Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 17/1 (mei 2001) pag. 11


Een interessante vondst

Netty Langemeijer

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

Mevr. Smits is bezig de spullen van haar moeder op te ruimen, leuke ouderwetse patroontjes. Die patroontjes zijn echter niet belangrijk, maar de achterkant van het papier is een interessante ontdekking, want daarop kunnen we een oude advertentie lezen:

A. Fels Binnen- en Buitenl. Boek-, Muziek-, Papier- en Kunsthandel. Nassaulaan 13a te Bussum
Ruime keuze van Boeken in prachtband voor Jongens en Meisjes, Kinderprentenboeken. Photographiën, Platen, Gravures.

Wat zouden we graag even in deze veelzijdige winkel gestaan hebben!

Dan komt er een opsomming van allerlei artikelen, sommige om van te smullen: onder het hoofdstuk Schoolbehoeften: griffels, leien, griffel- en teekendoozen, vele soorten zegellak, gom en lijm.

Onder het hoofdstuk Postpapieren gaat het gedeeltelijk in het Frans: Cartes Correspondence, Bloc-Note's, Mots … la Poste, enz.

Onder het kopje Teekenpapieren: Sans fin en aan vellen, Calqueerpapier en Stroocarton, Hangetiquette, Vloeicarton enz.
De volledige advertentie kunt u lezen bij de HKB.

      
Bouwtekening Nassaulaan 13 en 13A
 

Als we in ons archief in een oud telefoonboek kijken, zien we in 1911 Fels en de Vries boekhandel Nassaulaan 13a. In een adresboek uit 1928 woont de Wed. A. Fels op Nassaulaan 21. Nog verder zoeken we omdat de huisnummers veranderd kunnen zijn.
Bij de HKB hebben we een ordner met bouwtekeningen verzameld door Peggy van Hemert met veel winkelpuien, daar is een duidelijke gevel bij van Nassaulaan 13a.

Een bevestiging vonden we op een in het archief Naarden bij de collectie Windhorst, een foto uit 1905 uitgegeven door Henri Fernantzen. Duidelijk dezelfde gevel, gelegen rechts naast de vroegere firma De Faam.
Op latere ansichtkaarten zien we dat Boekhandel Fels zelf zijn ansichtkaarten laat drukken met vermelding van Uitg. A Fels no...     

We zijn heel gelukkig met deze advertentie van Mevrouw Smits.Actueel

Veel meer struikelstenen in Gooise Meren

Ruim zeshonderd struikelstenen zullen de komende jaren binnen de gemeente Gooise Meren worden geplaatst. Dat zegt de recent opgerichte Stichting Struikelstenen Gooise Meren. Het gaat om herdenkingsstenen die in de stoep worden geplaatst voor woningen van waaruit bewoners in de Tweede Wereldoorlog werden gedeporteerd naar Duitse vernietigingskampen .In Naarden en Bussum liggen er nu nog geen twintig stenen, maar dat zullen er uiteindelijk vele honderden worden op basis van een lijst die is opgesteld door Hans Jonker, die research heeft gedaan in het bevolkingsregister.

Lees meer...

Foto van de maand

Augustus 2022

Onderaan deze foto staat  “Bussum, Mouwtje”....
Is dat wel zo? Het huis met het rieten dak en het huis met de grote schoorsteen kunnen wij niet als zodanig lokaliseren. Is er iemand van onze lezers die de huizen op deze foto herkent en weet waar deze staan of gestaan hebben? En misschien bij benadering het jaar waarin deze foto is gemaakt? 
Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.l  Alvast hartelijk dank voor uw reactie

Lees meer...

HKB Nieuws

SNEAK PREVIEW BHT

  

Het Bussums Historisch Tijdschrift is weer in aantocht. Het septembernummer is naar de drukker gestuurd en wij kunnen de bezoekers van deze website alvast een blik gunnen op het omslag.

Zoals zo vaak is het een themanummer, dit keer gewijd aan het onderwerp dat gekozen is voor het Open Monumenten-weekeinde op 10 en 11 september. Bensdorp speelt daarbij een belangrijke rol. Op zondag 11 september is de Historische Kring Bussum te gast bij de huidige eigenaar van het restant van de voormalige Bensdorpfabriek, House of Dialogue.

Het vernieuwde Bensdorp-complex was de winnaar van de K.P.C de Bazel-publieksprijs.

 

We hebben 262 gasten en geen leden online