. Zo maar midden in het dorp! De nummers B 155 en B 156 hoorden toe aan Jan van Thienen, de grote voorvechter voor Bussums onafhankelijkheid van de stad Naarden. Via dat kaartje aan de wand en het kaartenbakje in de kast valt heel veel op te sporen, maar het is niet altijd makkelijk omdat de gronden van eigenaar wisselden, ook door huwelijk. Het kaartje is ook maar beperkt. De boeren uit het dorp gingen via onder andere de Veldweg naar hun gronden in de Achterbuurt (het huidige Spiegel), waar ruim de helft geschikt was als bouwland. Zeker niet het beste bouwland.

Ik maak u graag attent op de lijst der zielen van de gemeente Bussum van 1855. Respectievelijk gesorteerd per familienaam en per huisnummer.

Ten slotte

U zult wel begrepen hebben, dat in het Contactblad van mei 2001 op blz. 28 in de rechter kolom een tikfout is geslopen: het jaartal 1924 moet 1824 zijn.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 51 gasten en geen leden online