Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 17/1 (mei 2001) pag. 14


De historie van het oude huis

E. Droogleever-Fortuyn

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Huizen en gebouwen hebben niet het eeuwige leven.
Bij het bezoek aan Mariënburg op de T.V.E.-dag in Bussum viel het me weer op: een gebouw van 1880, dus 120 jaar oud is toch wel iets bijzonders!
De meeste gebouwen houden het niet zo lang. De Heilig Hartkerk in Bussum heeft er maar zestig jaar gestaan en als de plannen van de gemeente voor een nieuw gemeentehuis doorgaan heeft ons huidige gemeentehuis misschien maar amper veertig jaar bestaan.
Met woonhuizen is het al niet veel beter gesteld. Natuurlijk, er zijn de prachtige grachtenhuizen in Amsterdam en Delft, die het dankzij veel goede bouwkundige zorg eeuwen uithouden. Maar in ons eigen Bussum?
Daarom mijn vraag: zijn er leden van de Historische Kring die in een huis van 100 jaar oud wonen? En zou U iets over de geschiedenis van Uw huis en de straat of de omgeving kunnen vertellen?
Natuurlijk een huis van 80 jaar mag ook wel. Als hulpbronnen zou U kunnen putten uit de verzameling van onze Historische Kring of te rade kunnen gaan bij het Streekarchief, Cattenhagestraat 8 Naarden.
Wij wachten met belangstelling de inzendingen af!

 

Actueel

Veel meer struikelstenen in Gooise Meren

Ruim zeshonderd struikelstenen zullen de komende jaren binnen de gemeente Gooise Meren worden geplaatst. Dat zegt de recent opgerichte Stichting Struikelstenen Gooise Meren. Het gaat om herdenkingsstenen die in de stoep worden geplaatst voor woningen van waaruit bewoners in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd naar Duitse vernietigingskampen .In Naarden en Bussum liggen er nu nog geen twintig stenen, maar dat zullen er uiteindelijk vele honderden worden op basis van een lijst die is opgesteld door Hans Jonker, die research heeft gedaan in het bevolkingsregister.

Lees meer...

Foto van de maand

Augustus 2022

Onderaan deze foto staat  “Bussum, Mouwtje”....
Is dat wel zo? Het huis met het rieten dak en het huis met de grote schoorsteen kunnen wij niet als zodanig lokaliseren. Is er iemand van onze lezers die de huizen op deze foto herkent en weet waar deze staan of gestaan hebben? En misschien bij benadering het jaar waarin deze foto is gemaakt? 
Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l  Alvast hartelijk dank voor uw reactie

Lees meer...

HKB Nieuws

SNEAK PREVIEW BHT

  

Het Bussums Historisch Tijdschrift is weer in aantocht. Het septembernummer is naar de drukker gestuurd en wij kunnen de bezoekers van deze website alvast een blik gunnen op het omslag.

Zoals zo vaak is het een themanummer, dit keer gewijd aan het onderwerp dat gekozen is voor het Open Monumenten-weekeinde op 10 en 11 september. Bensdorp speelt daarbij een belangrijke rol. Op zondag 11 september is de Historische Kring Bussum te gast bij de huidige eigenaar van het restant van de voormalige Bensdorpfabriek, House of Dialogue.

Het vernieuwde Bensdorp-complex was de winnaar van de K.P.C de Bazel-publieksprijs.

 

We hebben 120 gasten en geen leden online