Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 17/2 (september 2001) pag. 53

Puzzel
Auteur: Philip Scherpbier

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Er kwamen een paar plezierige reacties op de puzzel in het Contactblad van mei 2001. Een reden om er nog maar eens een te maken, om op deze manier op ontspannende wijze de kennis van onze woonplaats te vergroten.
Deze keer een lettergreepraadsel.

Van de lettergrepen:
A - BRI - BRIEK - CE - CER - CHA - DE - DE - DER - DRACHT - E - EEN - ES - FA - GE - GEL - HAA - HAN - HEU - HO - HUIS - JO - JOOR - KET - KLEI - KOE - LA - LAAN - LAM - LAV - LEN - LIT - MA - MEL - MERT - NE - NES - NIER - NUM - O - PA - RE - REI - RI - SAC - SCHIM - SER - SLUY - SPIE - SUCH - TE - TEN - VAN - VAN - VEL - VERTS - WEG - ZAND
kunnen 14 woorden gevormd worden als antwoord op de gestelde vragen. Bij de juiste oplossing vormen de beginletters der gevormde woorden, van boven naar beneden gelezen de namen van 2 vroegere burgemeesters van Bussum.

1. Vroegere naam van de Busken Huetlaan.
2. Latijnse naam van de boom op de hoek Nw.'s-Gravelandseweg en Meerweg (de hoogste in zijn soort in Nederland).
3. Naam van de villa (met 20.000 m2 grond!) waar later het Sint Gerardus Majella Ziekenhuis is gebouwd.
4. Naam van de oudste bioscoop in Bussum.
5. Ontwerper van het oude raadhuis.
6. Eerste secretaris van het eerste door Bussumers gekozen bestuur.
7. Nederlandse schrijver, woonde van 1879-1906 in het Spiegel. Om zijn pittige uitspraken en geschriften "Scherp Heintje" genoemd.
8. Bedrijf aan de Huizerweg, brandde in 1935 tot vreugde van vele Bussumers af.
9. Bussumse laan, oorspronkelijk (vanwege de vorm) S-laan genoemd.
10. Tot 1884 stond deze fabriek op het terrein waar later Bensdorp gebouwd werd.
11. (Bij)naam van een villa in het Spiegel, van 1924-1985 in gebruik bij Noorse missiezusters.
12. Burgemeester van Bussum van 1883-1909.
13. Bekendste boek van dr. Frederik van Eeden.
14. Bussumse bouwvereniging.
15. Nederlandse schrijver. Vestigde zich in 1946 in Bussum en werd in 1953 lid van de gemeenteraad.

Succes en veel plezier!

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 154 gasten en geen leden online