Home
Open Menu

Contactblad Historische Kring Bussum 20/2 (september 2004) pag. 64-65

De leestafel - bladen van onze zusterverenigingen met veel interessante artikelen passeren de revue
Auteur: Marianne Fransen

Klik hier voor de pdf-versie van dit artikel.

Historische Kijk op Weesp

Voor zover u het nog niet weet: dit jaar is het jaar van de verdedigingswerken. De Historische Kring Bussum is ook al hard bezig met de monumentendagen op 11/12 september.

Ook in het blad van de Historische Kring Weesp staat al een heel interessant stuk over het Fort Uitermeer in Weesp. Prachtig geïllustreerd met prachtige foto's uit de jaren'50. Het liep echter slecht af met het fort, want in die tijd werd besloten het met de grond gelijk te maken. Gelukkig denken wij nu anders over onze oudheden.

Zeer de moeite waard om te lezen.

Historische Kring Eemnes

De Historische Kring Eemnes bestaat 25 jaar. Zij vieren dit met verschillende activiteiten voor de bevolking. Ook een uitgebreid interview met de oprichter: Jan Out. Van harte gefeliciteerd namens de Historische Kring Bussum.

Verder in dit blad een historisch stuk over het oudste R.K. Blindeninstituut te Laren en Eemnes (1842-1851). Er kwam echter al gauw een einde aan deze sociale voorziening, die uniek was voor katholiek Nederland. Acht jaar na de sluiting, in 1859, werd in Grave opnieuw een begin gemaakt met onderwijs aan katholieke blinde kinderen, het blindeninstituut St. Henricus. Eerst alleen voor jongens, later ook voor meisjes, gescheiden, en onder leiding van religieuzen.

DEELgenoot, Historische Kring Blaricum

Wie zich met genealogie bezig wil houden, zou deze uitgave zeker moeten lezen. Er staan veel adressen en tips in, hoe te werk gaan. Genealogie legt het verband tussen het verleden en het heden van een familie. Steeds meer mensen willen iets weten over hun achtergrond, om dit vervolgens weer door te geven aan het nageslacht. Enkele geslachten zijn uitgebreid onderzocht en beschreven. Zeer boeiend, en mogelijk uitnodigend om aan uw eigen stamboom te beginnen.

BAERNE, Tijdschrift van de Historische Kring Baarn

In Baarn woonde in 1917 de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland aan de Universiteit van Utrecht: Johanna Westerdijk. Zij ontmoette Felix Timmermans, schrijver uit Vlaanderen, die door de Eerste Wereldoorlog naar Nederland gevlucht was, en Anton Pieck. Een mooie lange geschiedenis in het kort beschreven.

Vervolgens een uitgebreid stuk over dr. J.A. Vor Der Hake, 'baas' van het Baarnsch Lyceum van 1919 tot 1948. Het is de school waar Koningin Beatrix haar opleiding heeft genoten.

Verder worden in dit blad de archeologische vondsten uit de Baarnse bodem beschreven, waaronder honderden vuurstenen werktuigjes uit tientallen haardkuilen. De eerste vondst gaat terug tot 8000-4500 v. Chr.

EIGEN PERK, Hilversumse Historische Kring

In dit blad is veel plaats ingeruimd voor een groot verhaal over de heer B.W. Blijdenstein, die in de jaren 1800 veel voor Hilversum heeft betekend. Hij bracht onder andere de textielarbeid naar Hilversum. Daarom wordt Hilversum wel eens het weversdorp genoemd. Wat nu nog aan hem herinnert is de botanische tuin Pinetum Blijdestein, waarin 5000 prachtige coniferen en rododendrons te zien zijn.

Zijn grootste schenking aan de gemeente Hilversum deed Blijdestein in 1911. Door zijn betrokkenheid bij de armenzorg was hem gebleken dat Hilversum behoefte had aan een 'oudemannen/vrouwenhuis'. Hij pachtte grond en de bouwplannen werden goedgekeurd. Door de Eerste Wereldoorlog ontstond er vertraging en gingen de bouwkosten omhoog. Blijdestein overleed in 1914, maar zijn erfgenamen deden een aanvullende schenking. In 1921 deden de eerste twee bewoners hun intrede. Het verzorgingshuis, dat nu nog bestaat, kreeg indertijd de naam 'De Egelantier'.

Naast dit alles was hij een vervent schaker. Dit werd een bloeiende sport in Hilversum. Het heeft echter niet lang geduurd doordat de Gooi- en Eemlander de 'schaakrubriek' beëindigde.

EIGEN PERK is zeer de moeite waard om te lezen, daar er heel veel verschillende informatie in staat. Te veel om hier in ons blad noemen.

Actueel

Fusie archiefdiensten in aantocht

   
 

De archieven van Gooise Meren /Huizen -met de vestiging in Naarden Vesting- en het Streekarchief Gooi en Vechtstreek in Hilversum, dat voor Hilversum, Wijdemeren, Laren en Blaricum archieftaken uitvoert, gaan fuseren. Dat meldt Bussums Nieuws Extra op basis van een collegebrief van wethouder Geert-Jan Hendriks aan de gemeenteraad van Gooise Meren. Volgens hem blijkt de schaalgrootte van de afzonderlijk archiefdiensten niet meer passend voor de opgaven waar het archief tegenwoordig voor staat, zoals het digitaal opslaan en beheren in een E-depot. 'Het onderzoek naar deze optie laat weinig ruimte voor twijfel: fuseren is een uitgelezen kans om te komen tot een robuuste organisatie die beter toegerust is voor de opgaven van de archiefdiensten'  staat in de brief.

Lees meer...

Foto van de maand

Juni 2022

Dit is de Groot Hertoginnelaan, vermoedelijk jaren ’20 of ‘30 van de vorige eeuw. Wat opvalt is de rust, die de foto uitstraalt. Een groot contrast met al het verkeer dat nu door de laan rijdt. De kinderen konden toen hier nog op straat spelen. We zien drie grote villa’s, waarvan er enkelen nu ook nog moeten staan, maar door de huidige begroeiing aan het oog zijn onttrokken. Kunt u ons vertellen welke dat zijn en welke huisnummers het betreft? Uw reactie gaarne naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

HKB Nieuws

Excursie grafheuvels

Vrijdagmiddag 10 juni maakte een groep vrijwilligers van de Historische Kring Bussum  en andere belangstellenden een ontdekkingstocht naar de grafheuvels in het heidegebied tussen Bussum en Hilversum. Dit onder leiding van Sander Koopman van de archeologenvereniging ANW Naerdincklant. De excursie betekende een pittige wandeling van ruim twee uur over de Bussumerheide en de Westerheide. Daarbij werden de grafheuvels bekeken, het gebied met het urnenveld en de Lange Heul, met de plaats van een verdwenen middeleeuwse boerderij, waar ook een grafheuvel heeft gelegen.

Lees meer...

We hebben 56 gasten en geen leden online