HOME HKB
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 19/2 (augustus 2003) pag. 21

De kanten kap

Auteur: Joke Vos-Bogaard

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.
Onderstaande illustratie is aanklikbaar voor een vergroting.

Tijdens het samenstellen van de tentoonstelling zagen we dat veel van de boerinnen een kanten kap of muts droegen. Reden genoeg om hier iets dieper op in te gaan.

Bussum had geen eigen klederdracht zoals bijvoorbeeld Huizen. In Bussum droeg men de streekdracht die in vrijwel het hele Gooi en een deel van de provincie Utrecht werd gedragen. De verschillen waren miniem.

Door de week droeg men een eenvoudig kanten kapje, maar op zon en feestdagen werd de “kap” opgezet. De “Gooise kap” behoort tot de zogenaamde “floddermutsen” en bestond uit een muts met aan de achterkant een blauw tule rondje en een geplooide staart. Het wassen van de kap werd door speciale mutsenwassers gedaan en werd geheel met de hand uitgevoerd. Het nam zeker een middag en avond in beslag om de kap te wassen en te strijken.

Er werden twee soorten kant gebruikt: bij echt Brussels kant zijn de bloemmotieven in de kant geklost, bij uurlings kant [de goedkope soort voor dagelijks gebruik] liggen de bloemmotieven op de stof. Tule werd alleen voor rouwmutsen gebruikt.

Bij de kap werden de volgende sieraden gedragen, ten eerste het oorijzer (goud of zilver) met aan de uiteinden gouden “boeken”. De boeken zijn helaas heel moeilijk te zien, omdat die schuilgingen achter de “klik” (een omgeslagen stukje kant van de muts). Twee gouden kappennaalden en twee gouden kappenspelden werden achter de boeken gestoken. Om de hals kwamen de drie of vier snoeren bloedkoraal, met het slot (rond of ovaal) aan de voorkant.

Verder hoorden er een gouden borstspeld en een gouden ketting met een kruis bij; soms droeg men een “boot” (een gouden plaque) met kettingen. Een medaillon werd meestal gedragen aan een ketting met een schuifje, aan het einde van de ketting zaten gouden kwastjes. Een beugeltas gemaakt van een zilveren draagbeugel met daaraan een fluwelen of kralentas maakte het geheel compleet. Sommige boerinnen hadden drie of vier valse haarrolletjes aan iedere kant van het voorhoofd zitten, dit was voor de sier.

Bron: Mededelingenblad van de Historische Kring Blaricum van november 1986, De klederdracht van Blaricum door A. Boersen-de Jong.Foto-onderschrift:
De Bussumse Johanna Ernst (1857-1906) met de kanten kap.


Actueel

Open Monumenten Dag 2020

Dit jaar komt er in Bussum toch een Open Monumentendag! Het thema is 'Leermonumenten'. Door de corona situatie was het lange tijd onzeker of de Historische Kring Bussum op 12 september een programma kon maken op een locatie in aanwezigheid van publiek. Gelukkig zijn sinds 1 juli de corona maatregelen zodanig gewijzigd dat een ‘live’ programma mogelijk is. Dit wel met inachtneming van het ‘1,5 meter afstand houden’ en hanteren van looproutes. 

Voor de Open Monumentendag op 12 september is samen-werking gezocht met het Willem de Zwijgercollege, een bekend ‘leermonument’ in Bussum. Deze school bestaat in 2020 honderd jaar en was –vóór corona- bezig een jubileum programma voor te bereiden. Een groot deel daarvan wordt opgeschoven naar volgend jaar, maar de school is bereid om samen met de HKB de Open Monumentendag te organiseren. Houd voor meer informatie deze website in de gaten ! 

Foto van de maand

Augustus 2020

08 2020t

Wederom een foto uit het archief  'Onbekend'  van de HKB.
Een reeks foto's waar we geen afkomst, adres óf situatie in het Bussumse op kunnen plakken! Je kunt je hierbij zelfs afvragen of deze villa wel in Bussum staat ....? 

Kunt u ons verder helpen, waardoor ons archief nóg completer wordt, wij vernemen dat heel graag.

.

We hebben 101 gasten en geen leden online