Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 19/2 (augustus 2003) pag. 21

De kanten kap

Auteur: Joke Vos-Bogaard

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

Tijdens het samenstellen van de tentoonstelling zagen we dat veel van de boerinnen een kanten kap of muts droegen. Reden genoeg om hier iets dieper op in te gaan.

Bussum had geen eigen klederdracht zoals bijvoorbeeld Huizen. In Bussum droeg men de streekdracht die in vrijwel het hele Gooi en een deel van de provincie Utrecht werd gedragen. De verschillen waren miniem.

Door de week droeg men een eenvoudig kanten kapje, maar op zon en feestdagen werd de “kap” opgezet. De “Gooise kap” behoort tot de zogenaamde “floddermutsen” en bestond uit een muts met aan de achterkant een blauw tule rondje en een geplooide staart. Het wassen van de kap werd door speciale mutsenwassers gedaan en werd geheel met de hand uitgevoerd. Het nam zeker een middag en avond in beslag om de kap te wassen en te strijken.

Er werden twee soorten kant gebruikt: bij echt Brussels kant zijn de bloemmotieven in de kant geklost, bij uurlings kant [de goedkope soort voor dagelijks gebruik] liggen de bloemmotieven op de stof. Tule werd alleen voor rouwmutsen gebruikt.

Bij de kap werden de volgende sieraden gedragen, ten eerste het oorijzer (goud of zilver) met aan de uiteinden gouden “boeken”. De boeken zijn helaas heel moeilijk te zien, omdat die schuilgingen achter de “klik” (een omgeslagen stukje kant van de muts). Twee gouden kappennaalden en twee gouden kappenspelden werden achter de boeken gestoken. Om de hals kwamen de drie of vier snoeren bloedkoraal, met het slot (rond of ovaal) aan de voorkant.

Verder hoorden er een gouden borstspeld en een gouden ketting met een kruis bij; soms droeg men een “boot” (een gouden plaque) met kettingen. Een medaillon werd meestal gedragen aan een ketting met een schuifje, aan het einde van de ketting zaten gouden kwastjes. Een beugeltas gemaakt van een zilveren draagbeugel met daaraan een fluwelen of kralentas maakte het geheel compleet. Sommige boerinnen hadden drie of vier valse haarrolletjes aan iedere kant van het voorhoofd zitten, dit was voor de sier.

Bron: Mededelingenblad van de Historische Kring Blaricum van november 1986, De klederdracht van Blaricum door A. Boersen-de Jong.Foto-onderschrift:
De Bussumse Johanna Ernst (1857-1906) met de kanten kap.


Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 85 gasten en geen leden online