HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 17/3 (december 2001) pag. 76

Het boekje over de Hamerstraat
(Van de redactie)

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

In het vorige nummer heb ik geschreven dat wij Joke Andriessen en Joke Vos begonnen waren met een boekje over de Hamerstraat. Dankzij de hulp van veel (oud) bewoners zijn wij erin geslaagd een leuk boekje te maken. Je staat versteld hoeveel industrie er in een straat heeft gezeten. Om een paar voorbeelden te noemen: boeren, kruidenierswinkeltjes, een atelier, garage's, een bier- en limonadefabriek, een bibliotheek, de bakkerij van Walden en natuurlijk de molen. Vele jaren zijn we ervan uitgegaan dat de molen stond ter hoogte van Hamerstraat 106/108. Na intensief speuren en de hulp van de heer Dirk Dekema van het archief in Naarden zijn we er echter zeker van dat de molen stond aan de oneven kant en wel ongeveer ter hoogte van het huisnummer 95 nu. Ook weten wij dat de molen de naam "De Wandelaar" kreeg toen hij voor de laatste keer verhuisde naar de Eng. De naam "De Wandelaar" was echter in 1915 al bekend bij de familie Bakker want toen hadden ze een hoenderfokkerij met die naam in de Hamerstraat. We vonden deze gegevens in een adresboek uit 1915. Op 17 november hebben we ons boek ten doop gehouden in de Laarwijk. U hebt daar ongetwijfeld iets over gelezen in de krant. Alhoewel het een hele klus geweest is mag het resultaat er zijn. Misschien een aanmoediging voor anderen om hun straat ook eens onder de loep te nemen.

Actueel

BHT december

Het laatste nummer van dit jaar van het Bussums Historisch Tijdschrift is verschenen. Het thema is dit keer  Sport in Bussum. De ontstaansgeschiedenis en de verdere wederwaardigheden van een aantal Bussumse sportclubs passeren de revue: hockey,voetbal, zwemmen, rugby maar ook kegelen. Tevens wordt de ontwikkeling van het gebied dat nu Sportpark Zuid is tussen 1850 en nu in beeld gebracht. Voor degenen die niet geïnteresseerd zijn in sport is er een artikel van Marcus van der Heide over Jo Bonger, de schoonzus van Vincent van Gogh, die haar leven lang geijverd heeft voor de verbreiding van naam en faam van haar zwager. 

Losse nummer kosten nog steeds maar €7,50 bij de boekhandels in Bussum en in ons documentatiecentrum. Krijg alle nummers gratis in de bus bij een lidmaatschap van €15,-- per jaar !

Foto van de maand

Laatste werkweken voor de broers Roks

December 2019

Foto Jaap van Hassel

We hebben 256 gasten en geen leden online