Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 20/2 (september 2004) pag. 64-65

De leestafel - bladen van onze zusterverenigingen met veel interessante artikelen passeren de revue
Auteur: Marianne Fransen

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Historische Kijk op Weesp

Voor zover u het nog niet weet: dit jaar is het jaar van de verdedigingswerken. De Historische Kring Bussum is ook al hard bezig met de monumentendagen op 11/12 september.

Ook in het blad van de Historische Kring Weesp staat al een heel interessant stuk over het Fort Uitermeer in Weesp. Prachtig geïllustreerd met prachtige foto's uit de jaren'50. Het liep echter slecht af met het fort, want in die tijd werd besloten het met de grond gelijk te maken. Gelukkig denken wij nu anders over onze oudheden.

Zeer de moeite waard om te lezen.

Historische Kring Eemnes

De Historische Kring Eemnes bestaat 25 jaar. Zij vieren dit met verschillende activiteiten voor de bevolking. Ook een uitgebreid interview met de oprichter: Jan Out. Van harte gefeliciteerd namens de Historische Kring Bussum.

Verder in dit blad een historisch stuk over het oudste R.K. Blindeninstituut te Laren en Eemnes (1842-1851). Er kwam echter al gauw een einde aan deze sociale voorziening, die uniek was voor katholiek Nederland. Acht jaar na de sluiting, in 1859, werd in Grave opnieuw een begin gemaakt met onderwijs aan katholieke blinde kinderen, het blindeninstituut St. Henricus. Eerst alleen voor jongens, later ook voor meisjes, gescheiden, en onder leiding van religieuzen.

DEELgenoot, Historische Kring Blaricum

Wie zich met genealogie bezig wil houden, zou deze uitgave zeker moeten lezen. Er staan veel adressen en tips in, hoe te werk gaan. Genealogie legt het verband tussen het verleden en het heden van een familie. Steeds meer mensen willen iets weten over hun achtergrond, om dit vervolgens weer door te geven aan het nageslacht. Enkele geslachten zijn uitgebreid onderzocht en beschreven. Zeer boeiend, en mogelijk uitnodigend om aan uw eigen stamboom te beginnen.

BAERNE, Tijdschrift van de Historische Kring Baarn

In Baarn woonde in 1917 de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland aan de Universiteit van Utrecht: Johanna Westerdijk. Zij ontmoette Felix Timmermans, schrijver uit Vlaanderen, die door de Eerste Wereldoorlog naar Nederland gevlucht was, en Anton Pieck. Een mooie lange geschiedenis in het kort beschreven.

Vervolgens een uitgebreid stuk over dr. J.A. Vor Der Hake, 'baas' van het Baarnsch Lyceum van 1919 tot 1948. Het is de school waar Koningin Beatrix haar opleiding heeft genoten.

Verder worden in dit blad de archeologische vondsten uit de Baarnse bodem beschreven, waaronder honderden vuurstenen werktuigjes uit tientallen haardkuilen. De eerste vondst gaat terug tot 8000-4500 v. Chr.

EIGEN PERK, Hilversumse Historische Kring

In dit blad is veel plaats ingeruimd voor een groot verhaal over de heer B.W. Blijdenstein, die in de jaren 1800 veel voor Hilversum heeft betekend. Hij bracht onder andere de textielarbeid naar Hilversum. Daarom wordt Hilversum wel eens het weversdorp genoemd. Wat nu nog aan hem herinnert is de botanische tuin Pinetum Blijdestein, waarin 5000 prachtige coniferen en rododendrons te zien zijn.

Zijn grootste schenking aan de gemeente Hilversum deed Blijdestein in 1911. Door zijn betrokkenheid bij de armenzorg was hem gebleken dat Hilversum behoefte had aan een 'oudemannen/vrouwenhuis'. Hij pachtte grond en de bouwplannen werden goedgekeurd. Door de Eerste Wereldoorlog ontstond er vertraging en gingen de bouwkosten omhoog. Blijdestein overleed in 1914, maar zijn erfgenamen deden een aanvullende schenking. In 1921 deden de eerste twee bewoners hun intrede. Het verzorgingshuis, dat nu nog bestaat, kreeg indertijd de naam 'De Egelantier'.

Naast dit alles was hij een vervent schaker. Dit werd een bloeiende sport in Hilversum. Het heeft echter niet lang geduurd doordat de Gooi- en Eemlander de 'schaakrubriek' beëindigde.

EIGEN PERK is zeer de moeite waard om te lezen, daar er heel veel verschillende informatie in staat. Te veel om hier in ons blad noemen.

Actueel

Dorpslied voor Bussum van Jules de Corte

Wijlen Jules de Corte maakte eind jaren zeventig een dorpslied voor Bussum. We kenden tot nu toe alleen de tekst, maar na een oproep kregen we via via een opname van een uitvoering ervan in een arrangement van Freddy Golden en zijn orkest. Die vertolking was op Koninginnedag 1979 in een uitzending van de Tros vanuit theater 't Spant in Bussum. Het werd gezongen door Helen Gaasbeek en ene Wilma. Jules de Corte was liedjesschrijver, componist, zanger en pianist. Hij was blind en overleed in 1996 op 71-jarige leeftijd. HIER de muziek met bijgaand de tekst.

Foto van de maand

December 2021

Op deze foto zien we een rij villa‚Äôs, die rond de vorige eeuwwisseling zijn gebouwd. Kenmerkend zijn de erkers, deze behoeven niet allemaal bewaard te zijn gebleven. Van belang is ook de bomenrij, die niet langs de rijweg staat maar vlak langs de tuingrens. Ook de bomen komen nu waarschijnlijk niet meer voor. Het kan zowel in Naarden als in Bussum zijn. Ondanks speurwerk zijn wij er niet in geslaagd de foto van een onderschrift te voorzien. Weet u waar dit is? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vorderingen rond ingang documentatiecentrum

IngangHKB KopieHet documentatiecentrum van de Historische Kring Bussum is hopelijk nog deze week weer normaal toegankelijk. Volgens de uitvoerder maken de renovatie-activiteiten rond NS-station Naarden Bussum dat weer mogelijk. De komende dagen worden bouwhekken weggehaald. Het is verder de bedoeling dat begin volgend jaar de toegang tot de HKB compleet wordt vernieuwd. De hellingbaan en het bordes worden breder gemaakt. De afgelopen weken was de toegang naar het DC vrijwel helemaal belemmerd.(foto Jaap van Hassel)

Veel interesse voor lezingen over Van Eeden en Walden

Lezingen van HKB-vrijwilliger Klaas Oosterom over 'Frederik van Eeden en de kolonie Walden' hebben veel belangstelling getrokken. Helaas heeft hij maar een van drie lezingen voor de Volksuniversiteit Het Gooi kunnen houden. Die was op twee november. Latere eveneens volgeboekte bijeenkomsten moesten wegens coronamaatregelen worden afgelast. Die zullen op een later moment in de Bussumse bibliotheek worden gehouden. De verwachting is dat dit wel volgend jaar zal worden. Op het programma staat dan ook een gegidste fietstocht langs locaties die te maken hebben met Van Eeden en de kolonie Walden. Die tocht is nog steeds voorzien voor zaterdagmorgen 19 maart.

We hebben 159 gasten en geen leden online