Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 18/2 (augustus 2002) pag. 31

Lezers reageren
(van de redactie)

Klik hier voor dit artikel in pdf-formaat.

Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.


Op het artikel over Boekhandel Los kwamen nogal wat reacties, vooral mondelinge verhalen hoe het er vroeger uitzag. Zo memoreerde Wim Meeuwis het einde van de schoenenzaak Meeuwis, die op de foto uit 1967 op pagina 15 nog in volle glorie prijkt, ondanks de nog net te ontcijferen naam op de gevelbalk MEEUWIS. In 1978 werd de zaak bij de boekhandel getrokken. Uit het Adresboek 1954 drukken we hierbij de fraaie advertentie van de zaak af.Een drietal reacties willen we u niet onthouden.

1. Al op 10 april 2002 ontving mevrouw Westra-Slaap een brief van haar vroegere schoolvriendin van de Julianaschool uit de jaren 1931-1937. Ze had Noor Brouwer-Pelle het krantenknipsel over Los gestuurd. Deze geeft helemaal uit Cherry Creek, Canada, opheldering over de mensen in klederdracht op de oudste foto’s van de boekhandel [zie de omslag van het Contactblad]. Ze schrijft: “Het frappante is, dat mijn beide grootouders, Opa en Oma Los, voor de winkel staan. En ook de beide ouders van Oma Los. Mijn overgrootmoeder ging altijd gekleed in de Friese klederdracht. Moeders familie kwam uit Friesland, Vaders familie uit Zeeland […]. Naar aanleiding van het krantenknipsel zijn we maar weer eens de stamboom gaan nakijken” (waaraan net hard gewerkt was en waarvan de hele familie een kopie had ontvangen).

2. Als reactie op de foto van de “statige boekhandel met winkelchef Jan Hoogmei op de achtergrond” deelde een collega kantoorboekhandel mee, dat het de bedoeling was geweest dat Hoogmei de zaak van Breijer zou overnemen. Groot was de deceptie dat deze in handen van Van Reijen overging. Het gevolg was, dat Hoogmei in de Kerkstraat een zaak voor zich zelf begonnen is.

3. De HKB ontving een kopie van de brief d.d. 7 juni van mevrouw Roest uit Baarn: “Met genoegen heb ik de geschiedenis van de boekhandel Los gelezen. Toch mis ik daarin een kleine eervolle vermelding van uw oud-medewerkster mevrouw Anneluce Peters-Flamand. Zij heeft zich toch een kleine 46 jaar volledig ingezet voor de firma en daarmee is zij toch ook een stukje ‘geschiedenis Los’[…]. Zelfs nu zij gepensioneerd is helpt ze nog in de boekhandel door in te vallen tijdens ziekte en nieuwe medewerkers in te werken”.


Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 194 gasten en geen leden online