HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 17/1 (mei 2001) pag. 14

De historie van het oude huis
Auteur: E. Droogleever-Fortuyn

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Huizen en gebouwen hebben niet het eeuwige leven.
Bij het bezoek aan Mariënburg op de T.V.E.-dag in Bussum viel het me weer op: een gebouw van 1880, dus 120 jaar oud is toch wel iets bijzonders!
De meeste gebouwen houden het niet zo lang. De Heilig Hartkerk in Bussum heeft er maar zestig jaar gestaan en als de plannen van de gemeente voor een nieuw gemeentehuis doorgaan heeft ons huidige gemeentehuis misschien maar amper veertig jaar bestaan.
Met woonhuizen is het al niet veel beter gesteld. Natuurlijk, er zijn de prachtige grachtenhuizen in Amsterdam en Delft, die het dankzij veel goede bouwkundige zorg eeuwen uithouden. Maar in ons eigen Bussum?
Daarom mijn vraag: zijn er leden van de Historische Kring die in een huis van 100 jaar oud wonen? En zou U iets over de geschiedenis van Uw huis en de straat of de omgeving kunnen vertellen?
Natuurlijk een huis van 80 jaar mag ook wel. Als hulpbronnen zou U kunnen putten uit de verzameling van onze Historische Kring of te rade kunnen gaan bij het Streekarchief, Cattenhagestraat 8 Naarden.
Wij wachten met belangstelling de inzendingen af!

Actueel

HKB op Bussum Cultureel

Een team van de Historische Kring Bussum was zaterdag 18 september aanwezig op de manifestatie ‘Bussum Cultureel’, die op  de Havenstraat en het Wilhelminaplantsoen werd gehouden. De tent van HKB stond deze keer op de Havenstraat nabij de Kapelstraat.

Lees meer...

Foto van de maand

September 2021

Deze maand geen foto maar een tekening, gemaakt door F. Rosen in 1989.
Als we de tekening bekijken vanuit het Bussumse stratenplan kan de vraag zijn waar de tekenaar stond tijdens het schetsen van deze straat? Of voor welke zaak deze tekening een speciale betekenis had? Heeft u hierover meer informatie, mail het ons: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Klik HIER voor de oplossing van de foto van de maand augustus

Algemene  Ledenvergadering 2021

De Algemene Ledenvergadering wordt gehouden op woensdag 29 september in de Wilhelminakerk te Bussum. Voorafgaand aan de vergadering verzorgt de Hilversumse archeoloog Sander Koopmans, voorzitter van AWN (vereniging van vrijwilligers in de archeologie), afdeling Naerdincklant, een lezing over de Gooise zandafgravingen.
Voor het gehele programma klik op onderstaande  "lees meer"

Lees meer...

NPO besteedt aandacht aan 70 jaar Nederlandse televisie

Afbeeldingsresultaten voor npo70 jaar geleden op 2 oktober 1951 kwam de eerste officiële Nederlandse televisie-uitzending vanuit studio Irene in Bussum tot stand. Niet alleen de Historische Kring Bussum gaat aandacht aan dit jubileum besteden, maar ook de diverse omroepen.

Lees meer...

We hebben 48 gasten en geen leden online